Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect model - infiintarea unei ferme de gaini ouatoare


ouaTema prezentului studiu o constituie o microfermă pentru creşterea găinilor ouătoare, în scopul realizării şi valorificării producţiei de ouă obţinute. Necesitatea investiţiei: În România, conform legislaţiei în vigoare, se preconizează înfiinţarea de exploataţii agricole, menite să înlocuiască treptat gospodăriile ţărăneşti de subzistenţă, cu autoconsumul produselor agricole realizate.
Analizând actualul sistem de producere a ouălor comerciale, de consum, trebuie să relevăm că producerea ouălor în gospodăriile ţărăneşti se menţine de sute de ani într-un proces de producţie anacronic:

− Se cresc rase locale de păsări, cu potenţial genetic şi productiv foarte scăzut;

− Creşterea se realizează în adăposturi (coteţe) necorespunzătoare, sau chiar în aer liber, sistem total contraindicat la păsări, care au un metabolism foarte ridicat şi nu-şi exprimă nici potenţialul productiv cu care sunt înzestrate, datorită frigului excesiv din timpul iernii şi căldurilor toride din cursul verii;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

− În plus, hrănirea păsărilor este deficitară, constituită exclusiv din cereale, neasigurând necesarul nutritiv energo-proteic, pentru realizarea de curbe economice de ouat.

Din statisticile existente, o găină crescută în aceste condiţii extreme produce pe an circa 120 ouă, exclusiv în timpul verii, dar consumă pe zi 120 g grăunţe, sau pe an 43,8 kg, ceea ce revine la cca. 365 g furaje pe ou, faţă de 280-300 ouă pe an în sistemul intensiv de creştere, cu un consum de 140-150 g pe ou. Aşadar, o găină crescută în sistem intensiv produce de 2,3-2,5 ori mai multe ouă pe an, cu un consum de furaje pe ou de 2,4-2,6 ori mai mic.

În lume, acest sistem extensiv, neeconomic, de creştere a fost abandonat de foarte mult timp în ţările cu avicultură dezvoltată, el mai existând abia în ţările subdezvoltate. România, care are deja o avicultură de tip industrial foarte performantă, cu o tradiţie de aproape 50 de ani, trebuie să restrângă, în perioada următoare, acest tip de creştere, care, din păcate, realizează în prezent cca. 80 % din producţia autohtonă de ouă, iar cele cca. 5,5 miliarde de ouă pe care le produce anual, cu un consum neeconomic de cca. 200 grame de furaj în plus pe ou, realizează un consum suplimentar anual de cca.: 5,5 mld. oua x 200 g/ou = 1,1 mld. tone cereale sau producţia de pe cca. 200 mii ha teren arabil.

Mai avem în vedere şi influenţa negativă a producţiei ţărăneşti de ouă. Cele 5,5 miliarde de ouă se realizează doar în cca. 7 luni din an (aprilie – septembrie) iar împreună cu cele 0,6 miliarde produse de sectorul industrial în aceiaşi perioadă asigură populaţiei ţării cca. 1 miliard de ouă pe lună, adică aproape 40 ouă lunar pe locuitor. În celelalte cinci luni ale anului, există pe piaţa internă aproape numai ouăle produse de sectorul industrial (cca. 0,5 miliarde), asigurând doar 10 milioane ouă pe lună, sau doar 4,5 ouă pe locuitor.

Această neasigurare a pieţii determină creşterea excesivă a preţului ouălor în timpul anotimpului rece, ca şi masive importuri de ouă, care destabilizează piaţa internă, ce nu mai poate fi controlată cu cantitatea foarte mică de ouă autohtone.

Oportunitatea investiţiei este, aşadar, destul de evidentă. Pe de-o parte, pentru că, aplicând sistemul intensiv de creştere, în locul celui extensiv actual, crescătoria, prin investiţia la care ne referim va produce ouă în condiţiile economice ale actualelor ferme industriale, şi în tot timpul anului. Pe de-altă parte, o microfermă de găini ouătoare are avantajule de a folosi doar forţa de muncă a familiei, precum şi cereale din producţia proprie, cu mult mai ieftine decât cele de pe piaţă, putând, deci, produce mai economic chiar decât fermele avicole industriale.

Şi, întrucât statul sprijină înfiinţarea exploataţiilor agricole (avicole), inclusiv pe fondul recomandărilor şi reglementărilor UE – în care România aspiră să intre, oportunitatea de a înfiinţa acum astfel de ferme familiare este evidentă.

Descrierea funcţională şi tehnologică

Prezentul studiu are în vedere construirea şi punerea în funcţiune a unei hale cu o suprafaţă de 1000 mp.

Alegerea acestui tip de hală are în vedere experienţa mondială şi românească în domeniu. Hala poate fi utilizată fie pentru creşterea pe aşternut permanent, cât şi în baterii convenţionale, însă cu posibilitatea tehnică de a fi transferate după anul 2012 în baterii alternative, aşa cum sunt admise de reglementările în materie ale UE.

Cum, însă, tipul de creştere în baterii este mai costisitor şi mai dificil în exploatare, se recomandă creşterea la sol, pe aşternut permanent, caz în care hala se populează cu 8000 puicuţe de 16 săptămâni, care sunt menţinute în producţie până la vârsta de 77-80 săptămâni, după care se sacrifică şi se înlocuiesc, după dezinfecţia halei, cu o nouă serie de 8000 puicuţe. Hala de 1000 mp avută în vedere în studiu poate fi redusă la jumătate (500 mp), cu 4000 puicuţe la populare.

Terenul pe care este amplasată construcţia (de 500 sau 1000 mp) trebuie, însă, să aibă dimensiuni care să permită dezvoltarea ulterioară, prin construirea de noi hale de aceleaşi dimensiuni, în ideea că orice afacere trebuie să aibă în vedere posibilitatea de extindere, reinvestind profitul realizat în perioada de debut a afacerii.

Prezentul studiu are, însă, în vedere o microfermă (fermă familiară) compusă dintr-un adăpost de 1000 mp, cu creştere pe aşternut permanent, precum şi anexele – necesare sau opţionale – ale activităţii de producţie (filtru sanitar, depozite de furaje, materiale, produse, eventual o instalaţie proprie de producere a necesarului de furaje combinate).

În esenţă, se are în vedere producerea de ouă pentru consum în sistemul de creştere pe aşternut permanent, care impune:

− Construirea unei hale închise, fără ferestre, prevăzută cu un sistem de ventilaţie care să asigure un microclimat corespunzător atât în timpul verii, cât şi al iernii. În plus, hala 4 închisă permite un program de lumină conform tehnologiei de creştere şi asigură o foarte bună biosecuritate, datorită limitării contaminării păsărilor cu germeni patogeni, în comparaţie cu creşterea în aer liber sau chiar în hale prevăzute cu ferestre
− Sistemul de hrănire este prevăzut din hrănitoare tronconice, în care furajele sunt distribuite printr-un sistem care extrage furajele combinate dintr-un buncăr (siloz) central, exterior sau interior, şi le transportă mecanic în hrănitoarele tronconice, accesibile păsărilor, dar care elimină risipa.
− Sistemul de adăpare este compus dintr-o sursă (proprie sau reţeaua comunală), din conducta de alimentare a halei, un sistem de reglare a presiunii, şi din conducte interioare pe care sunt fixate adăpătorile automate de tip picurător;
− Sistemul de iluminat este reprezentat dintr-o reţea electrică interioară, pe care sunt dispuse, sub tavan, lămpi electrice, preferabil fluorescente, pentru economisirea curentului electric;
− Pardoseala adăpostului este constituită în proporţie relativ egală din paturi de dormit şi aşternut permanent. De-a lungul halei, longitudinal, sunt amplasate cuibarele de ouat, cu recoltare manuală sau mecanizată a ouălor.

icon.pdfDescarca studiul Proiect-Model-Ferma-Gaini-Ouatoare - distributie gratuita

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 2 voturi

ComentariiComentarii7 comentarii

Catalin 2017-01-30 13:16:57

Buna ziua am teren si as vrea sa fac o microferma de pasari gaini eco ouatoare ce ar fi mai important de stiut nu am avut de a face cu asa ceva si nu prea stiu ce gaini trebuie care sa dea mai mare randament ce utilaje trebuie ce mancare etc cine imi poate da niste detali ias multumi foarte mult multumesc

popa cosmin 2013-07-30 21:04:07

buna ziua ma numesc cosmin si am 250 puicute ouatoare de 16 saptamani as putea accesa un proiect?

ion cristian 2013-04-12 15:00:59

am teren si spatiu dar nu am banii necesari pt a face o mini ferma de gaini outoare.cum pot obtine fonduri chiar si rambursabile dar pe termen mai lung?va rog sa-mi spuneti si mie pasii care trebuiesc urmati pt a infiinta afacerea.va multumesc.

Vura Alexandru 2012-10-30 09:41:25

Buna! Sunt Alex din Beius,Bihor si asi vrea sa fac o miniferma de bibilici ratefazani dar nu prea stiu multe, Ma poate ajuta cineva cum merg lucrurile astea?

stepan capatina 2011-04-26 15:48:12

Am incapere am si teren unde sar putea de organizat o miniferma de pasari pentru oua (ferma familiara)si am dorinta a o face asa cum se cere in UE dar in lipsa finantelor nu ma pot porni din loc .Pentru a realiza acest proiect(Proiect-Model-Ferma-Gaini-Ouatoare)am nevoie de investitii.Daca sint doritori de a investi in acest proiect eu ia-si ruga sa o faca.Adresa mea,or.Sangera, mun Chisinau ,str.Stefan cel Mare-92 tel.079262092.R.M

stepan capatina 2011-04-26 15:23:45

Am incapere am si teren unde sar putea de organizat o miniferma de pasari pentru oua (ferma familiara)si am dorinta a o face asa cum se cere in UE dar in lipsa finantelor nu ma pot porni din loc .Pentru a realiza acest proiect(Proiect-Model-Ferma-Gaini-Ouatoare)am nevoie de investitii.Daca sint doritori de a investi in acest proiect eu ia-si ruga sa o faca.Adresa mea,or.Sangera, mun Chisinau ,str.Stefan cel Mare-92 tel.079262092.

stepan capatina 2011-04-26 15:23:07

Am incapere am si teren unde sar putea de organizat o miniferma de pasari pentru oua (ferma familiara)si am dorinta a o face asa cum se cere in UE dar in lipsa finantelor nu ma pot porni din loc .Pentru a realiza acest proiect(Proiect-Model-Ferma-Gaini-Ouatoare)am nevoie de investitii.Daca sint doritori de a investi in acest proiect eu ia-si ruga sa o faca.Adresa mea,or.Sangera, mun Chisinau ,str.Stefan cel Mare-92 tel.079262092

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
Adrian spune: Foarte interesant!
01 Iul. 2021 10:20:40
Raspunde la intrebare
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Masura in care un caracter se transmite de la o generatie la alta. Sinonim - coeficient de mostenire ...

Amestec de culoare inchisa, uscata, degajand miros. Este format din materie organica descompusa. Fab ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016