Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Promulgarea Legii comerţului cu alimente reaprinde scandalul producători - retaileri


Legea comercializării de alimente favorizează interesele particulare ale politicienilor, reclamă retailerii. “Cea mai bună măsură anticriză”, spun producătorii.


Codul de bune practici sau Legea comerţului cu produse alimentare, promulgat miercuri de preşedintele României, Traian Băsescu, nu va duce la ieftinirea produselor alimentare, ci dimpotrivă, vor creşte, avertizează comercianţii locali. Mai mult, dau aceştia replica producătorilor de alimente, bucuroşi că au câştigat cel puţin bătălia legislativă, noua lege va crea blocaje financiare, posibile falimente, deci va duce la pierderea de locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat. Codul de bune practici ar urma să intre în vigoare luna următoare.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România consideră că promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu a Legii comerţului cu produse alimentare este expresia finală şi clară a intervenţiei nejustificate a statului în economia de piaţă liberă, iar singura explicaţie pentru adoptarea acestui act normativ o reprezintă răspunsul favorabil al factorului politic la interese economice particulare, învăluite demagogic în haina afirmării interesului social colectiv.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Consiliul Concurenţei a afirmat recent că în România există o competiţie puternică între comercianţi şi că este improbabil ca măsurile intervenţioniste ale statului, justificate de presupuse interese sociale, să ducă la rezultatele afirmate. State vecine precum Ungaria, Slovacia sau Cehia au asistat la eşecul unor legi similare.

Se vor ieftini alimentele?

Producătorii locali susţin că legea este cea mai bună măsură anticriză, pentru că protejează industria locală, care se va extinde, va crea noi locuri de muncă şi va duce la o ieftinire a alimentelor. Comercianţii afirmă că, dimpotrivă, preţurile vor creşte, vor fi blocaje financiare care pot genera falimente în ambele tabere şi, implicit, pierderea de locuri de muncă atât în retail, cât şi în producţie.

Producătorii locali sunt de părere că se vor reduce preţurile la alimente, însă se feresc să vorbească despre ieftiniri la raft. “Este clar că legea va duce la reducerea preţurilor. Primele efecte se vor vedea cel mai devreme la finele lunii ianuarie, pentru că până la sfârşitul anului sunt valabile contractele anuale deja încheiate”, a afirmat Daniel Dumitrescu, director marketing Aldis Călăraşi. În acelaşi timp, Constantin Boromiz, director general Boromir, consideră că, atât timp cât prin Codul de bune practici nu se impune o limită privind taxele cerute producătorilor, retailerii pot să inventeze orice altă taxă. Comercianţii identifică efectele negative ce ar urma să se producă în urma aplicării legii în această formă, primul dintre acestea fiind creşterea preţurilor ca urmare a distorsionării climatului concurenţial. Noi termene de plată a facturilor. Apoi, blocajele financiare şi chiar falimentele, care ar putea apărea ca urmare a micşorării termenelor de plată a facturilor, vor duce la pierderea locurilor de muncă atât în retail, cât şi în producţie.

Citeste mai mult in Business Standard
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016