Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 25 noiembrie - 01 decembrie
În săptămâna 25 noiembrie - 01 decembrie va predomina un regim termic al aerului normal, la nivelul intregului teritoriu agricol al ţării, a anunţat, astăzi, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnă a aerului va prezenta valori cuprinse între - 2 și 11°C, apropiate de mediile multianuale, la scara întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 1 și 14°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5 și 8°C, în cea mai mare parte a ţării, posibil mai scăzute în zonele depresionare, unde se va produce îngheţ superficial la sol. Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 3 și 12°C, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în special în zonele nordice, vestice şi centrale, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.
Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării va fi posibilă stagnarea temporară sau chiar declanşarea treptată a repausului biologic.
Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în general în fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-90%), iar la cerealierele înfiinţate în afara epocii optime va fi posibilă definitivarea fazei de germinare (100%), continuându-se totodată, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).
Funcţie de data semănatului, la rapiţă se va semnala predominant faza de înfrunzire (6-9 frunze), în majoritatea zonelor de cultură. La viţa de vie va fi posibilă semnalarea stării de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se va definitiva îngălbenirea şi căderea frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.
În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrările agricole (arături, fertilizări), îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea sudică a teritoriului agricol, exceptând zilele cu precipitaţii.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News