Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezultatele primului studiu major cu privire la impactul bolilor si daunatorilor asupra albinelor

rezultatele-primului-studiu-major-cu-privire-la-impactul-bolilor-si-daunatorilor-asupra-albinelor

Studiul s-a desfasurat incepand din toamana anului 2012 in 17 state europene, iar concluziile finale au fost comunicate zilele trecute.


In cursul acestei sapatamani a fost finalizat oficial un studiu amplu efectuat sub tutela Uniunii Europene, studiu ce a avut ca obiect impactul bolilor si daunatorilor asupra familiilor de albine. Este primul strdiu de o asemena amploare efectuat pe aceasta tematica, cercetarile fiind demarate in toamna anului 2012 si finalizate in vara anului trecut, iar concluziile au fost comunicate recent.
 
Studiile s-au facut pe un esantion de 32.000 de colonii de albine din 17 state ale Uniunii Europene, Romania nefiind inclusa. S-a tinut cont de anumite criterii cum ar fi flora si clima din tarile respective, astfel incat concluziile cercetarilor sa fie reprezentative pentru  statele toate UE.
 
S-a stabilit astfel ca rata mortalitatii in timpul iernii variaza de la 3,5 la suta  la 33,6 la suta, in functie de latitudine. Sezonul rece 2012-2013 a fost extrem de friguros, iar cea mai ridicata rata a mortalitatii in randul familiilor de albine a fost consemnata in tarile nordice, cu un climat mai aspru. In timpul sezonului cald, cand albinele sunt active, rata mortalitatii este mult mai redusa, situandu-se intre 0,3 si 13,6 la suta.
 
In ceea ce priveste daunatorii, studiul a mai relevat ca incidenta cazurilor de loca americana a fost redusa in toate statele monitorizate, rata fiind de la zero la 11,6 la suta. In ceea ce priveste loca europeana, incidenta este si mai mica, in  doar in cinci state fiind sesizate cazuri si doar in doua rata a depasit 2 la suta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In schimb, au fost semnalate atacuri ale varoa in aproape toate statele incluse in studiu, cele importante au fiind semnalate in Letonia, Marea Britanie si in Polonia. Acest parazit a distrus colonii intregi de albine in Canada si Hawaii.
 
Studiul a fost finantat de cele 17 state participante si de UE, oficialii de la Bruxelles anuntand ca vor fi efectuate si alte studii cu privire la riscurile la care sunt expuse albinele. Aceste insecte sunt extrem de importante nu doar pentru ecosistem ci reprezinta o asigurare ca cele 9,5 miliarde de locuitori, cat se estimeaza ca va fi populatia globului in 2050, vor avea suficienta hrana. Albinele sunt responsabile de  cresterea productivitatii prin polenizare in cazul a 39 din cele 57 de tipuri de culturi importante la nivel intregii lumi.
 
Statisticile indica faptul ca numarul albinelor salbatici s-a redus dramatic in ultimii ani  astfel ca, in lipsa roiurilor detinute de apicultori, nu va avea cine sa faca polenizarea culturilor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton