Exclusiv
Publicat in: Stiri
zapada-plante-rasariteÎn prima parte a intervalului 9 - 15 decembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire accentuată a vremii în aproape toată ţara, aceasta devenind chiar deosebit de rece în depresiunile din Transilvania şi nordul Moldovei, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1...10 grade Celsius în primele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5 grade Celsius şi -9...2 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, valori mai scăzute cu 1...5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6...17 grade Celsius în aproape toată ara, cele mai ridicate valori înregistrându-se la începutul perioadei. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -12...3 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzute în zonele depresionare, determinând astfel producerea îngheţului la sol.

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), predominant sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menţine la valori optime şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul şi local estul şi centrul ţării, unde rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Pe fondul scăderii temperaturilor din aer şi sol, în cea mai mare parte a zonelor de cultură se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare la cerealierele de toamnă, precum şi local chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării se va menţine repausul vegetativ. De asemenea, pe suprafeţele unde temperaturile minime din aer şi sol vor scădea sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-7...-10...-15 grade Celsius) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare (arsuri) şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la cele tardive vor predomina răsărirea (80-100%), precum şi apariţia frunzei a treia (20-100%). Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-10 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice (arături,fertilizări) se vor desfăşura cu dificultate. ANM recomanda efectuarea arăturilor adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial si continuarea verificării sistematice a viabilită ii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. De asemenea, meteorologii recomandă încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Aproape 7.000 de hectare de culturi afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioada
Aproape 7.000 de hectare de culturi afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioada
Dupa centralizarea datelor referitoare la pagubele produse de fenomenele meteo extreme ce au avut...
SIVECO Romania a lansat o noua versiune a aplicatiei INOVAGRIA Meteo
SIVECO Romania a lansat o noua versiune a aplicatiei INOVAGRIA Meteo
SIVECO Romania lanseaza o noua versiune a aplicatiei INOVAGRIA Meteo, atat pe Android, cat si pe...
Prognoza agrometeorologica 11-16 mai
Prognoza agrometeorologica 11-16 mai
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10...21°C, pe aproape  intreg...
Prognoza agrometeorologica 05-12 mai
Prognoza agrometeorologica 05-12 mai
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7...19°C, pe aproape intreg teritoriul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton