Exclusiv
Publicat in: Stiri
Recolta.eu: Domnule Ciolos, doua intrebari din partea recolta.eu

Au existat nenumarate critici privind intarzierile in implementarea sistemului informatic (IACS) al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), intarzieri care au afectat Romania atat pe planul absorbtiei de fonduri, cat si al credibilitatii.

Cum apreciati faptul ca, in pofida acestor critici, in luna ianuarie APIA a semnat un nou acord cadru cu acelasi furnizor?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Si cea de-a doua intrebare: Considerati drept realista afirmatia domnului Liviu Harbuz, potrivit careia Ministerul va elabora un nou PNDR, in termen de o luna?

Va multumesc

Dacian Ciolos: legat de contractul cu siveco, am mai facut deja anumite comentarii. Am mai spus faptul ca acest contract a fost semnat de conducerea apia si nu de minister, iar conducerea apia isi asuma modul in care a organizat licitatia si a negociat contractul. Cat am fost la conducerea ministerului, am solicitat mai multe controale legate de acest contract, precum si de alte contracte semnate de apia, si am cerut conducerii apia anumite masuri. Pe de alta parte, nu cred ca intarzierile legate de sistemul integrat de administrare si control al agentiei (faimosul IACS) sunt legate doar de contractul cu siveco.

referitor la modificarea PNDR, am mai spus-o mi se pare absolut normal ca acest program sa fie adaptat, imbunatatit, etc. pe parcursul celor 7 ani de implementare. Pe de alta parte, s-ar putea folosi foarte bine experienta, pozitiva si negativa, acumulata dupa primul an de implementare, pentru ca programul sa fie imbunatatit. Chiar eu, la sfarsitul mandatului, am cerut sa se faca acest lucru, pentru a introduce agricultura ecologica in cadrul programului. Poate ca modificarile pot fi gandite si puse pe hartie intr-o luna, dar cu siguranta negocierile cu Comisia Europeana privind aceste modificari, vor dura ceva mai mult.

Recolta.eu: Cum apreciati eficienta functionarilor din cadrul ministerului, in raport cu nivelul de salarizare?

Ioana Morovan, hotnews.ro: Este adevarat ca s-au angajat foarte multe persoane in ultimii ani, asa cum a spus dl. Sarbu, si daca da, de ce? Cum comentati afirmatia Ministrului, cum ca acestia "nu fac nimic"?

Dacian Ciolos: Nu vreau sa cad in capcana generalizarii, sa spuna ca toti sunt sau nu sunt efiecienti. Nu stiu cati erau in 2005, acum sunt in jur de 500 si ceva. Au fost create servicii noi, au fost preluati euroconsilierii de la Ministerul Integrarii Europene. Dupa ce am intrat in UE au aparut unele obligatiui care nu existau inainte privind raportarile si statisticel, a trebuit angajat personal. A trebuit negociat PNDR-ul si in paralel continuat SAPARD-ul.

La APIA sunt 5000 de oameni la 1,2 milioane de cereri. Polonia, cam la acelasi numar de cereri, are 7000 de angajati in agentia de plati.
Am fost ministru, am particopat la Consiliul de Ministri, la negocieri, la care Romania, ca orice stat memru, poate sa vina cu propuneri, dar trebuie sa vina cu argumente. Tarile cu agricultura importanta, care sustina anumite masuri specifice, au in spate aparate de analiza economica, de analiza a pietelor, care furnizeaza argumente pragmatice economice si politice prin care sa poti sustine anumite puncte de vedere.

Eu m-am simtit intr-o situatie proasta pentru ca nu aveam in minister astfeld e competente. Am incercat sa aduc analisti specializati in minister, sunt oameni buni in Romania, si sunt oameni care mi-au spus ca pentru 300-400 de euro nu vin sa faca modernizari economice pe care intr-o firma privata de consultanta le fac pentru 1000-2000 de euro.

Ar fi bine daca s-ar crea posibilitatea ca un factor de decizie politica din minister sa poata sa-si recurteze oameni performanti si sa negocieze salariul pe baza unor criterii clare. Sunt puncte in minister unde, daca vrei performanta, trebuie sa platesti omul respectiv.

Se poate lua birou cu birou, directie cu directie si se poate vedea daca sunt sau nu eficienti. Poti reduce numarul de oameni si sa creste eficienta, dar trebuie sa cresti salariile. Sunt locuri ramase neocupate in Minister, de pe care au fost dati oamenii afara si nu s-au mai ocupat pentru ca n-a venit nimeni la salariile acelea.

[audio:interviu-dacian-ciolos.mp3]interviu-dacian-ciolos

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Dacian Ciolos a devenit consilier pe probleme de siguranta alimentara al presedintelui Comisiei Europene
Dacian Ciolos a devenit consilier pe probleme de siguranta alimentara al presedintelui Comisiei Europene
La jumatatea acestei saptamani, fostul comisar european, Dacian Ciolos, a fost numit de catre...
Dacian Ciolos: Dubla impozitare, principala piedica in calea asocierii producatorilor agricoli
Dacian Ciolos: Dubla impozitare, principala piedica in calea asocierii producatorilor agricoli
Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, a participat zilele trecute la o conferinta pe...
Dacian Ciolos: Romania trebuie sa se axeze pe exportul de produse procesate, nu de vapoare pline cu cereale
Dacian Ciolos: Romania trebuie sa se axeze pe exportul de produse procesate, nu de vapoare pline cu cereale
Zilele acestea, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Cilos, s-a aflat in Romania unde a...
Irlandezul Phil Hogan este succesorul lui Dacian Ciolos in functia de comisar european pentru agricultura
Irlandezul Phil Hogan este succesorul lui Dacian Ciolos in functia de comisar european pentru agricultura
De ieri, este oficial, portofoliul Agriculturii in Comisia Europeana nu mai apartine Romaniei,...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton