Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principalele teme dezbatute la Consiliul AgriFish, prezidat de Romania

principalele-teme-dezbatute-la-consiliul-agrifish-prezidat-de-romania

Ministrul Petre Daea a condus lucrarile reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), al treilea Consiliu prezidat de Romania de la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.


In cadrul conferintei de presa organizate la finalul reuniunii Consiliului Uniunii Europene de la Luxemburg, ministrul Agriculturii a prezentat concluziile discutiilor, mentionand ca „ 19 state au ridicat problema carnivorelor mari pentru sectorul agricol, iar noua dintre acestea s-au referit la pagubele pe care le creeaza cormoranii in acvacultura si in apele naturale. Este vorba de Slovacia, Germania, Austria, Polonia, Lituania, Croatia, Suedia, Cehia si Ungaria. In aceste conditii, Comisia Europeana trebuie sa imbunatateasca si sa modifice Directiva Habitate si Directiva Pasari. In primul rand vor fi masuri care sa gestioneze efectivele, sa le echilibreze, dar si masuri care sa ofere compensatii pentru pagube”.
 
Referitor la problema carnivorelor mari, acesta a mai declarat ca, datorita eforturilor semnificative ale sectoarelor agricole si forestier, reabilitarea multor specii pe cale de disparitie a avut efectul scontat.
 
„In Europa statutul cormoranilor mari variaza in functie regiune si de specie. Reactia autoritatilor locale fata de ele sunt divergente si acopera intreg spectrul, de la teama la entuziasm. Sectorul agricol se confrunta cu probleme in anumite regiuni din cauza pagubelor produse, iar speciile protejate sunt percepute ca un pericol nu numai pentru exploatatiile de animale din zonele montane si premontane, ci si pentru asezarile umane. Carnivorele mari, cormoranul si mistretii produc pagube importante sectorului agricol, iar in anumite regiuni, in mod deosebit in zonele montane si premontane sunt un pericol pentru asezarile umane, determinand depopularea zonelor rurale si abandonarea terenurilor”, a subliniat Daea.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

El a adaugat ca in zonele specifice in care se practica pescuitul, pasarile ihtiofage, cum ar fi marele cormoran, concureaza cu pescarii, provocand daune economice. "Agricultorii si-au abandonat o mare parte din activitatea lor, afectand zone importante din punct de vedere socio-economic unde piscicultura, in mod traditional, a fost singura sursa de venit. Daca in trecut aceste pasari erau in pericol, acum, stocurile de peste se afla in pericol", a sustinut Petre Daea.
 
In opinia oficialului roman, statele membre se confrunta cu daune uriase la culturile de cereale din cauza mistretilor, care sunt un vector al bolilor patogene si pun in pericol sanatatea animalelor domestice.
 
Pe aceasta tema au avut loc in cadrul consiliului numeroase interventii cu privire la masurile care ar putea fi luate in considerare pentru a putea proteja interesele agricultorilor si ale sectorului agricol, pastrand in acelasi timp biodiversitatea.
 
Opiniile exprimate au vizat gestionarea activa a populatiilor, consolidarea dialogului intre cei care protejeaza mediul si agricultori dublat de masuri administrative concrete pentru protectia comunitatilor rurale si a speciilor, identificarea celor mai bune solutii pentru co-existenta speciilor, tinand seama de opinia tuturor partilor interesate si conservarea biodiversitatii.
 
In cadrul Consiliului a avut loc si un schimb de opinii cu privire la situatia pietelor in UE, pe baza unei informari prezentate de comisarul european Phil Hogan cu referire la piata zaharului, a carnii de porc, a carnii de vita, a fructelor si a uleiului de masline. Defrisarile, biocombustibilii si cercetarea in agricultura au fost alte teme puse discutii in cadrul Consiliului, unde Olanda a informat despre invitatia adresata comisiei de a prezenta un plan de actiune impotriva defrisarilor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton