Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Peste 23 de tone de de merluciu congelat cu paraziti au ajuns in galantare
Inspectorii ANSVSA anunta ca doar patru tone din toata aceasta cantitate au fost scoase pana acum de la comercializare.
ANSVSA a anuuntat joi ca peste 23 de tone de merluciu congelat, provenit din Spania, au fost depistate la inceputul lunii mai ca fiind infestate cu paraziti, respectiv cu larvele viermelui Anisakis, iar pana in prezent a fost retrasa de la comercializare o cantitate de numai patru tone.
„In data de 03.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, a fost primita o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziti a produsului trunchi de merluciu congelat, cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din 6 loturi, in cantitate totala de 23.060 de kilograme”, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.
Autoritatea precizeaza ca probele recoltate de unitatea de depozitare autorizata din fiecare lot, in cadrul programului de autocontrol, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.
In urma efectuarii examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi, au fost depistate in viscere larvele nematodului Anisakis, iar in probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atat in viscere, cat si in musculatura dorsala si cea abdominala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Conform procedurilor, operatorul a initiat procedura de retragere a produsului neconform, sub atenta monitorizare a inspectorilor din cadrul DSVSA Ilfov, implicata in gestionarea alertei.
Pana la aceasta data, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular si 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerala). Actiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este in derulare.
Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor prevede obligativitatea supunerii fiecarui lot de peste, icre sau lapti, randomizat, examenului prin inspectie vizuala, inainte de prelucrarea sau comercializarea acestuia, in vederea depistarii si indepartarii parazitilor vizibili cu ochiul liber, cat si obligativitatea prelevarii unor probe reprezentative din fiecare lot de peste, icre sau lapti.
In acest context, masurile dispuse de serviciile veterinare vizeaza pestele parazitat sau partile parazitate din acesta sa nu fie comercializate pentru consum uman, pestele intreg la care au fost evidentiate formatiuni parazitare doar la nivelul viscerelor si care pot fi indepartate in totalitate se dirijeaza la procesare sub supraveghere sanitara veterinara intr-o unitate autorizata sanitar-veterinar care dispune de facilitati pentru indepartarea eficienta a partilor parazitate si in care sunt respectate conditiile de igiena pentru evitarea posibilitatilor de contaminare, pestele intreg la care au fost evidentiate formatiuni parazitare la nivelul musculaturii sau la nivelul musculaturii si a viscerelor se declara impropriu pentru consum uman si nu se accepta valorificarea acestuia pentru consumul uman.
Anisakidoza umana se caracterizeaza prin manifestarile alergice, cutanate sau articulare (faza invaziva), pseudo-ulceroase (faza acuta) sau dureri ori sindroame subocluzive (faza subacuta).
Are o repartitie mondiala, cu focare concentrate in Asia si Europa de Vest, 90% din cazuri fiind semnalate in Japonia, urmand apoi Germania, Olanda, Spania si Franta. Majoritatea cazurilor a fost asociata consumului de produse traditionale din peste crud, insuficient tratat termic sau marinat, care contine larve infestante.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiIdei de afaceri in agricultura