Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 17 miliarde de euro au fost acordate dezvoltarii rurale pana in 2013

peste-17-miliarde-de-euro-au-fost-acordate-dezvoltarii-rurale-pana-in-2013

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit beneficiarilor programului de dezvoltare rurala peste 17 miliarde euro, fonduri nerambursabile, pana la 1 ianuarie 2013. Raportat la alocarea de 10 miliarde euro, pentru intreaga perioada de implementare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, interesul pentru fonduri nerambursabile pentru investitii in agricultura, inregistrat pana in acest moment, reprezinta 175%, a informat, marti, Agentia. Fata de numarul cererilor de finantare depuse pana la sfarsitul anului 2011, solicitarile au crescut cu 68%. Mai precis, pentru masurile de investitii gestionate de APDRP, in 2012 au fost depuse 40.375 proiecte, pentru care s-au solicitat 2,163 milioane euro.


"Concluzia evidenta a analizei solicitarilor de fonduri europene este ca apetitul pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala a romanilor este din ce in ce mai mare. Daca la inceput, in 2007, exista o reticenta in a face investitii in agricultura, astazi situatia este cu totul alta: cererea a depasit cu mult alocarile pe masuri. Alocarea initiala pentru PNDR reprezinta azi doar 57% din nevoia de investitii in agricultura si dezvoltare rurala. Nivelul mare al solicitarilor s-a datorat si simplificarii procedurile de lucru si modificarilor Programului, care vin in intampinarea nevoilor concrete si specifice ale potentialilor beneficiari. Azi ne bucuram de un grad mai mare de incredere al beneficiarilor. Investitiile in agricultura cu fonduri europene nerambursabile reprezinta acum un motor al dezvoltarii rurale" a declarat Daniel CONSTANTIN, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Cea mai accesata masura de investitii a fost 112 - "Instalarea tinerilor fermieri". Numarul cererilor depuse pana in acest moment este de 22.493, insumand 629,9 milioane euro ceea ce reprezinta 189% fata de 331,8 milioane euro suma alocata pentru perioada 2007-2013. Spre exemplu, in sesiunea din luna iunie a acestui an au solicitat fonduri europene nerambursabile 7.973 tineri fermieri. Valoarea eligibila a solicitarilor a fost de 272,3 milioane euro, fata de 120,8 milioane de euro Euro alocati pentru aceasta sesiune. Cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri prevad investitii mixte (culturi vegetale și creșterea animalelor), fiind urmate de proiecte care vizeaza investitii in culturi de camp.

O alta masura de investitii foarte accesata este Masura 312 - "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi". Per total, cele 9.499 cereri de finantare conforme depuse, echivalentul a 1,3 miliarde euro, reprezinta 252% fata de suma alocata. in anul 2012 au fost depuse 2.966 cereri de finantare a caror valoare nerambursabila este de 426,3 milioane euro. Suma alocata pentru acest an a fost de 134.668.992 Euro. Exemplele de investitii de succes prin PNDR in activitati non agricole sunt numeroase: de la cabinete medicale la ateliere de reparatii auto, de la ateliere pentru prelucrarea fierului, sau broderie la mici fabrici de mobila.

"Beneficiarii au inteles repede ca dezvoltare rurala inseamna mai mult decat agricultura, asa incat solicitarea de fonduri pentru finantarea activitatilor non-agricole, pentru Masura 312 de exemplu, reprezinta astazi 252% fata de suma alocata. Dezvoltarea Rurala este un concept care trebuie sa duca, in cele din urma, la cresterea calitatii vietii in mediul rural si, in acelasi timp, la reducerea gradului de dependenta fata de agricultura". a precizat George Turtoi, director general al APDRP.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


in ceea ce priveste Masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole", numarul total al cererilor de finantare depuse este de 7.224. Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate este de 2,78 miliarde euro. in sesiunea din aprilie - iunie 2012, au fost solicitate 422,081 milioane euro fonduri nerambursabile - aproape dublul sumei de 220,5 milioane euro alocate pentru aceasta sesiune.

Nevoia de finantare a potentialilor beneficiari pentru a investi in crestere valorii adaugate a produselor agricole si forestiere - Masura 123 si Schemele de Ajutor de Stat aferente - se ridica la 2,147 miliarde de euro, pentru care au fost depuse un total de 2.483 proiecte. Suma solicitata depaseste alocarea initiala pentru aceasta Masura, si anume 1,084 miliarde euro pentru intreaga perioada de programare. in sesiunea din vara anului 2012 au fost depuse 364 de proiecte pentru Masura 123, cu o valoare eligibila nerambursabila de 378,9 milioane euro - fata de 144,6 milioane alocate, iar pentru Schema de Ajutor de Stat N578/2009 au fost solicitate 82,2 milioane euro, fata de 39,2 milioane euro alocate.

Investitiile prin Masura 123 privesc construirea spatiilor pentru depozitare (nutreturi, cereale, cartofi) dotate cu uscatoare sau aparatura de laborator, construirea spatiilor pentru procesare (ciuperci, cereale, ulei etc.) sau a morilor de faina. Prioritare pentru beneficiari sunt si investitiile care prevad infiintarea sectiilor de prelucrare a deseurilor animale, a fabricilor de nutreturi combinate, a fabricilor de procesare lapte, a silozurilor, a abatoarelor pentru pasari, a unitatilor de vinificatie etc. Cea mai accesata investitie este cea de construire a spatiilor pentru depozitarea cerealelor sau a produselor agricole.
Un alt domeniu prioritizat in PNDR este incurajarea activitatilor turistice. Pentru investitii prin Masura 313 finantarea europeana solicitata de cei 3,703 potentiali beneficiari, se ridica la 569,8 milioane euro. si pentru aceasta Masura, alocare initiala de 378,7 milioane euro s-a dovedit insuficienta. Cifrele pentru ultima sesiune, cea deschisa in aprilie - iunie 2012, nu dezmint aceasta concluzie: 2,006 cereri de finantare depuse, cu o valoare eligibila nerambursabila de 285,6 milioane euro, fata de 186,5 milioane euro alocati.

Din 997 de proiecte deja contractate, 759 au in vedere investitii in constructia, modernizarea, extinderea sau dotarea infrastructurii de primire turistica, adica fonduri europene pentru realizarea structurilor turistice precum vile, bungalow-uri, cabane, campinguri, popasuri turistice etc. Alte 291 de proiecte au propus infiintarea in zonele rurale a centrelor de informare turistica, amenajarea marcajelor turistice, sau reconditionarea celor existente.

Pentru Masura 125 - "Investitii pentru imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", alocarea de 537,042 milioane euro a fost de asemenea depasita. Totalul de 1.701 proiecte depuse au o valoare eligibila nerambursabila de 1,78 miliarde euro, procentual insemnand 333% fata de alocarea din PNDR. Pentru 2012, a fost deschisa o singura sesiune de proiecte, pentru submasura a, componenta 1 - Irigatii și alte lucrari de imbunatatiri funciare. Suma solicitata prin cele 97 de proiecte conforme depuse (94,53 milioane euro) a depasit cu mult suma alocata pentru sesiunea inceputa in septembrie, si anume 60 milioane euro. Beneficiarii Masurii 125 - componenta a1 sunt organizatiile si federatiile de utilitate publica ale proprietarilor sau detinatorilor de terenuri agricole. Acestia au solicitat fonduri nerambursabile pentru proiecte de irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare.

In ceea ce priveste Masura 322 "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale", fondurile alocate acesteia, in valoare de 1,72 miliarde euro reprezinta doar 22,6% din solicitari. in total, pentru aceasta Masura s-au depus 3.225 de cereri de finantare a caror valoare eligibila nerambursabila este de 7,6 miliarde euro. Mai mult decat atat, alocarea financiara pentru aceasta Masura de investitii a fost epuizata inca din anul 2009.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016