Publicat in: Stiri
Producatorii din industria carnii de porc se indoiesc de rentabilitatea reluarii exporturilor de porci vii
La ora actuala, Romania importa peste 300.000 de capete de porcine, iar producatorii isi pun intrebarea cum va fi acoperita cererea interna.
La jumatatea lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunta ca Romania va putea exporta porci vii in Uniunea Europeana incepand din octombrie 2016, trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene fiind votata pe 14 septembrie 2016 in unanimitate in Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fara a fi cerute garantii suplimentare.
 
Crescatorii de porci din Romania au solicitat in repetate randuri deblocarea comertului cu porcii vii catre Uniunea Europeana, in conditiile in care tara noastra este teritoriu liber de pesta porcina clasica de peste opt ani, iar acestia se afla intr-o situatie dificila din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai in ultimul an, pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In conditiile in care exporturile de porci vii au devenit o realitate, producatorii isi pun acum intrebarea cum se va putea acoperi si cererea interna, in conditiile in care Romania importa peste 300.000 de capete de procine aual.
 
In acest sens, Dana Tanase,  directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, a declarat ca „reluarea exportului de porci vii in UE este o masura pe care o asteptam de foarte mult timp si care va face ca produsele preparate din carnea provenita de la porcii din Romania sa existe pe mesele consumatorilor din Uniunea Europeana. Aici ma gandesc la carnatii proaspeti, mult cautati de comunitatile romanesti din Italia, Spania, dar si despre faimosii mici. Vizavi de exportul de porci vii, spun ca masura este foarte buna, insa stau si ma intreb daca avem efectivele ca sa asiguram si necesarul de carne pentru piata interna. Stim foarte bine ca aducem foarte multa carne din statele membre. Spun, insa, ca masura este binevenita, o asteptam de foarte mult timp. Poate ca exportul de porci vii va fi rentabil pe alte relatii, nu neaparat in spatiul comunitar, si ma gandesc la China, care si-a exprimat intentia in acest sens”.
 
La randul sau, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara — Romalimenta, Sorin Minea, a punctat ca, la ora actuala, Romania importa peste 300.000 de capete de porcine.
 
„La ora actuala, Romania importa peste 300.000 de capete de porcine. Importa pentru ca genetica Marca Romania e sublima, dar lipseste. Deci, noi importam porcii pentru a ne face marfa. Cantitatea de carne de porc de pe piata interna este undeva la 60 — 65% si sunt un om darnic... Eu spun ca este sub 60%... Carnea asta se duce proaspata, in general, pe piata. Pentru mezeluri, se cumpara carne din afara. S-ar putea ca exportul de porci vii sa fie o afacere, dar intrebarea mea banala este: Cine va cumpara? Pentru ca sa trimitem porci maturi de aici pana in Germania, personal ma indoiesc profund, fiindca pretul va creste. Poate facem un schimb cu Ungaria sau cu Bulgaria, pentru ca altceva nu avem ce sa facem Nu stiu daca exportul de animale vii va fi rentabil. Personal, nu cred, dar da bine”, a declarat acesta.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Noi focare de pesta porcina africana
Noi focare de pesta porcina africana
In Judetul Bihor sunt active doar cele patru focare de PPA, anunta DSVSA. In localitatile...
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Rezultatul se afla in scadere cu 31% comparativ cu cantitatea de 12,66 milioane de tone...
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
Un focar a fost descoperit intr-o exploatatie nonprofesionala dintr-o zona izolata de munte, 16...
Rusia limiteaza exporturile de ingrasaminte
Rusia limiteaza exporturile de ingrasaminte
Limitarea exporturilor rusesti de ingrasaminte vine in contextul in care cresterea cu 300% a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton