Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Peste trei milioane de miei sacrificati in perioada Pastelui
Ciobanii sunt nemultumiti ca numarul acestora este aproape jumatate fata de anii precedenti, dar si de faptul ca preturile de achizitie sunt foarte mici.
In acest sens, Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania spune ca „in fiecare an, in Romania se sacrifica in jur de 3 — 3,2 milioane de miei, inclusiv in gospodariile populatiei, in conditiile in care acum 4-5 ani se sacrificau si 5 — 6 milioane de miei. La tara, fiecare taie un miel in aceasta perioada si noi ii luam si pe acestia in calcul. Taierile scad din cauza consumului si puterii financiare scazute pentru ca marea majoritate a pensionarilor — care respectau gustul si traditia de Paste — se orienteaza spre alte tipuri de carne, de regula de pasare, pentru ca este mai ieftina, iar cei care isi mai permit, cumpara mai putin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca sa isi satisfaca gustul. Din pacate, tinerii nu sunt indreptati spre aceasta carne si nici nu avem politici care sa sustina cresterea consumului de carne de miel, desi studii stiintifice riguroase recomanda ca, atunci cand se schimba alimentatia copilului de la laptele matern, prima carne sa fie cea de miel, nu cea de pasare”.
In privinta pretului carnii de miel, acesta sustine ca in prezent totul depinde de cerere si oferta, dar achizitiile din ferme s-au facut in acest an la preturi derizorii, sub costul de productie, si in scadere fata de anul 2016.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
„Preturile depind foarte mult de cerere si oferta, dar achizitiile s-au facut la preturi derizorii, adica sub pretul de productie. Mielul intre 10 si 18 kilograme s-a achizitionat cu 8 — 8,5 lei pe kilogram in viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 — 7,5 lei/kg. Repet, sunt preturi derizorii in conditiile in care, mai ales, in zona de munte, conditiile sunt aspre si productiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat si la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vandut mielul in viu la 10 — 11 lei pe kilogram”, mai sustine fermierul.
Datele MADR arata ca in 2016, consumul de carne de ovine a fost in medie de 2,6 kg/cap locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor in 2015, dar semnificativ fata de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. In perioada Pastelui necesarul de carne de miel este acoperit in mare parte din productia autohtona.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi