Exclusiv
Publicat in: Stiri
Tractoarele cu şenile Challenger sunt proiectate şi construite pentru producţii mari. In numarul din luna august a revistei Serious Machinery, David Truelove, Technical Service Manager, explică modul în care trebuie setată maşina pentru performanţe maxime.
Cu o setare, echilibrare şi operare corecte, utilizatorii Challenger pot beneficia de aceeaşi productivitate excelentă ca şi cea a tractorului cu şenile Challenger MT875B care a stabilit un nou record mondial discuind enorma suprafaţă de 644 ha în 24 de ore în România, în 2007. Tractorul care a bătut recordul nu a fost modificat în niciun fel şi, în afară de realimentarea în sistem ‘pit stop’, a fost operat la fel ca orice altă maşină de producţie.

Ca Technical Service Manager al Challenger, rolul lui Dave Truelove a fost acela de a se asigura că maşina lucrează la eficienţă maximă, adunând în acelaşi timp şi datele operaţionale din timpul probelor. În acest scop, el nu a trebuit decât să conecteze un laptop la sistemul electronic al tractorului.
Documente ataşate:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Rasfoieste numarul din luna august al revistei Serious Machinery


„Putem face acest lucru pe toate tractoarele Challenger şi, folosind acelaşi software, personalul de service al distribuitorului poate diagnostica defecţiunile, poate instala îmbunătăţiri şi poate interoga modulele de control electronic. Testele pe câmp din România ne-au dat posibilitate să studiem mai profund modul în care funcţionează tractorul la încărcare maximă”, explică acesta.

Dave şi-a utilizat cunoştinţele tehnice şi pentru a evalua cele mai bune şi eficiente setări pe tractor pentru a obţine performanţe de vârf. Selectarea celui mai potrivit mod de management al puterii le permite operatorilor să îmbunătăţească productivitatea şi să reducă consumul de combustibil.

Sistemul controlează automat modificările transmisiei şi turaţia motorului (rpm) pentru a asigura funcţionarea permanentă a tractorului cu eficienţă optimă. Acesta oferă trei moduri de operare:

- Viteză de deplasare constantă
- Productivitate maximă
- Turaţie maximă a motorului

La testele din România, Challenger MT875B a lucrat cu un ansamblu de discuri Gregoire Besson de 14 m, setat la o adâncime minimă de 12 cm în soluri grele. Având ca scop cultivarea celei mai mari suprafeţe din toate timpurile în 24 de ore, tractorul trebuia să lucreze şi la o viteză destul de mare.

În această situaţie, putem aprecia faptul că setarea "Productivitate maximă" ar asigura cele mai bune rezultate. "În aceste circumstanţe, aceasta ar fi prima şi cea mai evidentă opţiune. Însă este important de observat faptul că Productivitatea maximă funcţionează cel mai bine când se lucrează din greu, cu motorul solicitat la maxim", adaugă Dave.


Trăgând discuri de 14 m cu viteză mare, în teren greu este evident o operaţiune dificilă, iar datele din laptopul lui Dave au confirmat faptul că motorul era solicitat puternic. „Presiunea turbinei de 1,8 bari indica faptul că tractorul lucra la capacitate maximă în cea mai mare parte a timpului. În combinaţie cu viteze de avansare de aproape 20 km/h şi consumul de combustibil între 120 şi 125 litri/oră, acest lucru indică faptul că tractorul lucra, într-adevăr, din greu”, explică acesta.

Chiar dacă este posibil ca utilizatorii Challenger să nu fie familiarizaţi cu verificarea presiunii turbinei, aceştia pot verifica constant consumul de combustibil. Acest lucru, spune Dave, trebuie realizat pentru a verifica performanţele.

„Găsim deseori operatori care nu folosesc managementul puterii sau persoane care selectează un
mod la începutul lucrului şi nu modifică sau verifică dacă aceea este setarea potrivită pentru condiţiile de lucru. În unele cazuri, este posibil ca aceştia să irosească combustibil sau să sacrifice productivitatea, neglijând aceste verificări.”

„De exemplu, am întâlnit tractoare utilizate în modul manual, când operatorul selecta turaţia motorului şi treapta de viteză. În multe cazuri, aceştia setează turaţia motorului. manual pentru a obţine o viteză de înaintare dorită de, să spunem, 10km/h”, afirmă Dave. În acest exemplu, utilizatorul ar putea obţine aceeaşi productivitate, dar cu o economie de combustibil de 10 litri/oră, setând 10 km/oră în modul Viteză de deplasare constantă. Sistemul electronic este programat pentru a schimba treptele de viteză în momentul optim, ţinând cont de condiţiile variate.


Productivitatea maximă funcţionează cel mai bine când se lucrează din greu, cu motorul solicitat la maxim


„Acest lucru este evident pentru operatori în momentul în care comută prima dată în acest mod. Unii conducători sunt îngrijoraţi de faptul că turaţia motorului scade prea mult, însă acest lucru dovedeşte faptul că sistemul utilizează optim puterea şi cuplul motorului, schimbând treapta exact în momentul propice pentru a menţine cel mai bun consum de combustibil şi pentru a menţine viteza
de deplasare. În modul manual, sunteţi tentaţi să schimbaţi treapta prea devreme şi să rulaţi la turaţii prea mari”, adaugă el.

Un alt element important când urmăriţi o eficienţă maximă este să vă asiguraţi că tractorul este echilibrat corect. Tractorul trebuie operat cu o alunecare aproximativă a şenilei de 3%, care poate fi verificată pe afişajul TMC. Dacă această alunecare este la 7%, este necesar mai mult balast pentru a îmbunătăţi tracţiunea, însă dacă alunecarea este prea mică, balastul poate fi îndepărtat pentru a
reduce compactarea.

De asemenea, balastul trebuie distribuit pe tractor astfel încât, atunci când nu este încărcat, 60% să apese pe puntea faţă şi 40% pe spate. În timpul operării, când este tractat un accesoriu, forţele vor redistribui greutatea la 50:50, asigurând distribuţia egală a greutăţii pe întreaga lungime a şenilelor. Acest lucru va furniza un transfer al puterii şi o tracţiune optime, cu riscuri minime de
a provoca compactarea.

Dave, împreună cu Jamie Rixton, Challenger Product Support Manager, au configurat utilajul Challenger în România. Pe utilajul MT875B utilizat pentru depăşirea recordului, Jamie a recomandat îndepărtarea unei părţi din greutăţile din faţă şi montarea mai multor greutăţi în interiorul şi în exteriorul dispozitivelor de tensionare frontale. Aceştia au adăugat şi 16 greutăţi pe fiecare cadru de şenilă.

„Când vizităm maşinile clienţilor, constatăm de regulă că funcţionează cu un set complet de greutăţi pe faţă – adesea nenecesare”, comentează Jamie. „Prin îndepărtarea greutăţilor din faţă şi transferul lor pe dispozitivele de tensionare ne asigurăm că şenilele (nu caroseria tractorului) sunt menţinute orizontal şi acest lucru compensează efectul forţelor din bara de tractare care va transfera greutatea pe dispozitivul de întindere din faţă.”

„Pe lângă faptul că este o metodă mai puţin eficientă de a menţine tractorul orizontal în timpul lucrului, o greutate prea mare pe faţă va comprima inutil blocurile de amortizare din cauciuc dintre şasiu şi cadrul şenilei. Aceasta înseamnă că blocurile sunt permanent comprimate, ceea ce reduce cursa suspensiei”, adaugă Jamie.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Agricultura in 2020. Utilaje agricole si tehnologie moderna.
Agricultura in 2020. Utilaje agricole si tehnologie moderna.
Inca de pe vremuri, animalele erau principala sursa de energie atunci cand era vorba de locuri de...
Rabla pentru utilaje agricole, o solutie pentru fermieri
Rabla pentru utilaje agricole, o solutie pentru fermieri
"Ca membru al Comisiei de Agricultura din Parlamentul European sustin o distributie...
Importatorii de utilaje agricole, acuzati ca umfla preturile pentru achizitiile facute din bani europeni
Importatorii de utilaje agricole, acuzati ca umfla preturile pentru achizitiile facute din bani europeni
  In ultimii ani, multi fermieri care si-au achizitionat utilaje agricole au semnalat faptul...
Toti producatorii si importatorii autohtoni de utilaje agricole asteptati la expozitia AgriPlanta - RomAgroTec
Toti producatorii si importatorii autohtoni de utilaje agricole asteptati la expozitia AgriPlanta - RomAgroTec
Organizatorul DLG InterMarketing a anuntat desfasurarea celei de cincea editii a expozitiei in...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016