Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Putem hrăni 100 milioane de oameni, dar mâncăm alimente importate

Paradoxul agriculturii româneşti: poate hrăni 100 de milioane de oameni, dar consumăm mai multe alimente importate din alte ţări decât cele produse în România. Mai grav, apreciază analiştii BCR, deşi agricultura reprezintă una dintre şansele relansării economice, acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul invetiţiilor străine şi a fondurilor europene. Nu ne putem baza pe forţe proprii, din cauza fragmentării terenurilor agricole, a investiţiilor reduse, a fenomenului de îmbătrânire a populaţiei la sate şi sărăcia larg răspândită în mediul rural.

„Agricultura românească poate deveni o prioritate pentru investitorii străini, datorită preţului scăzut al terenurilor, întinderea vastă a suprafeţelor arabile şi solul de calitate, ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri de succes de către orice investitor străin”, spune Lucian Anghel, economistul şef al BCR, cu ocazia prezentării Raportului Agricultura 2009.


Deficitul comercial pe segmentul produselor agricole este semnificativ (-706 milioane euro în primele cinci luni din acest an, în scădere totuşi faţă de -920 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul precedent). Raportul menţionează că primii 50 de mari întreprinzători din domeniul agricol lucrează doar 4% din suprafaţa arabilă totală, respectiv circa 430.000 ha. Tendinţa ascendentă a preţului terenurilor agricole vizibilă până anul trecut, precum şi anticipaţiile de majorare ulterioară au avut un efect nefavorabil asupra procesului de comasare a terenurilor agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Interesant este că Ministerul Agriculturii a raportat o creştere de 41% a exporturilor (803 milioane euro) în primele cinci luni ale anului, în principal grâu şi porumb în ţările europene. De altfel, în privinţa producţiei de cereale stăm cel mai bine. Estimările oficiale situează producţia de grâu în jurul a 5,3 milioane de tone în 2009, în timp ce consumul intern este de circa 3 milioane de tone anual. În aceste condiţii, nu ar trebui să se manifeste presiuni asupra creşterii preţului la pâine, însă acest lucru depinde într-o măsură destul de mare de calitatea grâului, care va putea fi evaluată abia la finele lunii septembrie.

„Rămânem în continuare cu deficit şi în domeniul agricol, dar potenţialul de a deveni exportator net este colosal”, apreciază Anghel.

Citeste mai mult in Saptamana Financiara
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016