Exclusiv
Publicat in: Stiri
Legea comercializării de alimente favorizează interesele particulare ale politicienilor, reclamă retailerii. “Cea mai bună măsură anticriză”, spun producătorii.


Codul de bune practici sau Legea comerţului cu produse alimentare, promulgat miercuri de preşedintele României, Traian Băsescu, nu va duce la ieftinirea produselor alimentare, ci dimpotrivă, vor creşte, avertizează comercianţii locali. Mai mult, dau aceştia replica producătorilor de alimente, bucuroşi că au câştigat cel puţin bătălia legislativă, noua lege va crea blocaje financiare, posibile falimente, deci va duce la pierderea de locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat. Codul de bune practici ar urma să intre în vigoare luna următoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România consideră că promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu a Legii comerţului cu produse alimentare este expresia finală şi clară a intervenţiei nejustificate a statului în economia de piaţă liberă, iar singura explicaţie pentru adoptarea acestui act normativ o reprezintă răspunsul favorabil al factorului politic la interese economice particulare, învăluite demagogic în haina afirmării interesului social colectiv.

Consiliul Concurenţei a afirmat recent că în România există o competiţie puternică între comercianţi şi că este improbabil ca măsurile intervenţioniste ale statului, justificate de presupuse interese sociale, să ducă la rezultatele afirmate. State vecine precum Ungaria, Slovacia sau Cehia au asistat la eşecul unor legi similare.

Se vor ieftini alimentele?

Producătorii locali susţin că legea este cea mai bună măsură anticriză, pentru că protejează industria locală, care se va extinde, va crea noi locuri de muncă şi va duce la o ieftinire a alimentelor. Comercianţii afirmă că, dimpotrivă, preţurile vor creşte, vor fi blocaje financiare care pot genera falimente în ambele tabere şi, implicit, pierderea de locuri de muncă atât în retail, cât şi în producţie.

Producătorii locali sunt de părere că se vor reduce preţurile la alimente, însă se feresc să vorbească despre ieftiniri la raft. “Este clar că legea va duce la reducerea preţurilor. Primele efecte se vor vedea cel mai devreme la finele lunii ianuarie, pentru că până la sfârşitul anului sunt valabile contractele anuale deja încheiate”, a afirmat Daniel Dumitrescu, director marketing Aldis Călăraşi. În acelaşi timp, Constantin Boromiz, director general Boromir, consideră că, atât timp cât prin Codul de bune practici nu se impune o limită privind taxele cerute producătorilor, retailerii pot să inventeze orice altă taxă. Comercianţii identifică efectele negative ce ar urma să se producă în urma aplicării legii în această formă, primul dintre acestea fiind creşterea preţurilor ca urmare a distorsionării climatului concurenţial. Noi termene de plată a facturilor. Apoi, blocajele financiare şi chiar falimentele, care ar putea apărea ca urmare a micşorării termenelor de plată a facturilor, vor duce la pierderea locurilor de muncă atât în retail, cât şi în producţie.

Citeste mai mult in Business Standard

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum a eşuat Codul de Bune Practici?
Legea privind comerţul produselor agroalimentare a fost promulgată de Traian Băsescu în luna...
Cine sta in spatele cozonacilor Boromir. Povestea lui Constantin Boromiz
De la o moara in satul natal, afacerile pe care le coordoneaza de 17 ani Constantin Boromiz au ajuns...
Codul de bune practici in ferma, aprobat prin ordinul MAPAM 1234/2006
Aplicarea unor noi practici agricole, bazate pe cunoştinţe ştiinţifice avansate în domeniul...
Dacian Ciolos, despre codul de bune practici
Interpelat cu privire la relatia dintre producatorii agricoli si marii retaileri, in cadrul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton