Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rezumatul audierii comisarului desemnat Dacian Cioloş - Agricultură şi Dezvoltare Rurală
Viitorul Politicii Agricole Comune după anul 2013 şi aspectele sale bugetare, utilizarea plăţilor directe şi volatilitatea preţurilor pe piaţa produselor alimentare şi actualele negocieri internaţionale s-au numărat printre subiectele aduse în discuţie de Membrii Parlamentului European pe durata audierii lui Dacian Cioloş, comisarului român desemnat pentru Agricultură şi dezvoltare rurală.
"Principala prioritate a mandatului meu va fi definirea perspectivelor Politicii Agricole Comune după 2013", a declarat Dacian Cioloş în cadrul discursului de deschidere. "Agricultorii europeni vor stabilitate şi predictibilitate, consumatorii vor alimente sigure şi sănătoase, contribuabilii vor asigurări că banii lor sunt cheltuiţi eficient şi transparent", a mai adăugat comisarul desemnat.
Paolo De Castro (S&D, IT), preşedintele Comisiei pentru Agricultură, a menţionat în deschiderea audierii recenta criză de pe diferitele pieţe agricole, mai ales în sectorul lactatelor. El a explicat că cel mai bun răspuns la astfel de crize este consolidarea unei politici capabile "să reprezinte toate regiunile europene, de la Nord la Sud, de la Est la Vest" şi să ofere răspunsuri "în concordanţă cu nevoile societăţii europene."
Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC): "Sunt un reformator"
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit lui Luis Capoulas Santos (S&D, PT) există o contradicţie între răspunsurile scrise înaintate de domnul Cioloş (transmise anterior Comisiei PE pentru agricultură), în care se subliniază nevoia de reformare a PAC şi comentariile sale apărute în presă, unde comisarul desemnat se referă doar la "simple ajustări". "Care este răspunsul corect" a întrebat domnul Capoulas Santos.
"Sunt un reformator", a răspuns domnul Cioloş. "PAC trebuie reformată", a adăugat acesta "reforma nu înseamnă reducerea sprijinului financiar, dar adaptarea la noi provocări."
"Ce nivel bugetar prevedeţi pentru PAC?" a întrebat James Nicholson (ECR, UK), la care domnul Cioloş a replicat: "Voi aduce argumente pentru o politică comună şi consistentă din punct de vedere bugetar."
"Care trei măsuri trebuie puse în aplicare pentru a îmbunătăţi competitivitatea în următorii trei ani?" a întrebat George Lyon (ALDE, UK). Comisarul desemnat a precizat: investiţii în programe care vor facilita adaptarea fermierilor la noile provocări, echilibrarea utilizării plăţilor directe, precum şi mai multe oportunităţi pentru fermierii europeni pe piaţa mondială."
Plăţi directe şi veniturile fermierilor
Albert Dess (PPE, DE) l-a chestionat pe comisarul desemnat cu privire modul de abordare UE faţă de situaţia dificilă a veniturilor fermierilor, care se pare că au scăzut în ultimii ani. "Plăţile directe ar trebui să asigure un nivel minim al veniturilor" fermierilor europeni, a precizat Dacian Cioloş. Cu ajutorul reformei PAC, ar trebui să se re-echilibreze modul în care ajutoarele sunt distribuite între regiuni, fermieri şi State Membre, a mai adăugat comisarul desemnat, răspunzând unei întrebări adresate de către deputatul Capoulas Santos.
La întrebările lui Michel Dantin (PPE, FR) şi Csaba Sándor Tabajdi (S&D, HU) cu privire la posibile sisteme de "plase de siguranţă" pentru agricultori, domnul Cioloş a declarat că în viitor ar putea fi puse în aplicare măsuri menite să garanteze veniturile, atunci când există fluctuaţii puternice ale preţurilor, similare cu cele aplicate în sectorul legumelor. Trebuie însă garantat că aceste măsuri nu influenţează piaţa. "Trebuie să lăsăm piaţă să decidă preţul", a subliniat domnul Cioloş. În plus, comisarul desemnat a declarat că trebuie analizată posibilitatea concluderii de contracte între producători şi comercianţi.
Volatilitatea preţurilor: necesitatea unui noi mecanism
Răspunzând domnului Dess, comisarul desemnat a menţionat că nu trebuie să se revină la mecanisme vechi de reglementare a pieţei, în schimb "noi mecanisme care să prevină fluctuaţiile de preţuri" trebuie discutate şi dezbătute.
Potrivit lui Patrick Le Hyraic (GUE/NGL, FR) "producţia agricolă trebuie considerată un serviciu de interes general", întrebând în acest sens dacă UE nu ar trebui să garanteze preţul pentru volumul de producţie. Comisarul desemnat a reiterat poziţia sa, conform căreia un mecanism de reglementare a pieţei este necesar pentru garantarea venitului şi pentru stabilitatea preţurilor, dar doar dacă se ia în considerare cererea şi oferta.
În ceea ce priveşte ajutoarele la export, Martin Häusling (Grupul Verzilor/ALE, DE) a întrebat: "Avem nevoi de mai multe reguli şi de mai puţină piaţă liberă?" "Avem nevoie de măsurile de reglementare, dar acestea nu pot fi împotriva pieţei (..) În anumite sectoare aceste pot fi însă menţinute", a concluzionat domnul Cioloş.
Acţiuni specifice pentru fermele mici
"În fostele state comuniste, agricultura a cunoscut o criză şi mai profundă decât în Europa de Vest. Spuneţi-ne cum intenţionaţi să sprijiniţi fermele mici şi mijlocii din noile State Membre", a întrebat Krisztina Morvai (NI, HU). Comisarul desemnat a răspuns că "fermele mici reprezintă un segment important, nu numai în noile State Membre, dar şi în sudul Europei." Este necesară o politică structurală pentru a "moderniza" fermele mici şi pentru a "dezvolta oportunităţile existente pe pieţele locale", acolo unde există "o cerere mare pentru produse locale".
Domnul Häusling a pus sub semnul întrebării justeţea actualului sistem de plăţi directe, accentuând dezechilibrul dintre fermele mici şi cele mari. Comisarul desemnat a recunoscut necesitatea de a îmbunătăţi corectitudinea distribuirii şi de a "demonstra că fermele mici pot să fie competitive în circumstanţe specifice."
OMC: "Nu putem merge mai mult de atât"
Răspunzând unei întrebări puse de Georgios Papastamkos (PPE, GR) cu privire la runda de negocieri de la Doha, domnul Cioloş a declarat: "Voi fi ferm în acest domeniu în care am făcut deja concesii semnificative, nu putem merge mai mult de atât". "Acum trebuie să aşteptăm propunerile partenerilor noştri: (...) este nevoie de un acord global", a conchis el.
Calitatea produselor, lupta împotriva contrafacerii şi OMG
Giancarlo Scottà (EFD, IT) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la produsele agricole contrafăcute şi la "impactul lor negativ asupra pieţelor agricole din Statele Membre". "Ce măsuri aţi implementa pentru a soluţiona aceasta problemă?", a întrebat acesta. Domnul Cioloş a subliniat importanţa politicii UE privind calitatea produselor şi a adăugat: "Vom sprijini activităţile de cercetare pentru a construi tehnologii care să îmbunătăţească inspecţiile", pentru a garanta respectarea regulilor privind calitatea produselor agricole şi "creşterea încrederii consumatorilor".
"Dacă trebuie să sprijinim producţia de calitate, cum poate UE ajuta producătorii să găsească pieţele potrivite, la nivel mondial?", a întrebat Britta Reimers (ALDE, DE). Dacian Cioloş a răspuns: "Trebuie să facem mai cunoscute standardele înalte pe care le avem (…) şi să convingem Statele Membre să coopereze îndeaproape" pentru a concura pe diferite pieţe.
José Bové (Grupul Verzilor/ALE, FR) a arătat că: "studiile indică probleme legate de co-existenţa produselor OMG şi non-OMG". "Cum putem garanta fermierilor libertatea de a alege?", a întrebat acesta. "Consumatorii ar trebui să poată alege, ca şi fermierii", a răspuns domul Cioloş. Acesta a explicat că depinde de Statele Membre să se asigure că aceste reguli sunt respectate. "Avem nevoie de o mai bună cooperare", a adăugat acesta.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura