Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 30 decembrie - 05 ianuarie 2011


În prima parte a intervalului 30 decembrie 2010 - 5 ianuarie 2011 va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar geroasă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Spre sfârşitul perioadei menţionate, regimul termic al aerului se va situa în limite apropiate de valorile medii multianuale în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -12...0° în prima parte a intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...5° şi -8...1° spre sfârşitul perioadei, valori apropiate de normele climatologice.


Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -8...4° în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului se va situa între -15...-3° în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, îndeosebi în vestul, centrul şi nordul ţării, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În cultura grâului de toamnă rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta în continuare valori optime şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură (foto).



Local, în centrul Dobrogei aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare. Ca urmare, culturile de câmp şi speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus biologic la nivelul întregului teritoriul agricol al ţării.

Pe suprafeţele agricole acoperite cu strat protector de zăpadă, temperaturile minime negative, situate sub pragurile biologice (-10, -15°) de rezistenţă a plantelor, nu vor afecta viabilitatea speciilor de toamnă, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă.

În general starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv.

Sub aspect fenologic, funcţie de data semănatului, culturile de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), la nivelul întregii ţări.

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie. În plantaţiile pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate condiţiilor de iernare.

Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări) vor putea fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Meteorologii recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie, administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016