Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru saptamana 9 - 15 decembrie


zapada-plante-rasariteÎn prima parte a intervalului 9 - 15 decembrie va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire accentuată a vremii în aproape toată ţara, aceasta devenind chiar deosebit de rece în depresiunile din Transilvania şi nordul Moldovei, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1...10 grade Celsius în primele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5 grade Celsius şi -9...2 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, valori mai scăzute cu 1...5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6...17 grade Celsius în aproape toată ara, cele mai ridicate valori înregistrându-se la începutul perioadei. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -12...3 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzute în zonele depresionare, determinând astfel producerea îngheţului la sol.

Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă, ninsoare), predominant sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menţine la valori optime şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul şi local estul şi centrul ţării, unde rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pe fondul scăderii temperaturilor din aer şi sol, în cea mai mare parte a zonelor de cultură se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare la cerealierele de toamnă, precum şi local chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării se va menţine repausul vegetativ. De asemenea, pe suprafeţele unde temperaturile minime din aer şi sol vor scădea sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-7...-10...-15 grade Celsius) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare (arsuri) şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la cele tardive vor predomina răsărirea (80-100%), precum şi apariţia frunzei a treia (20-100%). Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-10 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice (arături,fertilizări) se vor desfăşura cu dificultate. ANM recomanda efectuarea arăturilor adânci pe suprafeţele fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial si continuarea verificării sistematice a viabilită ii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole. De asemenea, meteorologii recomandă încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016