Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reprezentantii fermierilor cer cu insistenta respectarea promisiunii privind cuantumul subventiei pe suprafata

reprezentantii-fermierilor-cer-cu-insistenta-respectarea-promisiunii-privind-cuantumul-subventiei-pe-suprafata

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in numele producatorilor agricoli din sectorul vegetal, supune atentiei actualului Guvern problemele semnificative acumulate in agricultura. Printre acestea, cele mai importante sunt valoarea subventiei in sectorul vegetal, chestiunea irigatiilor si accesibilitatea fondurilor europene.


Liga cere alocarea in Bugetul MADR a cuantumului maxim al PNDC pentru sectorul vegetal la suma de 32,42 euro/ha.

"Apreciem ca acordarea acestor plati( PNDC) inscrise in Bugetul MADR pentru anul 2011 sunt cu 36% mai mici fata de nivelul acordat in 2010 si cu 56 % mai reduse fata de cuantumul maxim aprobat de U.E si sustinut atat de Ministrul Agriculturii, cat si de dumneavoastra personal pe tot parcursul anului 2011. Aceasta alocare a PNDC pentru anul 2011, afecteaza grav sustinerea financiara a fermierilor ce desfasoara activitati in sectorul vegetal si care s-au confruntat si se confrunta in continuare cu conditii meteo nefavorabile de seceta atmosferica si pedologica extrema, manifestate in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Cresterea abrupta si nejustificata a preturilor la inputurile necesare pentru agricultura, cum ar fi motorina, ingrasamintele si altele, corelate cu lipsa mijloacelor financiare si a conditiilor meteo nefavorabile au contribuit semnificativ la cresterea costurilor suplimentare pentru lucrarile agricole din toamna acestui an", spune presedintele LAPAR, ing. Laurentiu Baciu.

Desi anul acesta marea majoritate a producatorilor agricoli din sectorul vegetal au realizat o productie mai buna decat in anii anteriori, preturile de vanzare (achizitie) au fost mai mici cu 30-40% fata de anul trecut, ceea ce a avut ca efect realizarea de venituri mai mici decat in anii anteriori.

Fermierii, avand garantia MADR si a Guvernului ca vor primi PNDC in suma de 73,35 euro/ha, au accesat fonduri europene prin imprumuturi de la banci si sunt angrenati in diferite proiecte care au la baza un buget de venituri si cheltuieli ce contine aceasta plata anuntata de oficialii MADR inca din luna ianuarie 2011.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


LAPAR apreciaza aceasta decizie unilaterala a Guvernului Romaniei drept o dovada a lipsei de respect fata de eforturile permanente depuse de fermierii din sectorul vegetal, desi oficialitatiile statului au declarat in mod constant ca fiind prioritar acest sector al economiei nationale.

Reprezentantii fermierilor cer cu insistenta completarea in Bugetul MADR pentru anul 2012 suma initiala de 73,35 euro/ha, reprezentand nivelul aprobat al PNDC.
Legat de problema irigatiilor, ea continua sa ramana un subiect fara solutionare, spun fermierii, precizand ca "a iriga este un lux pe care nu si-l pot permite fermierii romani, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari."

Importanta si necesitatea irigarii culturilor agricole este cunoscuta si nu putem face o agricultura performanta, competitiva si comparabila cu cei din U.E fara utilizarea acestui factor de productie. Precizam ca o parte din infrastructura necesara, cum ar fi canalele de aductiune existente, necesita doar impermeabilizarea lor precum si refacerea statiilor de pompare si punere sub presiune. Pretul apei pentru irigat trebuie sa fie sustenabil, astfel incat costul de productie sa nu influenteze negativ costul final al produselor agricole.

Potrivit comunicatului LAPAR, Romania a ajuns sa irige in prezent doar cca. 70.000 ha, ceea ce este extrem de putin fata de suprafata amenajata pentru irigat care in anul 1989 era de aproximativ trei milioane de ha.

Liga propune ca o solutie urgenta, refacerea si modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa de irigat si continuarea lucrarilor la canalul Siret-Baragan si solicita ca legislatia sa fie modificata prin introducerea unor pedepse foarte dure impotriva celor care distrug aceste sisteme de irigatii.

In domeniul invesitiilor, LAPAR acuza ca accesarea fondurilor europene se face cu dificultate datorita birocratiei excesive si conditiilor de accesare extrem de grele. Liga cere definitivarea deciziei privind cultivarea OMG si a folosirii biotehnologiilor agricole, in asa fel incat incepand cu anul agricol 2012 acestea sa poata fi cultivate si in Romania, pentru a se beneficia de avantaje ce se refera atat la productie cat si la mediu.

De asemenea, utilizarea biotehnologiilor agricole trebuie sa devina parte integranta a politicii agricole a Romaniei menita sa faca posibila cresterea productiei si a productivitatii prin realizarea unei agriculturi durabile si viabile economic.

LAPAR sustine introducerea biotehnologiilor agricole, avand o experienta foarte buna cu acestea pana in anul 2007.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016