Publicat in: Stiri
Premierul Victor Ponta despre realitatile din agricultura romaneasca
Primul ministru a fost duminica invitatul emisiunii Viata Satului, de pe postul national de televiziune, ocazie cu care a vorbit pe larg despre prioritatile guvernului in acest domeniu
Problema agricola a fost indelung dezbatuta la finele saptamanii trecuta de catre Victir Ponta, invitat in studioul celei mai longevive emisiuni dedicate acestui domeniu. Este vorba de Viata Satului, emisiunea saptamanala de pe TVR, in cadrul careia primul ministru a facut mai multe declaratii importante pe care le vom reda in cele ce urmeaza.
 
In primul rand, Ponta a admis ca, alaturi de domeniul energetic, agricultura are nevoie de sprijin pe mai multe paliere, respectiv sprijin in situatiile dificile, gen seceta, acordarea subventiilor la timp si reglementarea relatiilor internationale in vedere desfacerii productiei agricole.
 
In opinia sa, Romania a avut dintotdeauna si inca mai are tot ce este necesar pentru o agricultura preformanta, „mai putin mintea si dorinta” pentru a realiza asa ceva. „Avem slava Domnului, ne-a dat Dumnezeu si pamant si apa, ne-a dat si oameni care stiu sa lucreze si sa nu folosim aceste daruri de la Dumnezeu e o uriasa greseala. Am spus, Agricultura, ca si Energia, sunt doua domenii fundamentale fara de care oamenii nu pot sa traiasca. Ne trebuie mancare, ne trebuie caldura sau curent electric. Si am pornit un program pe care acum il avem in desfasurare, niciun program nu da roade intr-un singur an, trebuie avuta o continuitate. Si am spus: hai sa vedem de ce are nevoie agricultura. In primul rand are nevoie, si mi-a zis domnul ministru de la inceput, are nevoie cand sunt situatii dificile, cum in 2012, cum am preluat guvernarea, a fost seceta, si primul lucru pe care l-am facut am alocat 100 de milioane ca sa-i ajutam pe cei mai afectati de seceta. Are nevoie sa primeasca subventiile la timp si nu reusea singur domnul ministru sa-i convinga pe cei de la Finante. Si am spus: hai sa dam banii cand au nevoie oamenii, nu-i lasam din banii lor, pe care nu prea ii au, sa faca lucrarile dupa care le dam noi mai tarziu”, a declarat Victor Ponta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Acesta a mai precizat ca pentru o agricutura performanta, guvernantii trebuie sa stie care sunt nevoile producatorilor in acest sens si sa le poata asigura acestora cele necesare. „Ce facem cu alimentele pe care le producem ? Am muncit foarte mult pe partea de relatii internationale ca Romania sa-si deschida niste piete uriase: China. Noi nu o sa putem in 100 de ani sa producem, cat poate sa consume China. Deci, acestea au fost niste lucruri pe care eu le-am inteles ca prim-ministru. Si, de cate ori ministrul Agriculturii a venit si a spus: au nevoie agricultorii de urmatoarele lucruri, m-am dus la Ministerul de Finante, am luat fonduri europene, Ministerul de Externe cand era vorba de piete. Si am reusit anul trecut ca, prima data dupa 20 de ani, sa exportam mai multe alimente decat importam” a mai declarat premierul.
 
In cadrul aceleiasi emisiuni a fost abordata si problema agriculturii din Republica Moldova,  Ponta fiind de parere ca pentru aceasta tara si producatorii de aici este esential ca Romania si Uniunea europeana sa isi deschida pietele pentru produsele agricole moldovenesti. „Din pacate, este si o chestiune politica, pentru ca Moldova se gandeste ca va avea repercursiuni din partea Rusiei. Nu va mai putea sa exporte mere, de exemplu, mi-a explicat mie premierul Iurie Leanca in cursul vizitei efectuate la finele lunii aprilie in Republica Moldova. Si atunci am considerat ca e de datoria, nu doar a Romaniei, a Uniunii Europene sa ne deschidem piata pentru produsele din Moldova. Ca sa nu-i lasam, stiti cum, le inchide Rusia dintr-o parte si noi in partea cealalta” a afirmat primul ministru cu referire la aceasta problema.
 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...
MADR: Subventii de 7 miliarde de lei pentru fermierii romani
MADR: Subventii de 7 miliarde de lei pentru fermierii romani
De asemenea, bugetul a primit si un aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016