Publicat in: Stiri
Reprezentantii industriei agroalimentare agreaza ideea scaderii cu 5 la suta pretului la raft
Acestia mai considera ca o taxa unica si reala la raft ar fi ideala.
Zilele trecute a avut loc Congresul Industriei Carnii din Romania, un eveniment la care au fost invitati reprezentanti guvernamentali, ai organizatiilor din industria carnii si producatorilor din domeniu.
 
Congresul a beneficiat de o tematica variata si realista, axata in special pe vulnerabilitatile si oportunitatile sectorului carnii din Romania, accentul fiind pus pe masurile necesare a fi luate pentru protejarea producatorilor romani din domeniul carnii, constituirea unui grup de lucru comun, organizatii profesionale-MADR,  in vederea sprijinirii producatorilor si procesatorilor autohtoni.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cu aceasta ocazie, producatorii din industria agroalimentara din Romania au declarat ca o scadere a pretului la raft cu 5% ar fi de „bun simt”, dupa o eventuala reducere sau eliminare a taxelor impuse de retaileri producatorilor romani, varianta ideala fiind perceperea unei taxe unice si reale pentru listarea in marile lanturi de magazine.
 
„Taxe de deschidere magazin, taxe notariale, taxe de asezare la raft, taxe de publicitate, de aparitie in acele pliante... toate lucrurile astea nu fac altceva decat, pe de o parte, pentru produsele romanesti din industria agroalimentara romaneasca, sa fie un pret la raft mai mare comparativ cu marca proprie a magazinului. Daca ar fi eliminate aceste taxe, s-ar constata de fapt o asezare a principiilor normale de comert intre vanzator si cumparator. Noi, cei din industria agroalimentara romaneasca, estimam ca pretul la raft va scadea nu foarte mult, pentru ca plaja in care adaosul comercial al supermarketului, de la 5,5 lei pana la 12 lei, de exemplu, va trebui sa scada nemaiexistand acel instrument de refacturare, acele prestari de servicii care de fapt nu au nicio legatura cu actul de comert in sine. O scadere de 5% a pretului la raft ar fi de bun simt”, a declarat presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru.
 
Totodata, Asociatia Romana a Carnii sprijina campania de reducere a taxelor de raft, insa ea trebuie privita doar ca un parteneriat intre producatori si marile lanturi de magazine.
 
„Campania de reducere a taxelor de raft este binevenita, dar trebuie privita ca un parteneriat bine construit pe baze reale intre producatori si marile lanturi de magazine. Noi trebui sa fim parteneri cu toti jucatorii de pe piata din Romania atat in relatia dintre producatori, cat si cu marile lanturi de magazine”, a spus directorul executiv al ARC, Vladimir Manastireanu.
 
In acest context, se doreste perceperea unei taxe unitare pentru listarea in marile lanturi de magazine, dar care sa nu includa toate taxele actuale.
 
„Absolut toti producatorii romani vor sa se listeze in marile lanturi de magazine, pentru ca sunt volume mari de vanzari si o marja de profit vine din acest tip de comert. Pe langa comertul traditional, acesta poate sa reprezinte si peste 50% din cifra de afaceri a unui producator, insa trebuie sa recunoastem ca exista taxe foarte mari practicate de magazine si ele trebuie sa fie reale, atat din punct de vedere al celor care cumpara marfa din raft, cat si al producatorului. Suntem de acord cu perceperea unei taxe unitare pentru listare, dar nu exagerata, pentru ca pana la urma diferenta de calitate, de produs si de marca o face cumparatorul. Ideal ar fi o taxa unica, reala, dar exista pericolul ca ea sa includa toate taxele actuale care se percepeau la incheierea unui contract. Sunt de acord ca numai dialogul si statul la masa tratativelor intre producatori si supermarketuri pot duce la o solutie convenabila ambelor parti”, a mai spus Manastireanu. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Tanase, ARC: Pierderile din industria carnii, de ordinul milioanelor de euro
Tanase, ARC: Pierderile din industria carnii, de ordinul milioanelor de euro
"Din discutiile avute cu procesatorii de carne, cresterea cu 25-30% a costurilor pe angajat...
Federatia Pro Agro vine cu propuneri pentru Politica Agricola Comuna
Federatia Pro Agro vine cu propuneri pentru Politica Agricola Comuna
Presedintele federatiei nationale Pro Agro, Emil Dumitru, a declarat ca federaţia pe care o...
Producatorii din industria carnii de porc se indoiesc de rentabilitatea reluarii exporturilor de porci vii
Producatorii din industria carnii de porc se indoiesc de rentabilitatea reluarii exporturilor de porci vii
La jumatatea lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunta ca Romania va putea...
Federatia Pro Agro reclama abuzurile marilor retele de magazine in relatia cu producatorii autohtoni
Federatia Pro Agro reclama abuzurile marilor retele de magazine in relatia cu producatorii autohtoni
Federatia Pro Agro a tras zilele acestea un semnal de alaram in privinta practicilor abuzive ale...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare.... citeste mai mult
Bivolitele sunt apreciate pentru laptele bogat in nutrienti, cu un continut mai mare de grasimi si proteine decat laptele de vaca. Pentru a obtine o productie de calitate, fermierii trebuie sa ingrijeasca adecvat aceste animale.... citeste mai mult
Lavanda este o cultura ideala daca ai la dispozitie un teren de dimensiuni mici. Toti cultivatorii de lavanda din Romania au inceput cu doar cateva mii de metri patrati (sub o jumatate de hectar), dar poti lua startul chiar si cu o suprafata-test de cateva sute de metri patrati.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016