Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata ingrasamintelor chimice: o scadere de 30% e considerata optimista


Piata ingrasamintelor chimice trece prin momente grele in acest an. Desi Romania ar avea nevoie, potrivit estimarilor, de mai multe ingrasaminte chimice decat se pot fabrica in prezent pe plan intern, producatorii trebuie sa se bazeze pe exporturi pentru a putea supravietui. O scadere de 30% este considerata o estimare optimista, in conditiile in care promisiunile neonorate ale guvernantilor se adauga scaderii drastice a cererii pe plan international.

“Daca in Romania s-ar face agricultura la fel de eficient ca in UE, pe intreaga suprafata arabila a tarii, ar fi nevoie de circa trei milioane de tone de ingrasaminte chimice. Toate combinatele din tara nu pot produce, la turatie maxima, mai mult de doua milioane de tone. Si totusi, exportam peste 70% din productie”, a declarat Ioan Niculae, patronul InterAgro. In plus, recesiunea economica a bagat, si ea, bete in roate unei piete interne foarte slabe in raport cu potentialul agricol al Romaniei. “Daca piata interna va scadea cu 30% in acest an, ne putem considera fericiti”, a completat Niculae, omul care controleaza sase combinate producatoare de ingrasaminte chimice. Valoarea totala a productiei celor opt combinate din Romania este estimata la aproape un miliard de euro.


Toate mesajele de la jucatori duc spre ideea ca Guvernul nu sprijina suficient de mult piata ingrasamintelor chimice. Mai mult de atat, ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, i se reproseaza lipsa dialogului si a onestitatii in raport cu firmele de pe aceasta piata. “Vom organiza o serie de miscari de protest, pentru a atrage atentia Guvernului ca trebuie sa-si respecte promisiunile semnate cu sindicatele la inceputul acestui an”, a declarat Ioan Siberias, presedintele sindicatului Azomures. Liderii de sindicat considera ca membrii actualului Guvern nu inteleg prea bine situatia celor aproape 10.000 de oameni care lucreaza in cadrul acestei industrii. “Situatia angajatilor din sectorul ingrasamintelor chimice este incerta, din cauza faptului ca reprezentantii Ministerului Agriculturii doar mimeaza dialogul. Au facut promisiuni si nu s-au tinut de cuvant, pentru ca exista un dualism al declaratiilor la nivelul actualului Guvern”, a afirmat Achille Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Nici macar recenta masura anuntata de oficiali, cea potrivit careia combinatele chimice si producatorii de energie electrica si termica vor primi, in perioada 1 mai-30 septembrie, doar gaze din productia interna, mai ieftine decat cele importate, nu rezolva decat partial problema. “Masura urmeaza sa desteleneasca, probabil, combinatele, problema este, in continuare, vanzarea. Decizia este pozitiva, dar, din pacate, temporara si trebuie dublata de dezvoltarea unei piete interne”, a completat Dutu. Altii insa, precum Adrian Rotaru, investitor Azomures, considera ca piata isi va reveni in toamna acestui an. “Piata ingrasamintelor chimice este asteptata sa revina in toamna acestui an, dupa o scadere puternica, inceputa in noiembrie 2008. Azomures isi va rechema cei 500 de angajati aflati in somaj tehnic, pentru a reveni la capacitate maxima. Si Ioan Niculae a anuntat revenirea angajatilor trimisi acasa. Ordonanta de urgenta anuntata de Guvernul Boc va reduce pretul cu circa 100 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze, in conditiile in care Azomures consuma aproximativ 2 mil. mc zilnic. Anul trecut, companiile au platit circa 270 de dolari pe 1.000 de metri cubi. Profitul mai scazut pe care-l va inregistra Romgaz va fi supracompensat de beneficiile bugetului de stat, in conditiile in care, in 2008, Romania a exportat ingrasaminte de 559 mil. de euro”, a afirmat Rotaru. In plus, alte beneficii includ taxele platite la stat pentru cei aproape 10.000 de angajati, care erau in pericol sa ajunga someri.

Citeste mai mult in Business Standard
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016