Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pretul motorinei, in scadere usoara


Petrom va reduce, marţi, preţul carburanţilor cu 4 bani pe litru, după sistarea colectării taxei pentru Fondul Special de Produse Petroliere (FSPP), a anunţat luni compania.
"Datorită reducerii componentei de taxare cu 0,01 USD, ca urmare a sistării colectării taxei reprezentând Fondul Special de Produse Petroliere, preţul carburanţilor în benzinăriile OMV şi Petrom se va reduce cu 4 bani/litru (inclusiv TVA aplicat taxei de 1cent/litru), începând cu data de 25.01.2011.", se arată într-un comunicat al companiei, preluat de Mediafax.

Petrom aminteşte că taxele reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor.

Totodată, potrivit Petrom, preţul mediu aplicat de către operatorii de profil din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Compania mai precizează că evoluţia preţurilor Petrom se bazează pe cotaţiile internaţionale la carburanţi şi pe concurenţa pe piaţă, fiind în plus influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb.

Şi Rompetrol a anunţat că va reduce preţurile , întrucât taxa aferentă Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminată, însă în cazul acestei companii scăderea de preţ este de 0,03 lei pe litru.

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinăriei Petromidia, o informare în care arăta că datoria fostei Companii Române de Petrol a fost stinsă şi că plăţile către Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie să se regăsească, din acea zi, în preţul carburanţilor.

Până în prezent, Guvernul, Ministerul Finanţelor sau cel al Economiei nu au anunţat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.

Taxa a fost introdusă pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, şi s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburanţii produşi şi comercializaţi în România, iar din 2005 s-a aplicat şi celor exportaţi.

Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada 1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Ministerele Economiei şi Finanţelor Publice au elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia sumele încasate în Fondul special pentru produse petroliere după regularizarea datoriilor fostei Companii Române de Petrol se utilizează pentru diminuarea datoriei publice interne.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, prin suma încasată în data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publică creată în baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, în valoare de 507,3 milioane de dolari.

De asemenea, în perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere în contul Ministerului Finanţelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentând echivalentul la data plăţii a sumei de 16,0 milioane de dolari, sumă reprezentând o altă datorie a fostei CRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar al cărei regim juridic trebuie clarificat.

În nota de fundamentare nu se explică de ce s-a mai încasat taxa de un cent pe litru după 21 decembrie, dar proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte că sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Taxa de un cent pe litru urma urma să fie eliminată odată cu aprobarea proiectului de OUG de către Guvern şi intrarea în vigoare a actului normativ.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016