Petre Daea: Nu astept dupa PNRR pentru irigatii
Publicat la data de 02 Aug. 2022 in:
Stiri Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a sustinut ca nu va astepta modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta pentru investitia in sistemul de irigatii din Romania. Acesta va aborda subiectul la Comisia Europeana impreuna cu ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos.
Petre Daea nu asteapta modificarile PNRR pentru a investi in irigatii. Acesta vrea sa se foloseasca de banii bugetati si de lege pentru a aduce o schimbare in Romania.
"Sunt doua aspecte si eu vreau sa fie clare pentru toata lumea. Eu nu astept dupa PNRR. Nu astept pentru ca avem lege din acest punct de vedere, avem bani bugetati, trebuie sa ii folosim, cum altminteri am folosit si banii de la Uniunea Europeana pe masura 4.3 privind modernizarea sistemului secundar de irigatii, in asa fel incat sa putem iriga culturile.
Al doilea aspect: obiectivul major pentru noi este acela de a face reteaua principala de irigatii cu banii statului pe care ii avem si avem aprobat prin lege acest program si in acelasi timp avem si obligativitatea de a-l realiza", a declarat pentru Agerpres Petre Daea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, acesta este de parere ca lucrarile de investitii sunt urgente si nu necesita timp de asteptare pentru banii europeni. "Pentru mine obiectivul imediat este acela de a folosi banii pe care ii avem si de a executa lucrarile de investitii dupa un program pe care l-am stabilit, in asa fel incat sa nu pierdem timpul.
Eu nu stau acum sa astept. Sigur ca abordez aceasta problema, de aceea am si avut o intalnire si saptamanal avem intalnire cu ministrul Bolos, cu echipa de consilieri a domniei sale, in asa fel incat sa ne putem pregati din punct de vedere tehnic si pentru o discutie la nivelul Comisiei Europene pentru a putea gasi si cai de sustinere din sume prevenite de la Uniunea Europeana”, potrivit oficialului.
Planul National de Redresare si Rezilienta a refuzat de la finantare proiectul de gestionare a apei in valoare de 2,5 miliarde de euro, din cauza ca "nu era suficient de verde".
De asemenea, ministrul Agriculturii a afirmat ca au fost transmise la Bruxelles o serie de raspunsuri la observatiile Comisiei Europene. In prezent, documentul se afla in faza finala de negociere.
"Am avut o serie intreaga de observatii, toate aceste observatii le-am prelucrat zilnic cu echipa de specialisti din Ministerul Agriculturii. Ne decontam in fiecare zi cu Comisia Europeana.
In fiecare zi dam explicatiile necesare si raspundem la intrebarile pe care ni le pun cei de la Comisie, in asa fel incat sa putem armoniza, pe de o parte, interesul nostru cu pretentiile metodologice ale Uniunii Europene.
Noi trebuie sa fim constienti de faptul ca luam banii de la Uniunea Europeana, dar procedurile, metodele si obiectivele pe care le urmareste Comisia Europeana sunt obiective care conditioneaza banii europeni, iar folosirea acestora pentru noi este esentiala", a transmis Daea.
Ministrul Agriculturii a aprecizat ca urmeaza sa poarte o discutie finala cu formele asociative asupra modificarilor aduse PNS. De asemenea, acesta a afirmat ca nu va ramane restantier in acest domeniu.
"Noi in fiecare zi armonizam punctele de vedere ale Comisiei sau punctele de vedere ale noastre cu punctele de vedere ale Comisiei. Suntem intr-o faza foarte avansata. Urmeaza sa avem ultima discutie, cu formele asociative, sa le spunem acum care au fost modificarile, pentru ca ministrul Chesnoiu a acordat foarte mult timp acestui proces de elaborare si de pregatire a Planului National Strategic. Vreau sa elimin orice semn de de ingrijorare din acest punct de vedere: nu voi ramane restantier in acest domeniu", a adaugat seful MADR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>