Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reactia Ministerului la recentele proteste ale fermierilor: cota de lapte este subutilizata!


Referitor la recentele manifestări ale producătorilor de lapte din România legate de importul de lapte materie primă din alte State Membre UE, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

În cadrul Uniunii Europene, respectiv a Pieţei Unice, comerţul intracomunitar este liber, nu există bariere, importul şi exportul de mărfuri realizându-se în condiţiile respectării legislaţiei comunitare.

Astfel, pentru orice produs, calitatea acestuia este certificată şi controlată la origine de autorităţile responsabile din Statele Membre, iar, în cazul în care mărfurile trebuie înregistrate şi/sau însoţite de alte documente, acestea sunt de asemenea, emise şi în responsabilitatea autorităţilor competente din ţările respective.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ministerul a luat notă de problemele semnalate de producătorii de lapte din România, a purtat discuţii cu aceştia şi a stabilit ca fiind necesară elaborarea unui cadru normativ mai detaliat decât cel existent privind mecanismul de înregistrare, cu mai multă precizie, a originii laptelui materie primă, asigurându-se trasabilitatea acestuia, atât în privinţa calităţii cât şi a originii .

Activitate de gestionare şi administrare a cotei de lapte se face de către APIA – Direcţia Măsuri de Piaţă, care în conformitate cu reglementările comunitare, la sfârşitul anului de cotă a iniţiat acţiuni de control pentru verificarea datelor comunicate în declaraţiile anuale, precum şi pentru evidenţa contabilă a cantităţilor de lapte comercializate, la:

- 141 cumpărători de lapte
- 114 producători de lapte , deţinători de cotă de vânzări directe în cantitate de 100.000 kg

Astfel, s-a identificat un număr de 8 cumpărători aprobaţi care achiziţionează lapte din alte state membre şi un număr de 21 cumpărători aprobaţi care achiziţionează lapte între ei.

Pentru a verifica dacă laptele cumpărat din Statele Membre este înregistrat în sistemul cotei de lapte al respectivelor State Membre şi dacă acesta îndeplineşte condiţiile de calitate (astfel încât să nu se creeze perturbarea pieţei, inclusiv din punct de vedere al preţului), APIA a transmis solicitări agenţiilor de plăţi din Statele Membre care fac obiectul acestor tranzacţii.

Astfel, se aşteaptă un prim răspuns legat de înregistrarea în sistemul cotelor de lapte al respectivelor State membre a cantităţilor cumpărate în vederea procesării în România.

Totodată s-a declanşat procedura de control al transportului laptelui la un număr de 100 cumpărători aprobaţi, distribuiţi uniform pe toate regiunile, pentru a se identifica dacă laptele achiziţionat de cumpărători face obiectul cotei de lapte.

Mecanismul de administrare a cotei de lapte:
Cota pentru laptele de vacă a fost introdusa în Uniunea Europeana în anul 1984, limitând la un anumit nivel producţia ţărilor membre, astfel încât să nu se mai creeze o supraproducţie care să afecteze crescătorii prin reducerea preţului de livrare a laptelui.

Implementarea cotei de lapte în România s-a făcut în perioada 2006 - 2007 şi constat în alocarea individuala a cotei, din cota naţională de referinţă de lapte.

Cota naţională de referinţă negociată de România şi consemnata de Tratatul de aderare este 3.245.000 tone, din care:

a) 1.251.000 tone au fost destinate procesării
b) 1.806.000 tone au fost destinate vânzărilor directe.
c) 188.000 tone reprezintă cota de restructurare ( se acorda in anul 2009)

Primul an de cotă în România a început la data de 1 aprilie 2007. Activitate de gestionare şi administrare a cotei de lapte se face de către APIA - Direcţia Măsuri de Piaţă.

Cota naţională de lapte are două componente:
1. livrare (reprezentând laptele vândut pentru procesare)
2. vânzare directă (reprezentând laptele vândut direct consumatorului)

Administrarea cotei consta în gestionarea corespunzătoare a laptelui repartizat la producători şi perceperea de taxe în cazul depăşirii la nivel naţional a cantităţilor de lapte alocate.

În sistemul cotei de lapte sunt:
- 429 cumpărători aprobaţi;
* 242 303 producători deţinători de cota de lapte pentru livrări;
* 621.702 producători deţinători de cota de lapte pentru vânzări directe,

Obligaţiile deţinătorilor de cotă:

- producătorul cu livrări raportează prin cumpărătorul de lapte crud cantităţile de lapte valorificate
- producătorul cu vânzări directe ţine evidenta producţiei în caietul fermierului, iar la sfârşitul anului de cotă trimite declaraţia care conţine cantităţile de lapte vândute în anul respectiv de cotă la autoritatea competentă.

Obligaţiile cumpărătorilor:

* să colecteze de la producători contribuţiile datorate in scopul achitării taxei;
* să plătească taxa organismului competent;
* să efectueze la sfârşitul fiecărui an de cota, pentru fiecare producător un decont care prezintă cel puţin cantitatea si procentul de grăsimi al laptelui livrat;
* să trimită declaraţia anuala pana la data de 14 mai, inclusiv;
* să achite în numele producătorilor contravaloarea depăşirii cotelor înainte de 1 septembrie;

În septembrie 2008 , România a transmis la Comisia Europeana - Comitetul de gestionare a laptelui şi produselor lactate, „Chestionarul anual privind aplicarea sistemului taxei in sectorul laptelui” instituit de Regulamentul (CE) nr. 1788/2003, pentru anul de cota 2007/2008.

Acest raport reliefează :

1.312.374,078 tone - suma cantităţilor individuale de referinţă de livrări alocate
37.76 g/kg - conţinut de grăsime de referinţă
242.303 - producători de lapte care au efectuat livrări in anul de cotă 2007-2008
937.689,058 tone - cantitatea de lapte livrat fizic;
36.178 g/kg - conţinut de grăsime corespunzător laptelui livrat
Ca urmare se constată o subutilizare a cotei de lapte pentru livrări .
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016