Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Productia de grau si rapita s-a prabusit. Doar porumbul si floarea-soarelui mai pot salva agricultura
Ploile aproape zilnice din ultima perioada, grindina si furtunile au afectat culturile de toamna, productia estimata de agricultori ajungand la 3,5 mil. tone la grau si 400.000 de tone la rapita. Porumbul si floarea-soarelui „arata insa foarte bine", si deocamdata pare sa fie singurul lucru care ar putea echilibra anul acesta balanta cheltuieli - beneficii in favoarea producatorilor.
„In 2008, Romania a produs 800.000 de tone de rapita. Anul acesta, desi suprafetele sunt putin mai mari, cu mare noroc vom face 400.000 de tone. Scaderea este dramatica, de 50%, indiferent de ce spun autoritatile, pentru ca ploile nu au fost curate, a fost grindina, iar rapita s-a scuturat", a declarat pentru ZF Ioan Niculae, administratorul Interagro, care cultiva aproximativ 9.000 ha cu aceasta cultura si care spera sa produca de doua ori si jumatate peste media locala.
„Cand trebuia sa lege rapita si graul n-a plouat, acum cand trebuie sa recoltam, nu putem intra cu combina in camp din cauza noroaielor. Vom face aproape 20.000 de tone, productia medie la hectar ridicandu-se la 2,3 tone."
La pretul mediu actual, de circa 300 euro/ tona, valoarea productiei Interagro ajunge la sase mil. euro, in conditiile in care cheltuielile de productie ajung la aproximativ 4,5 mil. euro, la un buget de 500 de euro pe hectar.
„Cultura de rapita aduce pierderi, avem probleme cu costurile. Pana acum o tratam ca pe o buruiana, dar acum sunt sapte-opt tipuri de boli si daunatori, iar pentru a-i combate trebuie sa trecem si de cinci ori cu tratamente", spune Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding Fetesti, care a decis sa reduca la jumatate suprafata destinata rapitei in 2010, pana la 2.000 ha.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Ziarul Financiar
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura