Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16 - 22 decembrie
Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obișnuit, chiar geroasă îndeosebi in prima parte a perioadei, după care vremea va intra într-un proces de încălzire în majoritatea zonelor agricole ale țării, informează Administrația Națională de Meteorologie. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -12...2°C, mai scăzută cu 2...7°C comparativ cu normalul perioadei, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -8...5°C, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura minimă a aerului se va situa între -15...-3°C, în cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din nordul și centrul țării.
Sunt posibile precipitații predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în majoritatea zonelor de cultură. Vântul va prezenta intensificări de scurtă durată, îndeosebi în jumătatea de sud a teritoriului agricol, izolat cu aspect de viscol.
Caracteristici agrometeorologice
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Dobrogea, local în nord-estul Munteniei și al Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului va înregistra valori satisfăcătoare.
Ca urmare, la speciile de câmp și pomi-viticole se va menține stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregului teritoriul agricol al țării.
Totodată, pe suprafețele cu strat superficial (1-5 cm sau aspect peticit) sau fără strat protector de zăpadă, la culturile de câmp se va menține riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, datorită valorilor scăzute ale temperaturilor minime din aer situate sub pragul biologic critic de rezistență a plantelor (-10...-15°C), îndeosebi la culturile insuficient călite și nepregătite pentru condițiile de iernare.
La culturile de orz și grâu de toamnă, funcție de data semănatului se vor înregistra fazele de răsărire (70-100%), apariția frunzei a treia și înfrățire (10-100%). Sub aspect fenologic, la rapiță se va semnala predominant faza de înfrunzire (7-9 frunze), cu o uniformitate și vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună și medie.
În toate plantațiile, speciile pomicole și viticole își vor continua repausul biologic, acestea având în general o bună rezistență la temperaturile scăzute din această perioadă. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări) vor fi sistate temporar, datorită condițiilor meteorologice.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News