Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Protest al apicultorilor in fata MADR, impotriva folosirii unor pesticide in agricultura

protest-al-apicultorilor-in-fata-madr-impotriva-folosirii-unor-pesticide-in-agricultura

Acestia sunt nemultumiti ca astfel sunt amenintate populatiile de albine, cerand autoritatilor sa respecte regulamentele europene in acest sens.


In cursul zilei de ieri, cateva zeci de membri ai Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania - Romapis au protestat  in fata Ministerului Agriculturii fata de autorizarea pe care o considera abuziva a unor pesticide folosite pentru tratarea culturilor agricole, dar care prezinta un risc de disparitie a albinelor.
 
Prezent la protest, Mircea Ciocan, presedintele asociatiei, a declarat ca „Romania este singura tara care nu respecta regulamentul european 485/2013 care interzice utilizarea in toate statele membre a celor trei neonicotinoide care sunt incriminate de disparitia albinelor. Romania a dat doua derogari in anul 2014 si dorim ca in anul 2015 sa inceteze aceasta practica. In acest an, productia de miere se apropie de zero, a fost un an calamitat din punct de vedere al conditiilor climaterice, dar au fost semnalate si depopulari masive ale stupilor in Romania cauzate de praful care s-a ridicat la insamantarile din primavara”.
 
Acesta a avertizat totodata ca, in cazul in care federatia nu va obtine o confirmare din partea MADR ca nu vor mai exista derogari in anul 2015 referitoarea la folosirea neonicotinoidelor, se va adresa instantelor europene.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Referindu-se la aceasta actiune desfasurata sub ferestrele institutiei pe care o conduce, ministrul Daniel Constantin a declarat ca „a fost un protest inedit, iar principala problema pe care au ridicat-o a fost legata de tratamentul cu neonicotinoide pentru cultura florii soarelui, porumbului si rapitei. Le-am explicat ca ministerul trebuie sa tina un echilibru atat pentru dezvoltarea productiei vegetale cat si in ceea ce inseamna protejarea familiilor de albine. Si eu cred ca s-a gasit echilibru printr-un consens extraordinar. L-am apreciat pentru ca tratamentul acesta se face din 2006—2007 si nu am vazut cazuri foarte grave in Romania”.
 
Seful de la Agricultura a precizat ca este important pentru agricultorii care sunt in cultura mare sa trateze in anumite zone, insa acestia au si obligatia de a manifesta o transparenta mai mare si de a anunta de fiecare data cand aplica acest tratament.

„Interdictia europeana a survenit in anul 2013. Noi fiind cel mai mare producator de porumb si de floarea soarelui la nivel european am notificat sa existe aceasta derogare. Nu cred ca au fost probeleme pentru ca si numarul de familii de albine a crescut cu 13% fata de 2013. Pot sa va garantez ca sunt ultimul care as pune in pericol viata albinelor, mai ales ca nu am niciun fel de ferma, nu sunt in productia vegetala, dar exista si o traditie in familia mea de crescatori de albine”, a adaugat ministrul de resort.

Daniel Constantin considera ca acest protest a aparut intamplator in campania electorala mai ales ca este vorba de ceva ce s-ar putea intampla in 2015.

„Demersul acesta vine intamplator in campania electorala, mai ales ca se presupune ca se intampla in anul 2015, ca vom solicita o noua derogare in anul 2015. Daca va exista aceasta solicitare din partea producatorilor, sigur vom analiza, ii vom chema la masa si vom discuta cu dansii pentru un consens. Nu le-am ascuns faptul ca, daca va exista aceasta intentie, este posibil sa cerem o noua derogare. Eu nu vad doar interesul unui sector, eu vad interesul tuturor si datoria mea este sa gasesc un echilibru perfect astfel incat toate sectoarele sa se dezvolte”, a adaugat seful MADR.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016