Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pesta porcina cu dedicatie - Smithfield
Veterinarii au facut un proiect de ordin, contrar UE, prin care compania americana Smithfield ar putea sa-si primeasca banii pentru porcii morti de aceasta maladie.
Autoritatile sanitare veterinare au facut un act normativ cu dedicatie, care sa permita celei mai mari companii de crestere a porcilor din tara si din lume sa apeleze la metode de protectie neagreate de UE. In acest fel, se deschide o mare oportunitate pentru companie ca sa-si recupereze pagubele produse anul trecut de pesta porcina, in ferme care nu respectau legea.
Romania a intrat in UE cu o tinichea de coada - pesta porcina, Comisia Europeana impunand un plan de combatere a acestei boli la nivel national. Programele de eradicare a bolii din 2006 si 2007 au fost un esec total, focarele de pesta aparand peste tot in tara. Cel mai puternic a fost inregistrat, anul trecut, la fermele Smithfield din vestul tarii (n.r. - Smithfield, companie americana, este cel mai mare producator de carne de porc din lume). In fapt, programul antipesta conceput initial se baza pe vaccinarea porcilor, cu substante biologice diferite (n.r. - vaccin viu atenuat pentru porcii din gospodarii si vaccin marker pentru porcii din ferme). Pesta porcina nu este periculoasa pentru om, dar produce mortalitate mare printre porci, ceea ce duce la pagube economice semnificative pentru crescatori.
Divergente economice
Producatorii romani de carne de porc nu pot exporta in UE pentru ca ori evolueaza pesta in tara si exista riscul ca si alte zone ale uniunii sa fie contaminate, ori porcii se vaccineaza ca boala sa fie tinuta in frau, caz in care carnea nu este buna pentru consum, considerandu-se ca vaccinul viu atenuat are impact asupra sanatatii oamenilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In aceste conditii, o parte dintre fermele care se ocupa de cresterea porcilor vrea ca in ferme sa nu se vaccineze porcii, astfel incat sa poata exporta carne de porc. In acest fel, piata lor de desfacere s-ar diversifica, ceea ce ar permite obtinerea unor performante economice. Pe de alta parte, "Smithfield Ferme, alaturi de ceilalti producatori, a cerut auÂtoritatilor sa permita vaccinarea cu vaccin marker atenuat in interiorul fermelor, pana la inceperea implementarii strategiei de regionalizare", se arata intr-un comunicat al companiei. Prin aceasta regionalizare se urmareste stabilirea unor zone din tara unde nu evolueaza pesta porcina si nici nu se practica vaccinarea, astfel incat exportul de carne de porc sa fie permis.
Citeste mai mult in Ziua
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura