Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Peste trei milioane de miei sacrificati in perioada Pastelui
Ciobanii sunt nemultumiti ca numarul acestora este aproape jumatate fata de anii precedenti, dar si de faptul ca preturile de achizitie sunt foarte mici.
Numarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, va ajunge in acest an la 3 - 3,2 milioane, la aproape jumatate fata de anii trecuti, din cauza reducerii consumului si a resurselor financiare scazute.
In acest sens, Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania spune ca „in fiecare an, in Romania se sacrifica in jur de 3 — 3,2 milioane de miei, inclusiv in gospodariile populatiei, in conditiile in care acum 4-5 ani se sacrificau si 5 — 6 milioane de miei. La tara, fiecare taie un miel in aceasta perioada si noi ii luam si pe acestia in calcul. Taierile scad din cauza consumului si puterii financiare scazute pentru ca marea majoritate a pensionarilor — care respectau gustul si traditia de Paste — se orienteaza spre alte tipuri de carne, de regula de pasare, pentru ca este mai ieftina, iar cei care isi mai permit, cumpara mai putin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca sa isi satisfaca gustul. Din pacate, tinerii nu sunt indreptati spre aceasta carne si nici nu avem politici care sa sustina cresterea consumului de carne de miel, desi studii stiintifice riguroase recomanda ca, atunci cand se schimba alimentatia copilului de la laptele matern, prima carne sa fie cea de miel, nu cea de pasare”.
In privinta pretului carnii de miel, acesta sustine ca in prezent totul depinde de cerere si oferta, dar achizitiile din ferme s-au facut in acest an la preturi derizorii, sub costul de productie, si in scadere fata de anul 2016.
„Preturile depind foarte mult de cerere si oferta, dar achizitiile s-au facut la preturi derizorii, adica sub pretul de productie. Mielul intre 10 si 18 kilograme s-a achizitionat cu 8 — 8,5 lei pe kilogram in viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 — 7,5 lei/kg. Repet, sunt preturi derizorii in conditiile in care, mai ales, in zona de munte, conditiile sunt aspre si productiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat si la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vandut mielul in viu la 10 — 11 lei pe kilogram”, mai sustine fermierul.
Datele MADR arata ca in 2016, consumul de carne de ovine a fost in medie de 2,6 kg/cap locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor in 2015, dar semnificativ fata de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. In perioada Pastelui necesarul de carne de miel este acoperit in mare parte din productia autohtona.
In acest sens, Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania spune ca „in fiecare an, in Romania se sacrifica in jur de 3 — 3,2 milioane de miei, inclusiv in gospodariile populatiei, in conditiile in care acum 4-5 ani se sacrificau si 5 — 6 milioane de miei. La tara, fiecare taie un miel in aceasta perioada si noi ii luam si pe acestia in calcul. Taierile scad din cauza consumului si puterii financiare scazute pentru ca marea majoritate a pensionarilor — care respectau gustul si traditia de Paste — se orienteaza spre alte tipuri de carne, de regula de pasare, pentru ca este mai ieftina, iar cei care isi mai permit, cumpara mai putin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca sa isi satisfaca gustul. Din pacate, tinerii nu sunt indreptati spre aceasta carne si nici nu avem politici care sa sustina cresterea consumului de carne de miel, desi studii stiintifice riguroase recomanda ca, atunci cand se schimba alimentatia copilului de la laptele matern, prima carne sa fie cea de miel, nu cea de pasare”.
In privinta pretului carnii de miel, acesta sustine ca in prezent totul depinde de cerere si oferta, dar achizitiile din ferme s-au facut in acest an la preturi derizorii, sub costul de productie, si in scadere fata de anul 2016.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Preturile depind foarte mult de cerere si oferta, dar achizitiile s-au facut la preturi derizorii, adica sub pretul de productie. Mielul intre 10 si 18 kilograme s-a achizitionat cu 8 — 8,5 lei pe kilogram in viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 — 7,5 lei/kg. Repet, sunt preturi derizorii in conditiile in care, mai ales, in zona de munte, conditiile sunt aspre si productiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat si la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vandut mielul in viu la 10 — 11 lei pe kilogram”, mai sustine fermierul.
Datele MADR arata ca in 2016, consumul de carne de ovine a fost in medie de 2,6 kg/cap locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor in 2015, dar semnificativ fata de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. In perioada Pastelui necesarul de carne de miel este acoperit in mare parte din productia autohtona.
Autor:
Florescu George
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News