Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 24 februarie - 2 martie


În intervalul 24 februarie - 2 martie va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol al ţării, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -13...2°C, mai scăzută cu 1...9°C în raport cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -8...6°C la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -12...-1°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute, -18...-13°C fiind posibile în nordul Moldovei, determinând producerea îngheţului la sol.


Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare, în aproape toată ţara. De asemenea, vântul va prezenta intensificări, izolat cu aspect de viscol, îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării.

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine la valori apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Izolat, în centrul Dobrogei, conţinutul de apă din sol va fi satisfăcător.

Ca urmare, atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, se va menţine repausul vegetativ la nivelul întregii ţări. În semănăturile efectuate tardiv, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-10...-15°C) ale plantelor şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va fi posibilă deprecierea aparatului foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor.

Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului, se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, la rapiţa înfiinţată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi bună.

Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus vegetativ. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi sistate temporar.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton