Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rolul pieţei de gros în distribuţia produselor agroalimentare

În economia de piaţă, producerea şi desfacerea/comercializarea produselor agroalimentare se realizează prin modalităţi diferite, începând de la producătorii casnici, societăţi mici şi mijlocii, până la marile holdinguri specializate. Sistemul de depozitare, păstrare a produselor agroalimentare este supus legii cererii şi ofertei, urmând mecanismele pieţei. În acest context, producătorii trebuie să se informeze în permanenţă, să obţină informaţii utile de pe piaţă, inclusiv în privinţa cerinţelor sanitar-veterinare.
În ziua de azi, este important nu numai să produci suficient, ci şi de calitate, în condiţii igienice, conform normelor sanitare şi, în continuare, să distribui alimentele de origine animală printr-un sistem comercial modern, de genul unei “pieţe de gros”, asigurând continuitatea distribuţiei pe tot parcursul anului.

Judeţul Cluj, situat în jumătatea nord-vestică a României, se află în zona de contact a trei unităţi naturale reprezentative, respectiv Munţii Apuseni, Podişul Someşului şi Câmpia Transilvaniei, la graniţa cu cinci judeţe, fapt care îi conferă o serie de avantaje privind potenţialul agricol şi dezvoltarea comerţului cu produse agroalimentare. Populaţia zonei de nord-vest a României depăşeşte 2.800.000 locuitori, iar judeţul Cluj are peste 720.000 locuitori, din care peste 60 % în mediul urban.

În acest context, a fost promovat Proiectul PHARE RO 01.08.03.04.05:”Centrul de Marketing pentru Produse Agroalimentare Cluj”, aflat în administrarea SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA. S.C. Centrul Agro Transilvania Cluj S.A. este un centru comercial de gros pentru produse agroalimentare modern, la standarde europene, atât prin spaţiul disponibil oferit spre închiriere în vederea depozitării clasice şi la frig, expunerii, negocierii şi vânzării mărfii, cât şi prin facilităţile oferite.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Proiectul este destinat sprijinirii producătorilor de produse agroalimentare, astfel încât aceştia să ofere consumatorilor finali produse sănătoase, cu respectarea normelor igienico-sanitare privind protecţia alimentelor şi a consumatorilor.

Depozitarea în condiţii optime a produselor agroalimentare are un rol extrem de important pentru păstrarea proprietăţilor nutritive a acestor produse. Astfel, substanţele nutritive nu se găsesc ca atare în natură, ci sunt incluse în compoziţia diferitelor alimente naturale şi a produselor obţinute prin prelucrarea industrială a acestora. Cantitatea şi calitatea de substanţe nutritive variază de la un aliment la altul şi depinde de o multitudine de factori, dintre care se pot aminti: specia, varietatea sau rasa, gradul de maturitate, partea anatomică folosită, condiţiile tehnologice de fabricaţie în cazul produselor industriale. Pe parcursul traseului recoltare – preparare-transport-depozitare – desfacere, produsele alimentare trebuie să respecte o serie de norme de igienă, în caz contrar, produsele se pot altera sau insalubriza prin contaminare cu microorganisme patogene sau cu substanţe chimice nocive.

Relaţiile produs agroalimentar – mediu înconjurător – consumator sunt interdependente, foarte complexe şi diverse. Pornind de la un mediu agricol curat, igienic, putem obţine produse de calitate, dar care se pot deprecia într-o măsură mai mare sau mai mică pe timpul transportului cu mijloace insalubre, în condiţii precare sau pe parcursul depozitării-păstrării, comercializării.

În ultimii ani, în România, produsele agroalimentare de origine animală sunt “agresate” atât în stare proaspătă, cât şi prin industrializare, transport, depozitare-comercializare. De exemplu, putem depista cantităţi destul de mari de azotaţi şi azotiţi, toxine, microtoxine pe produsele alimentare (carne, brânzeturi, pâine,etc.). La animale putem găsi infecţii cu o serie de agenţi patogeni, cum ar fi: encefalopatia spongioformă (ESB) şi TBC-ul la taurine, trichineloza la porcine, cu efecte grave pentru consumatori, prin consumarea produselor infestate, etc.

În unele ţări din Europa, cum sunt Italia, Spania, Germania, aprovizionarea cu produse agroalimentare de origine animală şi vegetală se face organizat prin sistemul de pieţe de gros pentru produse agroalimentare, prin intermediul căruia se poate urmări şi asigura protecţia produselor aplicând legislaţia sanitar-veterinară. Se doreşte ca acest sistem să se aplice şi în România. Bineînţeles, la început de drum vor fi întâmpinate dificultăţi, dar prin derularea activităţii comerciale, prin experienţă se va dezvolta continuu şi aceasta va însemna un uriaş pas înainte.

Dar, şansele de a pune bazele unor afaceri noi, profitabile, sunt foarte mari. În acest sens, SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA doreşte să cultive parteneriatul şi să acţioneze ca o firmă de prestări servicii, observând strict necesităţile clienţilor şi operând flexibil.

Societatea îşi propune să ofere condiţiile necesare unor afaceri mai bune atât pentru producători, cât şi pentru comercianţi, toate în folosul consumatorilor finali.

SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA dispune de spaţii de depozitare dotate cu tehnologii moderne de ultimă generaţie privind refrigerarea şi congelarea bunurilor de larg consum. De asemenea, toate produsele comercializate în cadrul societăţii sunt avizate igienico-sanitar, ceea ce garantează siguranţa consumului acestor produse şi este o dovadă a preocupării manifestate pentru ca de actul de comerţ să se desfăşoare în condiţii de maximă securitate şi în beneficiul tuturor părţilor implicate.

Un aspect esenţial îl reprezintă respectarea calităţii organoleptice şi igienei produselor agroalimentare pe parcursul transportului, stocării, depozitării, până la consumatorul final. Pe tot acest parcurs trebuie menţinute însuşirile specifice ale produselor, ceea ce presupune un mediu corespunzător din punct de vedere igienico-sanitar. Etichetele produselor vor menţiona toate datele necesare privind prospeţimea produsului, precum şi numele producătorului responsabil pentru acestea.

Alt aspect care trebuie urmărit de personalul de specialitate din cadrul pieţelor agroalimentare este “mijlocul de transport”, care să permită păstrarea calităţilor produsului şi să împiedice contaminarea acestuia de către microorganisme sau proliferarea acestora, prin protejarea contra oricăror deteriorări sau vătămări pe traseul parcurs spre consumatorul final.

În România, producătorii mici şi mijlocii de materii prime agricole nu beneficiază încă de un sprijin material adecvat, similar celui din ţările Comunităţii Europene cu o economie avansată. Din acest motiv, este necesar ca toţi cei implicaţi în producţia şi distribuţia de produse agroalimentare să fie sprijiniţi pe căi legale prin instituţiile guvernului, aplicând controlul calităţii produselor şi certificând calitatea, similar sistemului pieţei comune, prin emitere de licenţe de fabricaţie la carne, lapte, conserve, etc.. Prin aceasta, producătorii vor fi obligaţi să se alinieze la standardele internaţionale. Pe această cale, agenţii economici vor fi determinaţi să practice tehnologii moderne, nepoluante, cu garantarea calităţii produselor. În acest mod se evită produsele falsificate, degradate şi alterate, contrare cerinţelor pieţei şi normelor sanitare.

În final, trebuie să se conştientizeze că orice abatere de la regulile sanitare privind produsele agroalimentare poate conduce la disconfort şi îmbolnăviri. O alimentaţie sănătoasă, raţională este benefică organismului omenesc.
În societatea modernă, problematica siguranţei şi calităţii alimentului este fundamentală pentru sănătatea omului. Bunăstarea şi sănătatea populaţiei dintr-o ţară este blazonul cel mai de preţ de care se poate bucura un guvern într-o societate modernă democratică.

Autor: dr. ing. Gheorghe Şteţca, Director General SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton