Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producătorii agricoli cred că subvenţiile vor întârzia din cauza situaţiei politice

Producătorii agricoli cred că situaţia politică actuală creată prin demisia ministrului agriculturii şi schimbarea unor directori ai agenţiilor din subordine va duce la întârzierea acordării subvenţiilor cu efecte grave asupra producţiei agricole din anul 2010. Astfel, reprezentanţii Federaţiei Agrostar şi cei ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR) au explicat că în acest moment schimbarea ministrului şi a unor şefi din instituţiile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii va afecta, în special, acordarea restanţelor din sectorul zootehnic, dar şi a avansului de 70% aferent subvenţiilor din agricultură pe anul 2010.


„Din punctul nostru de vedere, prioritară trebuia să fie rezolvarea imediată unor probleme legate de campania de toamnă, cum ar fi plata urgentă a restaţelor la subvenţiile pentru crescătorii de animale, care întârzie deja de circa trei luni. Aceste probleme nu erau rezolvate când ministerul avea un ministru stabil, dar în condiţiile în care avem un ministru interimar şi toate instituţiile descentralizate îşi schimbă din nou conducerile. Mă refer aici în special la APIA, unde directorul general şi-a dat demisia, iar APIA trebuie, de la 16 octombrie să înceapă să plătească avansul din subvenţiile pe 2010”, a declarat pentru NewsIn, preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.

Preşedintele FNPAR, Viorel Matei, a explicat că cel puţin specialiştii din minister şi din intituţiile din subordine ar fi trebuit să rămână în funcţii pentru a ajuta la rezolvarea întârzierilor înregistrate la plata subvenţiilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Problema cea mai mare este cu schimbarea specialiştilor din teritoriu, care cât de cât mai lucraseră şi acum sunt daţi afară. Secretarii de stat, aparatul tehnic şi cei din teritoriu ar fi trebuit să rămână pentru că vom avea mari probleme cu plăţile care trebuie făcute. Dacă nu se fac plăţile pe zootehnie, vor fi omorâţi toţi fermierii, mai ales în condiţiile în care anul acesta au fost produse puţine în sector, iar toată speranţa era în acest avans, pentru a plăti motorina, îngrăşămintele şi pentru lucrările de toamnă”, a explicat Matei.

Acesta a mai spus că în urma discuţiilor cu reprezentaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fermierii au fost informaţi că nu sunt fonduri pentru achitarea subvenţiilor din zootehnie.

„Am avut o discuţie cu conducerea APIA care mi-a spus că nu vor fi bani pentru plata subvenţiilor pe animale, adică vreo 18 milioane euro, restanţe încă din iunie. În al doilea rând, am fost informaţi că nu există siguranţa începerii plăţilor acelui avans de 70%”, a mai spus Viorel Matei.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Agrostar a adăugat că alte probleme care trebuie rezolvate urgent sunt reducerea preţului la motorina utilizată în agricultură cu 50%, acordarea de subvenţii suplimentare, dar şi de credite cu garantare 100% pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

„Ar mai trebui să fie prioritară reducerea preţului la motorină destinată agriculturii cu 50%, acordarea unor subvenţii pentru achiziţionarea de seminţe, îngrăşăminte şi inputuri şi acordarea unor credite garantate 100% de Guvern, în vederea accesării fondurilor europene prin PNDR. Dacă acestea nu se soluţioneză, cel puţin din punct de vedere agricol, România va suferi o criză fără precedent şi terenurile nu vor fi cultivate, pentru că nu vor fi bani. Dacă în fiecare toamnă cultivam 2,5-trei milioane hectare cu cereale, anul acesta cred că nici 10% nu vor fi însămânţate, ceea ce va genera în lanţ consecinţe grave, chiar securitatea alimentară a României ar putea fi pusă în pericol”, a mai spus Ştefan.

„La ora actuală este un blocaj din cauza acestei crize guvernamentale, iar la Bruxelles se manifestă deja reticenţă în a mai efectua plăţi pentru România. Toate acestea vor avea un impact negativ în 2010”, a mai explicat preşedintele FNPAR.

Reprezentantul Agrostar, Niculae Ştefan, a mai adăugat că fermierii îşi menţin progamul de proteste din această lună, dacă Guvernul nu soluţionează revendicările înaintate de Federaţie.

„Indiferent cine este ministru, noi am înaintat Guvernului un program de revendicări şi dacă acest program nu va fi rezolvat acţiunile sindicale vor continua, iar în luna octombrie va avea loc un miting şi marş de protest, iar în luna noiembrie, agricultorii romnâni au decis, indiferent de consecinţe, să blocheze principalele artere naţionale. N-am fost, nu suntem şi nici nu vom fi de acord cu niciun fel de compromis şi nici nu ne interesează campania electorală. Pe noi ne interesează să rezolvăm o criză care există, care s-a accentuat prin această instabilitate politică şi care va pulveriza sectorul agricol anul viitor când nu se vor mai da ajutoare de stat”, a spus acesta.

Niculae Ştefan a mai declarat că în acest moment guvernanţii români ar trebui să se concentreze în găsirea de soluţii pentru prelungirea ajutoarelor de stat şi după anul 2009, până în 2013.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016