Exclusiv
Publicat in: Stiri
Îngropată de politici incoerente şi substituite grupurilor de interese din jurul politicienilor, agricultura mai dezvăluie o „uscătură”. Tot mai mulţi fermieri reclamă faptul că depozitele pentru cereale au fost distruse de-a lungul timpului şi că nu au unde să-şi ţină recoltele. Este unul dintre motivele pentru care programul „Primul siloz” este nefuncţional.

Ca să obţină cel mai bun profit, un producător îşi poate însiloza producţia în depozite până când preţul unui produs, grâul de pildă, atinge un preţ suficient de bun pentru a fi atractiv. Producătorul nu este constrâns de perisabilitatea mărfii să vândă la preţul din momentul recoltării, care este cel mai mic, ci mai poate aştepta. Lucrurile stau în acest fel numai în teorie, pentru că în practică agricultorii nu au silozuri unde să-şi ţină marfa. În plus, unii susţin că sunt atât de presaţi de datorii încât nu-şi pot permite să aştepte un preţ bun pentru cereale. „Nu pot să stau cu cerealele în aşteptarea unui preţ mai bun, pentru că băncile îmi bat la uşă. Suntem constrânşi de credite, pentru că nu pot însămânţa decât dacă mă împrumut, apoi mă aşteaptă cu banii cei care mi-au dat sămânţa”, ne declară Costică Postârnac, preşedintele Asociaţiei Agricole Ipatele.

Anul acest a fost unul atipic, în sprijinul fermierilor. Din cauza secetei cumplite din Rusia (care are 9% din producţia mondială de grâu) şi Ucraina preţul grâului a crescut la începutul lui august cu peste 60% pe pieţele de externe. Rusia a interzis exporturile de grâu, iar preţul a ajuns, în doar două luni, la 200 de euro tona. „Anul acest preţul a fost mai bunişor şi nu merita să aştepţi să se mai ridice bursa. Numai că guvernanţii au făcut altă tâmpenie: au majorat TVA cu 5 la sută. De regulă, toamna nu ştii unde să te împarţi pentru că îţi sunt necesare cel puţin 6 – 7 milioane de lei pentru însămânţare, bani pe care îi investeşti şi pe care îi aştepţi un an să se întoarcă”, spune preşedintele Asociaţiei Agricole Ipatele. În plus, fermierii nu pot aştepta câteva luni până să-şi vândă produsele cu un preţ mai mare, pentru că au de plătit furnizorii de inputuri sau pentru că trebuie să cumpere materialul pentru următorul ciclu de producţie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


„Motorina o plătim la fel ca cel care merge cu jeep-ul pe autostradă”

Agricultorii spun că depozitele construite în epoca lui Ceauşescu au fost vândute şi apoi li s-a schimbat destinaţia sau chiar au fost rase de pe faţa pământului. „Au existat baze de depozitare a cerealelor cu staţie de sortare, tratare şi uscare. Ca să mai faci aşa ceva în prezent trebuie să te îndatorezi la bancă minim 20 de ani. Şi nici aşa băncile nu te ajută, pentru că nu mai dau împrumuturi, nu mai ajuta ţăranul cu nimic”, spune Costică Postârnac.

Mai mult, producătorii se plâng că nu mai primesc mai nimic din partea statului român. „Se anunţă că nici sprijinul la hectar pe care Guvernul îl oferea nu va mai fi dat. Apoi motorina o plătim precum cel care merge cu jeep-ul pe autostradă. La îngrăşăminte, dacă se anunţă subvenţii, distribuitorii dublează preţul. Nu mai poţi produce nimic fără să ai necazuri”, spune agricultorul ieşean.

Citeste mai mult in Evenimentul

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Dumitru: Preţul mare al grâului a făcut ca programul "Primul siloz" să fie neatractiv în acest an
Preţul ridicat al grâului din acest an a transformat "Primul siloz" într-un program neatractiv,...
Programul Primul siloz, eșec în județul Gorj
Deși programul Primul Siloz a fost lansat, în iulie anul trecut, ca o măsură gândită să...
Băncile îşi riscă banii din Primul Siloz la ruleta preţului cerealelor
Raiffeisen Bank a încheiat primul contract de finanţare în cadrul programului „Primul Siloz”,...
„Primul siloz” - în grafic la depozitari, în aer la fermieri
După două luni de la lansarea primului program de finanţare a agriculturii, niciun fermier nu a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton