Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducerea de TVA la produsele agricole, din 2013. Vezi reactia FMI

reducerea-de-tva-la-produsele-agricole-din-2013-vezi-reactia-fmi

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, ca masura reducerii TVA este necesara si ca aceasta se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.


Intrebat daca sustine reducerea TVA la produsele agricole, Victor Ponta a declarat ca aceasta este "o masura necesara", pentru ca scade evaziunea, este un sprijin pentru producatorii agricoli din tara, iar pe termen mediu si lung creste incasarile la buget, potrivit Mediafax.

"Din punct de vedere al calculelor, trebuie sa vedem cand putem sa o punem in practica", a mai declarat Ponta.

Premierul desemnat a sustinut, insa, ca aceasta masura se va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

In ceea ce priveste reticentele pe care le-ar putea avea Ministerul Finantelor, Ponta a spus ca cei de la Finante mereu privesc cu scepticism orice masura care ar putea reduce veniturile incasate la buget. Ponta a mai spus ca, de altfel, Ministerul Finantelor are responsabilitatea de a spune cand poate fi adoptata o asemenea masura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Fuia: O eventuala reducere a TVA la alimente nu va duce la scaderea preturilor


O eventuala reducere a TVA la alimente poate avea ca efect diminuarea evaziunii, dar nu va duce la scaderea pretului la raft, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia.

"In primul rand sunt si informatii neoficiale ca ministrul desemnat al Finantelor (Florin Georgescu, n.r.) nu este de acord. Ministrul de Finante are totdeauna un cuvant de spus sau ultimul cuvant pe taxe si impozite. (...) Poate avea efect in reducea evaziunii, dar nu in scaderea pretului pe raft", a raspuns Fuia, intrebat ce efecte ar avea o scadere a TVA la 9% in cazul produselor de panificatie, precizeaza Mediafax.

Fuia a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu stie daca Georgescu va fi de acord sau nu cu modificarea TVA la alimente.

"Ma cheama Stelian Fuia, nu Florin Georgescu. Ministrul de Finante se uita intotdeauna in balanta comerciala sau financiara si ia o decizie. Nu sunt eu in locul lui si nici nu-mi doresc sa fiu", a spus Fuia.

Fuia a declarat ca se astepta sa aiba mai mult timp la conducerea institutiei, desi spune ca "timpul nu se masoara cu ora, ci cu faptele".

"Votul de saptamana trecuta (la motiunea de cenzura la adresa Guvernului, soldata cu demiterea Executivului, n.r.) ne-a aratat ca functia publica este un lucru trecator si ca cel mai important este ceea ce lasi in urma ta, proiectele pe care le lasi. Recunosc ca ma asteptam sa am mai mult timp la Ministerul Agriculturii, pentru a implementa aceste proiecte, nu numai de a le crea", a spus Fuia.

El a ajuns la concluzia ca "de regula timpul se masoara nu cu ora, ci cu faptele".

In acest sens, Fuia spune ca printre rezultatele din mandatul sau se numara activarea a doua scheme de minimis pentru fermieri. Prima dintre acestea este in avizare pe circuitul ministerial si vizeaza despagubirea fermierilor afectati de zapada de la inceputul anului. Schema permite fiecarui fermier sa acceze pana la 7.500 de euro, in functie de pagubele avute.

Cea de-a doua schema se refera la infiintarea culturilor de toamna din acest an, prin care fiecare fermier, peste platile pe suprafata, va primi 200 de lei pentru un hectar cultivat, in limita a 150 de hectare pe ferma. Proiectul este in dezbate publica si in curs de avizare.

In privinta fondurilor europene, Fuia spune ca MADR are cea nai buna absorbtie, cu o rata de 43%.

In acest an s-au absorbit 1,31 miliarde de euro din 2,4 miliarde de euro reprezentand tinta pentru intregul an 2012.

"Am reusit sa inchidem a opta modificare de PNDR prin care am realocat bani pe masuri, de la masuri care nu au functionat foarte bine. Am reusit sa trecem bunastarea animalelor si, in speta, la porc, pe fonduri europene, si lucram la refacarea pachetului de bunastare la pasare", a afirmat ministrul.

El a mai spus ca zilele trecute a lansat o noua modificare de PNDR, prin care ministerul incearca sa ajunga la o implicare de 95% a banilor europeni in proiecte, facandu-se astfel o economie de 160 de milioane de euro la buget.

Reactia Fondului Monetar International: nu recomandam reduceri de TVA in anumite sectoare


Reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Privind reducerea TVA ca principiu, in general, noi la FMI nu suntem pentru niveluri speciale pentru anumite produse. Asta duce la evaziune fiscala si nu ajuta sectoarele respective. Deci nu recomandam reduceri de TVA in anumite domenii, sectoare sau produse, ca principiu", a spus Franks.

Potrivit acestuia, nu exista nicio necesitate ca politicile fiscale si monetare sa fie in contradictie.

"Ele pot functiona impreuna pentru a duce atat la inflatie scazuta cat si la crestere economica stabila. Sunt dificultati cand aceste politici nu lucreaza impreuna. De exemplu, perioada 2007-2008, cand Banca Nationala incerca sa aduca inapoi presiunile inflationiste in timp ce Guvernul crestea deficitul si turna, ca sa zic asa, mult combustibil pe focul inflatiei. Asta nu e durabil si sustenabil, insa acum ne aflam intr-o situatie cand Guvernul are o necesitate de a-si contracta deficitul, in timp ce Banca Nationala relaxeaza politica pentru a asigura un buffer, o modalitate mai usoara. Asta inseamna politici care actioneaza impreuna pentru a duce la crestere sustenabila si inflatie scazuta. Sunt optimist ca va fi cazul si in continuare, pe viitor", a apreciat oficialul FMI.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton