Taranii continua sa taie porcii cu cutitul, cum este traditia, chiar daca ar trebui, conform normelor UE, sa-i sacrifice prin asomare. Aceasta ultima operatie l-ar costa pe gospodar intre 50 si 100 de lei, in vreme ce pentru traditionala taiere ar pune la bataie doar doua ibrice cu tuica fiarta si ceva carne prajita si sorici.
Nici un taran din judetul Ilfov nu va taia porcul prin asomare. Nu au nici persoana si nici instrumentul cu care sa-l asomeze. “I-am bagat cutitul in beregata. Ce asomare? Nu avem cu ce-o face. Asa am facut si pana acuma, cu cutitul”, spune badea Gusti din Jilava. El si-a taiat porcul ieri dupa metoda traditionala. “Nu face nimeni asomare aici la noi. Si noi nu putem ramane cu porcul netaiat. Ii taiem asa cum am facut si pana acum”, povesteste un taran din Sintesti. Asomarea se face cu un pistol cu glont captiv care amorteste porcul ca acesta sa nu moara in chinuri. Procedeul este unul complicat si costisitor.
Asomarea la un medic veterinar poate costa, cu deplasare cu tot, 50-60 de lei, iar daca operatia este facuta de catre alte persoane autorizate, costul ajunge in jur de 100 lei. Gospodarul prefera sa taie porcul cu cutitul pentru ca nu-l costa decat doua ibrice cu tuica fiarta si aproape un kilogram de carne prajita, servita la pomana porcului.
Citeste mai mult in Gardianul
Nici un taran din judetul Ilfov nu va taia porcul prin asomare. Nu au nici persoana si nici instrumentul cu care sa-l asomeze. “I-am bagat cutitul in beregata. Ce asomare? Nu avem cu ce-o face. Asa am facut si pana acuma, cu cutitul”, spune badea Gusti din Jilava. El si-a taiat porcul ieri dupa metoda traditionala. “Nu face nimeni asomare aici la noi. Si noi nu putem ramane cu porcul netaiat. Ii taiem asa cum am facut si pana acum”, povesteste un taran din Sintesti. Asomarea se face cu un pistol cu glont captiv care amorteste porcul ca acesta sa nu moara in chinuri. Procedeul este unul complicat si costisitor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Asomarea la un medic veterinar poate costa, cu deplasare cu tot, 50-60 de lei, iar daca operatia este facuta de catre alte persoane autorizate, costul ajunge in jur de 100 lei. Gospodarul prefera sa taie porcul cu cutitul pentru ca nu-l costa decat doua ibrice cu tuica fiarta si aproape un kilogram de carne prajita, servita la pomana porcului.
Citeste mai mult in Gardianul
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News