Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect legislativ al Ministerului Mediului: ordin privind stabilirea sistemului de înregistrare a loturilor de sturioni din crescătorii şi a caviarului obţinut din activităţi de acvacultură şi de eti


Toate speciile de sturioni sălbatici din ţara nostră sunt incluse din aprilie 1998 în Anexa II a Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii ameninţate de faună şi floră sălbatică (CITES), exportul lor şi al produselor obţinute de ele fiind controlat de această Convenţie, se arata in referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Documente ataşate:
Proiect de Ordin - cresterea sturionilor


Datorită supra-pescuitului în perioada 1990-2000, a reducerii unor habitate esenţiale de reproducere şi hrănire a puilor prin bararea Dunării la Porţile de Fier şi degradării calităţii mediului lor de viaţă din Dunăre şi mare, toate speciile de sturionii din Dunărea inferioară sunt considerate ameninţate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Monitorizarea structurii de vârste a cohortelor de sturioni care au intrat în Dunăre pentru reproducere în anii 2003-2006 a aratat că ele erau constituite preponderent din peşti la a doua, a treia reproducere (şi chiar mai bătrâni), numărul sturionilor care veneau să se reproducă pentru prima dată (care în populaţiile sănătoase ar trebui să constituie majoritatea reproducătorilor) fiind redus sau lipsind în totalitate. Această distribuţie a vârstelor caracterizează populaţiile relicte aflate aproape de extincţie.

Pentru conservarea şi utilizarea durabilă a populaţiilor de sturioni sălbatici care se reproduc în Dunăre, Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii au emis Ordinul comun 330/262/2006, care permite capturarea anuală cu autorizaţie specială a unui număr redus de reproducători sălbatici pentru a fi folosiţi pentru reproducere artificială în vederea populării de susţinere a Dunării şi dezvoltarea acvaculturii. Au fost, de asemenea, interzise exporturile de produse de la sturionii sălbatici şi sunt încurajate producţia şi exporturile de produse de la sturionii obţinuţi în crescătorii.

A 14-a Conferinţă a Părţilor la CITES a revizuit Rezoluţia CITES 12.7 adăugând la Recomandări o referire clară la necesitatea ca Părţile „să stabilească un registru al operaţiunilor de Acvacultură” de sturioni, care să fie folosit pentru certificarea provenienţei şi trasabilitatea din acvacultură a produselor de la sturionii provenind din crescătorii.

Prezentul ordin stabileşte sistemul de înregistare a loturilor de sturioni din crescătoriile din România şi a caviarului obţinut din activităţi de acvacultură, precum şi sistemul universal de etichetare a caviarului.
Autoritatea de Management CITES (Direcţia Protecţia Naturii, Biodiversitate, Biosecuritate din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile) trebuie să certifice prin permisele CITES provenienţa din crescătorii a produselor de sturioni care se exportă din ţara nostră, chiar şi in UE. Pentru a putea emite permisele de export CITES pentru produsele de sturioni provenind din acvacultură, Autoritatea de Management CITES trebuie să organizeze înregistrarea efectivelor de pui de o vară, a sub-adulţilor de sturioni şi a icrelor recoltate în crescătoriile din ţară destinate exportului.

Fiecare ţară exportatoare şi re-exportatoare stabileşte, în concordanţă cu legislaţia naţională, un sistem de înregistrare a laboratoarelor de procesare a caviarului, inclusiv a operaţiunilor din acvacultură şi de re-ambalare de pe teritoriul său şi furnizează Secretariatului lista acestor unităţi şi a codurilor oficiale atribuite acestora. Sistemul de înregistrare a loturilor de sturioni din crescătorii permite emiterea permiselor de export CITES pentru produsele provenind din acvacultură astfel încât să nu se permită exportul produselor de la sturionii sălbatici capturaţi în mod ilegal.

Registrul CITES al loturilor de sturioni trebuie actualizat atunci când apar schimbări şi comunicat Secretariatului Convenţiei.

Sistemul universal de etichetare pentru comerţul şi identificarea caviarului se aplică la tot caviarul, din mediul natural sau din acvacultură, produs pentru scopuri comerciale şi non-comerciale, atât pentru comerţul intern cât şi pentru cel internaţional, şi se bazează pe aplicarea etichetei nereutilizabile pe containerele primare.

Informaţiile specificate pe eticheta fixată pe container trebuie să fie înscrise pe permisul de export sau certificatul de re-export, sau în anexa ataşată la permisul sau certificatul CITES.

Faţă de cele prezentate mai sus, a fost elaborat proiectul de Ordin privind stabilirea sistemului de înregistrare a loturilor de sturioni din crescătorii şi a caviarului obţinut din activităţi de acvacultură şi de etichetare a caviarului.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton