Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Planul de relansare economica a Romaniei

planul-de-relansare-economica-a-romaniei

Guvernul Orban a prezentat Planul de relansare economica a Romaniei. Iata principalele masuri prevazute in document.


Programul este in valoare de peste 100 de miliarde de euro si urmeaza sa fie finantat atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene.
 
La 30 de ani de la Revolutie, modelul de dezvoltare a Romaniei trebuie schimbat radical! Pentru a avea o Romaniei europeana, pentru a beneficia de o prosperitate reala, trebuie sa renuntam la modelul bazat doar pe consumul populatiei. Avem nevoie de un nou model de crestere economica axat pe stimularea si dezvoltarea capitalului autohton si a competitivitatii companiilor romanesti, investitii in domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitala a economiei si a administratiei publice, pregatirea economiei pentru noua revolutie tehnologica.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - GRANTURI DE SPRIJIN PENTRU COMPANII
  • Granturi de sprijin pentru repornirea intreprinderilor, capital de lucru si investitii
  • Granturi de sprijin pentru microintreprinderi: Numar beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro
  • Schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19: valoarea chiriei/beneficiar/luna, pentru o perioada de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.
  • Capital de lucru pentru repornirea activitatilor economice pentru IMM-uri: Buget: 350 mil. euro.
  • Granturi pentru investitii si pentru reconversia economica a IMM-urilor: Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Buget: 550 mil. euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
Programe de finantare nerambursabila pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor
  • Granturi pentru investitii pentru microintreprinderi Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;
  • Granturi pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor : Grant: 200.000 – 1.000.000 euro; Buget (alocare initiala si supracontractare): 450 mil. euro
  • Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari : Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro; Buget(alocare initiala si supracontractare): 550 mil. euro.
 
Granturi pentru initiative antreprenoriale inovative si digitalizarea companiilor
  • Granturi pentru start-up-uri pentru studenti in domenii competitive si inovative: Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de munca create pana la 100.000 euro/5 locuri de munca create. Buget: 150 mil. euro
  • Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor: Valoare grant: 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect; Buget: 150 mil. euro
  • Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP) Obiectivul schemei este finantarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimata la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri
  • Finantarea programelor de educatie digitala a angajatilor pentru IMM-uri: Valoare grant: 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro.
 
Sprijin pentru dezvoltarea agriculturii si a industriei agro-alimentare
  • Finantarea depozitelor de comercializare a produselor agricole. Obiectiv: constructia a 8 depozite regionale cu temperatura controlata pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea si comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investitiei: 120 mil. euro.
  • Granturi pentru achizitia de echipamente pentru irigatii: Achizitia de kit-uri pentru irigatii - 6000 euro/beneficiar. Buget: 48 mil. euro.
  • Granturi de finantare pentru antreprenoriat rural. Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de munca create pana la 100.000 euro/5 locuri de munca create; Buget: 200 mil. euro.
  • Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat: Bugetul estimativ este de 42 milioane euro (20 milioane euro alocare distincta pentru tinerii din afara granitelor in scopul reintoarcerii in tara a celor cu experienta si formare in domeniul agricol).
 
Programe de finantare pentru investitii noi si pentru relocarea companiilor in Romania
  • Schema de ajutor de stat pentru investitii noi (greenfield). Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investitie; Buget alocat: 1,5 miliarde lei anual pana in 2023.
  • Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala. Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investitie; Buget alocat: 450 mil. lei anual pana in 2025.
 
 
Planul de relansare economica a Romaniei - SCHEME DE GARANTARE SI INSTRUMENTE DE ASIGURARE A LICHIDITATII
 
Programe de garantare a creditelor pentru capital de lucru si investitii
  • Programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru si investitii pentru IMM-uri - Plafon: 15 mld. lei; Numar beneficiari: 40.000.
  • Garantii de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru si investitii - Plafon: 8 mld. lei; Numar beneficiari: 600.
 
Programe de garantare pentru asigurarea lichiditatii companiilor
  • Schema de garantare privind asigurarea creditului comercial (furnizor) - In cazul unei pierderi, suma platita de catre Ministerul Finantelor Publice reprezinta 80% din suma neincasata/nerecuperata de asigurator. Plafon alocat: 1 mld. lei.
  • Program de garantare a finantarilor de tip factoring cu regres si scontarea efectelor de comert. Valoarea unei facilitati de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 lei. Plafoane alocate: 1,5 mld. lei/factoring; 1,5 mld. lei/scontare.
  • Program de garantare a leasing-ului de echipamente si utilaje. Vor fi acordate finantari pana la o limita maxima de 5.000.000 lei/ beneficiar, garantate in limita unui plafon de garantare in valoare de 1,5 miliarde lei.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INSTRUMENTE FINANCIAR-BANCARE DE CRESTERE A CAPITALIZARII SI DE FINANTARE A INVESTITIILOR
 
Instrumente de crestere a capitalizarii companiilor si de finantare a investitiilor
  • Masuri de stimulare pentru cresterea capitalurilor proprii ale companiilor romanesti - Bonificatii la plata impozitului pe profit acordata in functie de mentinerea capitalurilor proprii pozitive si/sau cresterea acestora pe o perioada de timp.
  • Infiintarea Fondului Roman de Investitii (FRI) pentru finantarea unor investitii in domenii de interes strategic - Infiintarea unui fond de investitii de stat pentru finantarea unor activitati precum private equity (fonduri de investitii sub forma de participare la capitalul social al unor societati comerciale), venture capital (fonduri de investitii in societati comerciale nou sau de curand infiintate), agentie de promovare a investitiilor, proiecte educationale pentru antreprenori etc. Capitalizare initiala: 300 mil. euro.
  • Infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare (BND) ca institutie de credit pentru proiecte de investitii - Infiintarea unei banci de dezvoltare dupa modelul altor banci de dezvoltare din Uniunea Europeana care contracteaza imprumuturi pe pietele de capital si acorda finantari, in conditii avantajoase, pentru proiecte de investitii care sprijina obiectivele nationale de interes strategic.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - MASURI ACTIVE DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA SI DE PROTECTIE SOCIALA
 
Masuri de sprijin pentru angajati si companii pentru reluarea activitatilor economice
  • Prelungirea indemnizatiei de somaj tehnic - Continuarea masurii privind acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru angajatorii/profesionistii a caror activitate este suspendata. Impact: 850 mil. lei/luna.
  • Stimularea reluarii activitatilor economice si a ocuparii - Pentru beneficiarii indemnizatiei de somaj tehnic care isi reiau activitatea se acorda o suma in cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din castigul salarial mediu brut pe tara) pe o durata de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.
  • Sprijin pentru program flexibil de munca - Guvernul va asigura plata unei indemnizatii in valoare de 75% din diferenta dintre salariul brut al unui angajat prevazut in contractul individual de munca dinaintea reducerii programului si salariul brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru.
  • Granturi pentru formarea profesionala a angajatilor. Buget alocat: 150 mil. lei.
 
Alte masuri de sprijin pentru ocuparea fortei de munca
  • Stimularea ocuparii tinerilor, a persoanelor cu varsta de peste 50 ani si a romanilor intorsi din strainatate - Se acorda un sprijin in valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care incadreaza in munca: Tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 ani; Persoanele cu varsta de peste 50 ani ale caror raporturi de munca au incetat in perioada starii de urgenta; Cetateni romani carora le-au incetat raporturile de munca cu angajatori straini, din motive neimputabile lor.
  • Masuri active pentru lucratorii sezonieri si zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa si turismului.
  • Locuri de munca pentru tineri - Valoarea granturilor acordate pentru actiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru sustinerea locurilor de munca destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.
  • Stimularea desfasurarii muncii in regim de telemunca - Acordarea unui sprijin in valoare de 500 euro/angajat pentru achizitionarea de echipamente IT pentru angajatii care desfasoara activitati in regim de telemunca in perioada starii de urgenta/alerta.
 
Masuri de protectie sociala
  • Pachete alimentare si de igiena corporala pentru persoanele vulnerabile - Sprijin pentru persoanele aflate in situatii de dificultate, risc de saracie sau cu venituri precare prin oferirea de pachete alimentare si pachete de igiena corporala; Beneficiari: 1,18 mil. persoane; Buget alocat: 225 mil. euro.
  • Vouchere pentru masa calda pentru persoane in varsta - Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor in varsta de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 persoane. Buget alocat: 100 mil. euro
  • Vouchere pentru elevi - Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflati in risc de saracie severa, pentru achizitionarea de rechizite scolare, imbracaminte si incaltaminte. Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT
  • Rutier: Finalizarea lucrarilor de infrastructura aflate in implementare - 407,3 Km de autostrazi si drumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro.
  • Sibiu – Pitesti (Loturi 1, 4, 5), Craiova – Pitesti, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcau – Bors), Sebes - Turda, AO:Inelul de Sud Bucuresti, Varianta de ocolire Bacau, Podul peste Dunare de la Braila.
  • Conectarea cu autostrazi a provinciilor istorice ale Romaniei si cu retelele de transport pan-europene, prin demararea lucrarilor la aproximativ 3.000 de km de autostrazi si drumuri expres. Perioada: 2020 – 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro.
  • Sibiu – Pitesti (Loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nadaselu – Suplacu de Barcau, Autostrada Unirii: Tg. Mures - Iasi – Ungheni, A3: Ploiesti – Comarnic – Brasov, A7: Ploiesti– Suceava – Siret, AO: Inelul de Nord Bucuresti; Bucuresti – Alexandria – Craiova - Lugoj, Buzau/Focsani - Braila – Galati, Macin – Tulcea – Constanta; Transregio Gilau – Cluj N. – Apahida
  • Feroviar: Investitii in cca. 3.000 km de cale ferata, in perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro
  • Finalizarea reabilitarii liniei ferate pe traseul Frontiera-Curtici-Simeria, parte componenta a Coridorului IV pan-european, pentru circulatia trenurilor cu o viteza maxima de 160 km/h.
  • Proiecte noi de modernizare a caii ferate in scopul asigurarii obiectivelor de conectivitate: Ploiesti-Suceava-Darmanesti, Bucuresti-Craiova-Timisoara-Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzau-Fetesti, Port Constanta-Palas, Predeal-Brasov, Centura feroviara a Municipiului Bucuresti, Cluj Napoca-Episcopia Bihor
  • Tren metropolitan Nadaselu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bontida.
  • Metrou: Dezvoltarea noilor magistrale si extinderea magistralelor existente
  • Finalizare lucrari M5, lansare M6 – tronsonul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni, M4 – tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu, extensie M2 Pipera – Petricani si Berceni – Linia de Centura Sud
  • Metrou Cluj Napoca - Magistrala: Gilau – Floresti – Cluj-Napoca
  • Naval: Investitii totale de 4,3 mld. euro
  • Modernizarea si extinderea infrastructurii porturilor maritime si fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanta
  • Aerian: Investitii totale de 2,9 mld. euro
  • Extinderea si construirea de terminale pentru pasageri, cat si de zone cargo. Crearea de legaturi inter-modale intre infrastructura aeriana, feroviara si rutiera.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INFRASTRUCTURA ENERGETICA
Valoarea investitiilor programate in Sistemul Energetic National pentru perioada 2020 – 2025 este estimata la 12,48 miliarde euro de la productia de energie la retele inteligente de transport si distributie gaze naturale si electricitate.
  • Energie verde: parcuri eoliene onshore si offshore (2x300MW) – 4,6 mld. lei; noi capacitati de productie hidro (Retezat, Vidraru, Mariselu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.) – 1,6 mld. lei;
  • Investitii strategice Romgaz in valoare de 15,69 mld. lei: centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia si Trident de la Marea Neagra, fabrica de metanol (greenfield), noi capacitati energetice in parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galati, etc.)
  • Plan de restructurare si decarbonare 2020 - 2025 al Societatii Complexul Energetic Oltenia S.A in valoare de 7,2 mld. lei;
  • Cresterea capacitatii de productie a energiei electrice pe baza nucleara cu cel putin o unitate pana in 2030 si prelungirea duratei de operare a Unitatii 1 cu inca 30 de ani;
  • Cresterea capacitatii liniilor de transport a energiei electrice si de interconexiune transfrontaliera – cca. 4,6 mld. Lei
  • Investitii in sistemul national de transport al gazelor naturale si pentru interconectarea cu sistemul international de transport – cca. 9 mld. lei.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INFRASTRUCTURA DE SANATATE
Construirea primelor 3 spitale regionale in perioada 2021 - 2027, cu o valoare totala de 1,64 miliarde euro:
  • Spitalul Regional de Urgenta Cluj - 539,59 milioane euro;
  • Spitalul Regional de Urgenta Iasi - 500,35 milioane de euro;
  • Spitalul Regional de Urgenta Craiova - 602,73 milioane euro.
Programe de investitii locale in sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei prin construirea/modernizarea/reabilitarea a:
  • 1.450 de centre medicale in mediul rural;
  • 25 spitale judetene;
  • 110 spitale orasenesti.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INFRASTRUCTURA PENTRU EDUCATIE
Investitii in unitati scolare programate in perioada 2021– 2027:
  • 2.488 de unitati scolare vor fi incluse in programe de modernizare/reabilitare, costurile estimate - 6,046 miliarde de lei.
  • 375 de unitati scolare vor beneficia de investitii in valoare de 31,4 milioane lei pentru conformarea grupurilor sanitare (alocare 2020);
Programul Reforma Educatiei Timpurii:
  • Finantarea constructiei unui numar de 180 gradinite cu program prelungit sau saptamanal – 146 mil. euro
Construire/modernizare campusuri scolare/ camine studentesti/centre universitare:
  • construirea a 40 de campusuri scolare care sa includa: scoala, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantina, cu o valoare totala de aproximativ 2 miliarde lei;
  • construirea a 30 de camine studentesti care totalizeaza 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de institutii de invatamant superior de stat din 13 centre universitare. Valoare totala a investitiilor se ridica la 1,248 miliarde de lei;
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INVESTITII IN DEZVOLTAREA LOCALA
 
Extinderea retelelor de alimentare cu apa si canalizare:
  • Pentru perioada 2021-2027 se aloca un buget de cca. 8 miliarde de lei pentru extinderea retelelor de apa si canalizare pentru finantarea a 750 de proiecte, dintre care 600 in mediul rural si 150 in mediul urban;
  • Alte investitii pentru 500 de microstatii de tratare, fose septice si sisteme alimentare cu apa, cu o valoare de 250 milioane lei.
 
Extinderea retelelor de distributie a gazelor naturale:
  • Guvernul va aloca un miliard de euro in cadrul multianual 2021-2027, dintr-un un buget total estimat la 9,6 miliarde lei pentru extinderea si infiintarea de noi retele inteligente de gaze naturale in scopul racordarii a 70% dintre locuintele din Romania.
 
Modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene si locale:
  • In perioada 2021-2027 Guvernul isi propune sa reabiliteze si sa modernizeze cca. 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde lei si 7.000 de km de drumuri judetene, pentru care se vor aloca 12 de miliarde lei.
 
Strategie de renovare, termoficare si reabilitare energetica a cladirilor si de reabilitare a cladirilor cu risc seismic:
  • Reabilitarea termica a 45.000 de cladiri, cu o valoare estimata de 8 miliarde de lei;
  • Consolidarea la nivel national a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, cu o valoare estimata de 1 miliard de lei.
 
Modernizarea infrastructurii de termoficare in 15 unitati administrativ teritoriale, cu o valoare totala de 650 milioane de lei.
  • Locuinte pentru specialisti in sanatate, invatamant si alte categorii socio-profesionale
  • 10.000 de unitati locative pentru specialisti (2 miliarde de lei) si 5.000 unitati locative pentru tineri, destinate inchirierii (1 miliard de lei).
 
Reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural si sedii administrative – 2 miliarde lei.
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INFRASTRUCTURA AGRICOLA DE IRIGATII
 
Reabilitarea infrastructurii de irigatii
  • Investitii in reabilitarea a 138 amenajari de irigatii, ce deservesc o suprafata de aprox. 2.4 milioane ha.
  • Valoarea lucrarilor de investitii in infrastructura de irigatii: 3.4 miliarde euro.
  • Construirea Canalului Siret-Baragan prin reluarea procesului investitional pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei I.
 
Reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj
  • Investitii in reabilitarea a 443 amenajari de desecare-drenaj, care deservesc o suprafata de 2.838.674ha
  • Valoarea lucrarilor de investitii in amenajari de desecare: 1,1 miliarde euro
 
Amenajari de combatere a eroziunii solului
  • Investitii in reabilitarea a 220 amenajari de combaterea eroziunii solului , care deservesc o suprafata de 500 000 ha
  • Valoarea estimativa a lucrarilor de combatere a eroziunii solului: 500 milioane euro
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INVESTITII DE MEDIU
  • Continuarea programelor Rabla si Rabla Plus. Cele doua programe beneficiaza de o alocare financiara cumulata in anul 2020 de 545 milioane lei;
  • Continuarea programului de dezvoltare a infrastructurii de reincarcare a autovehiculelor electrice in Romania, atat in localitati, cat si la nivelul autostrazilor, drumurilor nationale si europene - alocare financiara cumulata in anul 2020 de aproximativ 268 milioane lei.
  • Continuarea programelor de dezvoltare a transportului „verde” prin finantarea autobuzelor electrice/gnc in municipii si localitati. Lansarea unei noi sesiuni in anul 2020 beneficiaza de o alocare financiara cumulata de aproximativ 930 milioane lei;
  • Lansarea programelor de crestere a eficientei energetice in cladiri publice si private in anul 2020, cu o alocare financiara cumulata de aproximativ 813 milioane lei;
  • Implementarea programului de crestere a eficientei energetice in complexurile de producere a energiei. Programul beneficiaza de o alocare financiara in anul 2020 de 628 milioane lei;
  • Demararea programului de reducere a emisiilor prin impadurirea terenurilor in anul 2020, cu un buget de 59 milioane lei;
 
Planul de relansare economica a Romaniei - INFRASTRUCTURA SPORTIVA
 
Sport de performanta:
  • Construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsa intre 3.000-30.000 locuri, cu o valoare totala a investitiilor de 3,5 miliarde de lei;
  • Construirea a 8 bazine olimpice cu o valoare de 1 miliard lei si 5 patinoare artificiale pentru competitii cu o valoare totala de 300 milioane lei;
  • Construirea a 5 sali polivalente, cu o capacitate cuprinsa intre 5.000-16.000 locuri, cu o valoare totala de 1,2 miliarde de lei;
Sport de masa:
  • Construirea a 250 sali de sport scolare, 45 bazine didactice, 400 baze sportive cu o valoare totala estimata de 5,5 miliarde de lei;
  • Construirea a 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care sa cuprinda sali de antrenament, scoala, internat, cantina, scoala de antrenori, centru medical, cu o valoare estimata de 2 miliarde de lei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016