Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Preotul Stefan Daia este crescator de albine din 1989
Preotul Ştefan Daia din comuna Cujmir, judeţul Mehedinţi a devenit crescător de albine în urmă cu aproape 20 de ani. Preotul amplasează stupii lângă păduri de salcâm şi de tei, pe lângă culturi de rapiţă sau de muştar sau în zone cu albăstrele şi talpa-gâştei.
Preotul Ştefan Daia este apicultor din 1989, când absolut întâmplător a găsit un roi de albine într-o scorbură de stejar.
Primul stup l-a văzut însă mult mai devreme, în copilărie, când avea 10 ani.
„Eram mic şi-mi aduc aminte când mergeam cu tata în vizită la un om bătrân din Poiana Ciorii. Acolo am văzut un stup din nuiele, ca un coş, îmbrăcat cu pământ. Ca să poată lua fagurii de miere, acel bătrân dărâma pământul care îngrădea stupul“, îşi aminteşte Ştefan Daia.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Cariera“ de apicultor a început-o mult mai târziu, în anul 1989. „Eu am pornit de la un roi de albine găsit într-o scorbură de stejar în pădurea Punghinei. Cumpărasem un metru cub de lemne din pădure, cu firul, cum cumpără orice om.
Într-unul dintre copacii pe care-i aveam marcaţi şi care era uscat, am găsit un roi de albine. L-am spart acasă, am chemat un apicultor şi am făcut un stup. Anul următor, am făcut patru stupi din acel roi. Şi aşa i-am înmulţit“, ne-a povestit preotul din Cujmir.
Astfel, părintele Daia a ajuns să aibă în prezent 60 de stupi, pe care îi duce cu tractorul pe lângă păduri de salcâm şi de tei sau pe lângă culturi de rapiţă ori de muştar. Stupii rămân pe platforma adusă cu tractorul, iar cei care îi supraveghează dorm într-o „rulotă veche cumpărată mai de mult“.
„Am luat-o special pentru asta, să stăm în ea când plecăm cu stupii. Sunt perioade în care merg numai eu să stau cu stupii, dar mă ajută foarte mult şi preoteasa şi nora mea. Băiatului meu îi place mai mult zootehnia“, ne-a mai povestit preotul. „Sigur că de albine mă ocup în afara programului bisericesc. Dar religia are legătură cu apicultura... Ştiţi bine că din cele mai vechi timpuri stupăritul s-a dezvoltat pe lângă biserici“, afirmă cu mândrie părintele Daia.
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News