Exclusiv
Publicat in: Stiri
In prima saptamana a lunii octombrie va predomina o vreme normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari, informeaza buletinul saptamanal emis de Administratia Nationala de Meteorologie. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 6 - 16 grade Celsius apropiata de normalul perioadei, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 10 - 21 grade Celsius in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 0 - 11 grade Celsius in aproape toata tara, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, unde local, vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 8 - 17 grade Celsius la nivelul intregii tari, favorabila pregatirii terenurilor agricole in vederea insamantarilor de toamna, precum si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitie a primelor frunze la culturile de rapita si orz, semanate pana la aceasta data. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi in aproape toate regiunile agricole ale tarii, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Gradul de aprovizionare cu apa a solului pe profilul 0-20 cm / ogor va prezenta in continuare valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in cea mai mare parte a teritoriului, cu exceptia unor suprafete agricole extinse din sud-estul, sudul si local sud-vestul arii, unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Procesele de vegetatie specifice acestei perioade, coacere si maturare la speciile pomi-viticole, precum si cele de crestere la culturile de toamna vor
evolua in ritmuri normale, exceptand zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfasura usor mai lent. Starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in epoca optima se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba pe arealele agricole cu deficite de apa in sol din sudul si sud-estul tarii.

La hibrizii semitardivi si tardivi de porumb din nordul si centrul tarii se va semnala maturitatea deplina (90-100%), continuandu-se totodata recoltarea in toate regiunile agricole.

In centrul, vestul si estul arii, sfecla de zahar va inregistra acumularea zaharului in radacina, uscarea frunzelor si maturitatea tehnologica, iar la cartof se vor extinde suprafetelor recoltate.

Speciile pomi-viticole vor parcurge predominant coacerea rodului si maturarea lemnului in aproape toate plantatiile, concomitent cu recoltarea fructelor.

Sub aspect fenologic, la rapita infiintata pana la aceasta data se vor semnala germinarea si rasarirea (10-100%), precum si infrunzirea (10-40%).

Orzul si graul de toamna semanate pana in prezent se vor afla la germinare-rasarire (10-30%). Lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime, doar in zilele fara precipitatii.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Aproape 7.000 de hectare de culturi afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioada
Aproape 7.000 de hectare de culturi afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioada
Dupa centralizarea datelor referitoare la pagubele produse de fenomenele meteo extreme ce au avut...
SIVECO Romania a lansat o noua versiune a aplicatiei INOVAGRIA Meteo
SIVECO Romania a lansat o noua versiune a aplicatiei INOVAGRIA Meteo
SIVECO Romania lanseaza o noua versiune a aplicatiei INOVAGRIA Meteo, atat pe Android, cat si pe...
Prognoza agrometeorologica 11-16 mai
Prognoza agrometeorologica 11-16 mai
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10...21°C, pe aproape  intreg...
Prognoza agrometeorologica 05-12 mai
Prognoza agrometeorologica 05-12 mai
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7...19°C, pe aproape intreg teritoriul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016