Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UE ar putea finanta agricultura ecologica din Romania, in functie de propunerile guvernului


Comisia Europeana ar fi in principiu de acord cu includerea agriculturii ecologice in programul de dezvoltare rurala finantat cu 75% de la bugetul UE, a declarat purtatorul de cuvant, Michael Mann dupa o intalnire intre ministrul Dacian Ciolos si comisarul Mariann Fischer Boel, informeaza NewsIn.
“Guvernul Romaniei doreste includerea agriculturii ecologice in programul de dezvoltare rurala cofinantat cu 75% din bugetul UE. Noi am spus ca in principiu suntem de acord, asteptam propunerile concrete si apoi vom vedea cum putem ajuta”, a spus Mann.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat la randul sau dupa intalnirea avuta cu comisarul Mariann Fischer Boel ca a facut aceasta propunere pentru ca “atunci cand a fost negociat si elaborat programul de dezvoltare rurala nu aveam toate argumentele - acum le avem si putem modifica programul”.

El a precizat ca a solicitat asistenta CE pentru a beneficia cat mai rapid, inca din prima parte a anului viitor, de aceste finantari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Purtatorul de cuvant al comisarului Boel a spus ca acest lucru nu ar fi o problema, daca guvernul face propunerile cat mai repede.

Ministrul roman a subliniat ca exista o oportunitate in domeniul agriculturii ecologice pentru Romania, deoarece cererea pe piata europeana este in acest moment mai mare decat oferta.

“Desigur n-are rost sa ne facem iluzii ca o mare parte din agricultura Romaniei va fi ecologica, pornim de foarte de jos, de la 1% din suprafata agricola, dar exista posibilitati, cu o buna organizare”, a precizat ministrul.

In ce priveste fondurile SAPARD, suspendate in luna iunie de CE datorita unor nereguli in sistemul de autorizare a platilor, ministrul a spus ca nu el raspunde de stadiul actual, ci ministerul de finante.

CE solicitase marti informatii suplimentare de la guvernul roman privind auditul independent realizat la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) care gestioneaza fondurile SAPARD.

“Autoritatea din ministerul finantelor daduse un raport mai sintetic, iar acum Comisia doreste sa vada si planul detaliat”, a spus Ciolos.

O alta propunere facuta de ministrul roman, extinderea ajutorului de stat la litrul de lapte de calitate, nu ar putea fi aprobata in formula actuala, a spus Mann.

Schema de ajutor de stat dateaza dinainte de aderare, a explicat ministrul Ciolos, iar intre timp a avut loc o crestere a cantitatilor de lapte si a cererilor de ajutor de stat, care la ora actuala depasesc suma agreeata cu Comisia Europeana.

O situatie similara este si in Bulgaria, dar acest lucru nu este posibil in cadrul schemei aprobate de CE inainte de aderare, cu o perioada de tranzitie pana la sfarsitul acestui an, a precizat Mann.

Purtatorul de cuvant nu a putut da detalii despre o eventuala flexibilizare a regulilor privind cheltuirea fondurilor de dezvoltare rurala pe fundalul crizei economice.

Ministrul roman isi exprimase speranta ca CE va da dovada de o flexibilizare a utilizarii fondurilor pentru a nu descuraja beneficiarii.

“Suntem constienti ca trebuie sa fim foarte exigenti in modul de utilizare a fondurilor, in controalele pe care le facem, dar trebuie sa gasim o cale de mijloc intre exigenta birocratica si flexibilitatea necesara pentru a nu descuraja beneficiarul sa utilizeze fondurile”, a spus ministrul roman.

“Acum daca bancile vor da credite mai greu, daca e si birocratia mare in utilizarea fondurilor, riscam sa treaca doua-trei crize si noi tot sa nu utilizam banii”, a conchis Ciolos.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton