Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pro Agro: Vanzarile la produse din carne de pasare si porc au atins in aceasta primavara minumul istoric
Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, sustine ca acest lucru s-a intamplat dupa ce Ungaria a redus TVA la carne la 5 la suta, masura pe care ar trebui sa o ia cat mai curand si autoritatile romane.
Producatorii din industria carnii continua campania inceputa cu cateva saptamani in urma, prin care incearca sa convinga autoritatile de necesitatea reducerii TVA la carne si produsele din carne, dupa modelul produselor de panificatie, in cazul carora aceasta masura s-a dovedit a fi benefica.
In cadrul acestei campanii, Federatia Nationala Pro Agro a organizat zilele trecute o conferinta in cadrul careia s-a reiterat necesitatea reducerii TVA la produsele din carne, subliniindu-se faptul ca producatorii din acest domeniu au ajuns la limita profitabilitatii si ca vanzarile la producele din carne de pasare si porc au scazut mult, mai ales dupa ce Ungaria a inceput sa aplice aceasta metoda a reducertii TVA la cinci la suta.
Alex Jurconi, presedintele federatiei a precizat ca in acest ritm, producatorii autohtoni nu mai pot continua mult timp, iar evaziunea fiscala in acest domeniu va capata proportii si mai mari decat cele pe care le are in prezent. In acest sens,federatia Pro Agro a adresat o scrisoare institutiilor finantatoare ale Romaniei, in care solicita reducerea la 5 la suta a TVA la carne si preparate din carne. „Producatorii romani de carne de pasare si de porc sunt cei mai afectati la ora actuala, in primavara aceasta inregistrandu-se vanzari la un minimum istoric. Pentru ca situatia economica a producatorilor de carne din Romania sa cunoasca o imbunatatire in perioada urmatoare, am adresat o scrisoare deschisa institutiilor finantatoare ale Romaniei, respectiv Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, in care solicitam reducerea TVA la carne si la preparatele din carne la 5 la suta. Speram ca acest subiect sa fie abordat in cadrul vizitei pe care FMI o va efectua in tara noastra, in luna iunie”, a declarat Alex Jurconi.
Acesta a mai precizat ca adoptarea acestei masuri ar avea ca rezultat scaderea cu 15 la suta a preturilor produselor respective si s-ar reduce eveziunea fiscala , in conditiile in care, in prezent, aceasta reprezinta circa jumatate din potentialul pietei. „In conditiile actuale, cu o taxa pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de 24 la suta, evaziunea fiscala este aproape jumatate din potentialul pietei. Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale in domeniu. Tocmai de aceea, prin reducerea TVA la 5 la suta, ar avea de castigat pe termen mediu si lung atat statul, cat si consumatorii finali, prin scaderea pretului la raft. Din analizele noastre, o diminuare a taxei pe valoare adaugata la carne si preparate din carne de la 24 la 5 la suta ar putea determina scaderea preturilor cu pana la 15 la suta”, a mai aratat Jurconi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Presedintele Pro Agro a admis ca, pe termene scurt, bugetul de stat ar avea de suferit in urma acestei masuri, insa a precizat ca exista solutii in acest sens dand cateva exemple care s-au dovedit eficiente in Germania si Spania.
„Pana cand economia neagra va iesi la suprafata, se va inregistra un minus in ceea ce priveste incasarile din TVA la bugetul de stat. Pentru a diminua acest ecart, propunem autoritatilor implementarea a doua solutii de baza. Prima se refera la implementarea unui sistem national de urmarire a transporturilor rutiere, in scopul monitorizarii potentialelor fraude fiscale. Aceasta urmarire s-ar putea realiza prin intermediul unui sistem GPS montat pe vehiculul care transporta marfa, solutie adoptata deja de Germania si Spania. A doua solutie vizeaza obtinerea unor imprumuturi, eventual prin emiterea de obligatiuni care ar putea fi achizitionate chiar de consumatorii finali, acestia dorind in mod clar sa beneficieze de produse mai ieftine si de calitate” a declarat Alex Jurconi.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura