Publicat in: Stiri
Peste 55.000 de fermieri controlati de APIA de la inceputul anului
Conform directorului general adjunct al agentiei de plati, spurafetele detinute de acestia depasesc, 1,5 milioane de hectare.
Directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumba, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca pana la momentul actual, de la inceputul lui 2016, circa 55.000 de fermieri, care detin 1,5 milioane hectare, au fost controlati clasic si prin teledetectie, la nivel national, iar in prezent rapoartele lor sunt introduse in sistem pentru rularea controlului administrativ si gestionarea erorilor.
 
Rapoartele sunt introduse in sistem si este in curs rularea controlului administrativ si gestionarea erorilor care au rezultat pentru acesti fermieri. Cifra exacta a acestora nu o stiu, dar sunt in jur de 55.000 de fermieri care au fost controlati clasic si prin teledetectie la nivel national si pe cererile acestor fermieri se lucreaza pe controlul administrativ. Ei detin in jur de 1,5 milioane hectare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ceea ce priveste neregulile gasite in cazul fermierilor controlati, reprezentantul APIA a subliniat ca sunt diverse si tin in special de eco-conditionalitate.
 
„Neregulile sunt diverse, pornind de la faptul ca unele parcele au fost amplasate gresit si la teledetectie s-a detectat ca acele culturi nu se regasesc, sunt foarte multe nerespectari pe eco-conditionalitate. Sunt foarte diverse si abia dupa rularea controlului administrativ, nu o gestionare automata, ci caz cu caz, eroare cu eroare, de catre oamenii nostri, de abia atunci putem face o centralizare sa va spunem ca, din 55.000 de fermieri, o parte au avut erori de amplasare a parcelelor, altii de declarare eronata a culturii s.a.m.d., in functie de schemele de plata pe care le-au accesat. Ei sunt controlati si, daca se gasesc neconformitati, sunt sanctionati dar asta nu inseamna ca li s-au dat niste bani si noi ii cerem inapoi. Sanctiunea inseamna ca suma se reduce intr-un procent cu neregulile constatate ”, a adaugat Horumba.
 
In opinia acestuia, fermierii controlati in acest an au fost extrasi pe baza unui esantion de control din numarul total de fermieri si in functie de schemele de plata pe care le-au accesat.
 
„In fiecare an se extrage un esantion de control din intreaga populatie de fermieri in functie de schemele de plata pe care le au acestia. Anul trecut, de exemplu, au fost cam tot atatia. Nu este obligatoriu ca din cei 55.000 controlati anul trecut sa fie si anul acesta”, a mai precizat reprezentantul APIA.
 
In privinta neregulilor, reprezentantul APIA considera ca in situatia in care se gaseste o alta cultura din acelasi grup de plata, grau in loc de porumb, practic fermierul are o declaratie eronata a culturii, el nu este sanctionat, insa, daca declara teren arabil si APIA gaseste pasune, atunci este o problema.
 
„Este o declarare eronata care pleaca de la cultura, dar se duce de fapt in categoria de folosinta a terenurilor. Anul trecut a fost, de exemplu, pe declararea eronata a parcelelor: spune ca are un hectar si in teren are mai putin. Au fost si erori declarate ca e teren arabil si acolo sunt culturi permanente, dar si multe situatii de erori pe eco-conditionalitate. Penalizarile pot varia de la 1 pana la 50%. In acest caz inseamna ca fermierul a declarat o suprafata pe care nu a avut drept de utilizare”, a subliniat reprezentantul APIA. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.44 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
APIA va vira peste 1,3 miliarde de euro in conturile fermierilor
APIA va vira peste 1,3 miliarde de euro in conturile fermierilor
Mare parte din aceasta suma va fi platita in intervalul 16 octombrie - 30 noiembrie, atunci cand...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016