Exclusiv
Publicat in: Stiri
În perioada 19-21 octombrie 2010 la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut loc reuniunea finală pentru proiectul european “Avena genetic resources for quality in human consumption” (Analiza resurselor genetice de ovăz în vederea utilizării în consumul uman). Proiectul – aprobat de Comisia Europeana (AGRIGENRES 2006) în anul 2007 – se derulează pe o perioadă de 4 ani (2007-2011), fiind coordonat de Centrul Federal pentru Cercetarea Plantelor Cultivate, Quedlinburg, din Germania.
Interesul comunităţii ştiinţifice pentru evaluarea resurselor genetice ale speciei Avena, cu arealul de origine în Europa centrală, este datorat calităţilor nutriţionale deosebite ale seminţelor (conţinut ridicat de fibre alimentare, glucozani, proteine digestibile, acizi graşi nesaturaţi). Acestea, în plus faţă de valoarea alimentară propriu zisă, au şi un efect protectiv asupra sănătăţii oamenilor prin reducerea riscului de accidente coronariene, reducerea necesarului de insulină a diabeticilor şi a nivelului de colesterol din sânge.

În cadrul proiectului s-a urmărit caracterizarea, evaluarea şi documentarea resurselor genetice europene de ovăz. Principalul obiectiv al proiectului l-a constituit analiza calităţii seminţelor de ovăz în vederea utilizării în consumul uman. În acest scop, o colecţie de 700 de probe de ovăz din diferite categorii biologice (populaţii locale, soiuri ameliorate şi forme sălbatice) au fost selectate din colecţia europeană şi multiplicate în vederea realizării caracterizării în câmp şi în laborator de către 15 instituţii partenere din 8 ţări europene (Germania, Italia, Franţa, Suedia, Estonia, România, Polonia şi Bulgaria).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

România a fost parteneră în acest proiect prin Banca de Gene Suceava care a participat, prin specialiştii săi, atât la experimente în câmp, cât şi la analize de laborator. Observaţiile şi analizele au avut în vedere determinarea rezistenţei la infecţii, a calităţii probelor de ovăz luate în studiu (conţinut de proteină, grăsimi şi minerale), precum şi a rezistenţei la frig, factor ce limitează producţia de seminţe în unele regiuni din Europa.

Toate rezultatele obţinute în cadrul acestui proiect sunt disponibile on line în cadrul bazei de date europene a genului Avena.
Ca urmare a importanţei rezultatelor obţinute, în perioada 21- 22 octombrie 2010 a avut loc, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şedinţa Comitetului European pentru Resurse Genetice Vegetale al grupului de lucru Avena.

Cu acest prilej s-au evaluat rezultatele obţinute în cadrul proiectului regional “Avena genetic resources for quality in human consumption” şi s-a analizat colecţia europeană de Avena. La şedinţă au participat reprezentanţi ai tuturor ţărilor membre ECPGR (Programul European de Cooperare pentru Resurse Genetice Vegetale) – Israel, Germania, Italia, Franţa, Suedia, Estonia, România, Polonia, Bulgaria, Irlanda, Islanda, Marea Britanie, Rusia, Maroc.

De asemenea, la lucrări a fost prezent, în calitate de evaluator al proiectului regional, domnul Olivier Diana, de la Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Laptele obtinut in judetul Suceava este conform
Laptele obtinut in judetul Suceava este conform
Judetul Suceava are cel mai mare numar de ferme de vaci de lapte din tara si proceseaza, zilnic, in...
Seminte traditionale de la Banca de Gene Suceava, prin Camera Agricola
Seminte traditionale de la Banca de Gene Suceava, prin Camera Agricola
Potrivit unui comunicat al Camerei, emersul a avut loc in contextul solicitarilor de catre...
DSVSA Suceava angajeaza medici veterinari
DSVSA Suceava angajeaza medici veterinari
Doctorul Octavian Ilisoi, directorul DSVSA, a declarat ca suplimentarea numarului de medici...
Suceava: 20 mil lei pentru programul Cornul si laptele
Suceava: 20 mil lei pentru programul Cornul si laptele
Cea mai mare suma, de 14,2 milioane de lei (fara TVA), ar urma sa fie folosita pentru produsele...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016