Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recensământ agricol și în Republica Moldova, programat pentru sfârșitul acestui an


Comitetul interministerial de planificare strategică a hotărît să înceapă finanţarea pentru pregătirea şi efectuarea Recensămîntului General Agricol, ce va avea loc în noiembrie, anunță agenția Infotag. Luni au fost puse în discuţie măsurile urgente de asigurare a realizării recensămîntului.
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a subliniat importanţa acestui recensămînt şi a cerut maximă responsabilitate în organizarea şi desfăşurarea lui. Recensămîntul va permite obţinerea informaţiei complete despre situaţia în sectorul agricol, inclusiv despre structura întreprinderilor agricole, potenţialul forţei de muncă, resursele funciare şi tehnice, suprafaţa terenurilor agricole, efectivul de animale şi păsări, numărul unităţilor de tehnică, potenţialul energetic.

Aceste date sînt necesare ministerului de resort şi Guvernului pentru a putea elabora politici şi programe noi de dezvoltare pe termen lung a sectorului agroindustrial.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), suma totală a cheltuielilor necesare pentru pregătirea şi efectuarea recensămîntului constituie 67,8 mil. lei ($5,4 mil.), dintre care 48 mil. lei sînt necesari pentru anul 2010. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocaţi 14,9 mil. lei, restul banilor fiind acordaţi de partenerii de dezvoltare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reprezentanţii BNS au menţionat că au fost întreprinse mai multe acţiuni ce au drept scop buna organizare şi desfăşurare a recensămîntului, printre care: crearea cadrului juridic necesar, organizarea misiunilor de consultanţă şi evaluare a stării de pregătire pentru recensămînt de către experţii FAO, organizarea recensămîntului de probă în mai multe localităţi ale raionului Căuşeni.

Guvernul Republicii Moldova a început pregătirea pentru desfăşurarea în Moldova a primului recensămînt general agricol încă în 2007. Recensămîntului trebuiau să fie supuse întreprinderile agricole cu orice formă de proprietate, asociaţiile pomilegumicole, terenurile de livezi şi terenurile agricole, efectivul de animale, păsări şi de familii de albine. Atunci se aştepta ca desfăşurarea recensămîntului să coste 5,5 mil. euro. Astfel, la elaborarea bugetelor pe 2008-2010 se planifica prevederea unor surse pentru finanţarea recensămîntului şi prelucrarea datelor colectate.

Ultimul recensămînt general agricol în Moldova a fost efectuat în anul 1994. În cadrul acestuia au fost evaluate plantaţiile multianuale. În 1992 s-a desfăşurat recensămîntul animalelor, iar în 1985 – al suprafeţelor de semănat.

În 2009 Guvernul a adoptat hotărîrea privind iniţierea negocierilor pentru acordul interguvernamental între RM şi Suedia, potrivit căruia se presupune că Suedia va acorda Moldovei circa 5 mil. euro pentru desfăşurarea în 2010 a primului recensămînt general agricol. Se preconizează ca acest grant să fie utilizat pentru procurarea materialelor cartografe, a utilajului tehnic, a inventarului, pentru plata salariilor angajaţilor antrenaţi în efectuarea recensămîntului, pentru cheltuielile de reclamă. Banii vor mai fi utilizaţi pentru acordarea consultaţiilor, pentru prelucrarea şi difuzarea datelor recensămîntului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016