Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rase de porci: porcul de Bazna, rasa romaneasca de porcine


Porcii din rasa Bazna au fost creati in localitatea Bazna din Romania, la sfarsitul secolului 19, prin incrucisari intre rasele Berck si Mangalita. Porcii Bazna au talie mijlocie şi o conformaţia corporală caracteristică tipului morfo-productiv mixt.

Capul este potrivit de mare, cu profilul uşor concav. Urechile sunt mijlocii purtate înainte şi lateral sau orizontal. Gâtul este scurt, larg şi adânc, bine legat de cap şi trunchi. Trunchiul este de lungime mijlocie, larg, destul de adânc şi aproape cilindric. (foto: Ioan Hutu)


Linia superioară a corpului este uşor convexă. Grebănul este plin şi bine conformat; spinarea şi şalele potrivit de lungi şi largi. Pieptul potrivit de larg, coastele bine arcuite şi flancurile pline, bine întinse. Crupa este potrivit de lungă, largă, uşor oblică şi bine îmbrăcată în musculatură. Şuncile sunt bine dezvoltate dar mai puţin descinse. Membrele sunt mijlocii ca lungime, suficient de puternice, animalele au o bună mobilitate. Abdomenul este ceva mai mare decât la alte rase, consecutiv alimentaţiei care cuprinde şi furaje suculente (sfeclă, cartofi, napi etc), şi prezintă pe partea inferioară 12 sfârcuri aşezate simetric.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Culoarea caracteristică rasei este neagră, cu brâu alb care înconjoară trunchiul în dreptul spetelor, cuprinzând şi membrele anterioare. Lăţimea brâului alb variază de la câţiva cm până la 30-40 cm. Trecerea de la brâul alb la culoarea neagră se face printr-o zonă fumurie, datorită pielii pigmentate şi părului nepigmentat, zonă caracteristică tuturor raselor negre cu brâu alb. La unele exemplare, culoarea albă se întâlneşte şi la extremităţile membrelor posterioare, rât şi vârful cozii, particularităţi de culoare preluate de la rasa Berk. Părul este suficient de bogat, neted sau uşor arcuit, cu lungimea medie de 4 cm şi de culoare caracteristică zonei pe care creşte. Brâul alb este dominant faţă de culoarea neagră şi roşie, şi este recesiv faţă de culoarea albă. Un număr redus de exemplare sunt de culoare complet neagră sau cu capul negru şi restul alb; acestea se exclud de la reproducţie.

Prolificitatea rasei este bună, cu o medie de 9,5 purcei la o fătare, din care înţarcă cca. 8 purcei. Capacitatea de alăptare a scroafelor este bună, de cca. 38-42 kg. Longevitatea productivă este remarcabilă: 8-12 fătări/viaţă. Purceii au 14-15 kg la înţărcare, care se face la vârsta de 2 luni.

Precocitatea este mediocră. Tineretul porcin se introduce la reproducţie la vârsta de cca. 10-11 luni, ajungând la dezvoltarea completă de adult la vârsta de 3 ani. Sporul mediu zilnic de greutate realizat în perioada de îngrăşare este de 550-600 g, cu un consum specific ridicat, de 5-5,5 U.N. Tineretul se pretează şi la îngrăşarea timpurie pentru carne, cu o greutate la sacrificare de 90-110 kg, dar fiind o rasă mixtă cele mai bune rezultate se obţin la îngrăşarea până la greutatea de 140-160 kg, când rapotul carne:grăsime în carcasă este de 1,3-1,4 : 1.

Rasa Bazna este adaptată la condiţiile naturale de creştere din aria sa de răspândire. Este puţin pretenţioasă la condiţiile de întreţinere şi valorifică bine cele mai variate surse de hrană: păşune, rădăcinoase, cartofi, porumb, resturi menajere etc. Animalele sunt rezistente, putând fi crescute în sistem extensiv şi semiintensiv.

Prof. Dr. Emil Sas, Asis. Dr. Ioan Hutu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016