Romalimenta: Decizia stupida de a creste salariul minim va deregla piata si scumpi alimentele
Publicat la data de 02 Sep. 2021 in:
Stiri Romalimenta sustine prin vocea presedintelui sau ca majorarea salariului minim este "o decizie stupida", iar aceasta, odata implementata, va "deregla complet piata".
"O decizie stupida de majorare a salariului minim ar deregla complet piata. Salariul minim nu se poate majora, pentru ca asa vrea cineva: ca sa majorezi salariul minim imi trebuie productivitate si sa imi scot banii. Niciun Guvern, nici acesta, nu a inteles ca majorarea salariului minim este o majorare in cascada, pentru ca va trebui sa majorezi toate salariile, nu numai salariul minim. O majorare a salariului minim ar arunca in aer toate salariile, pentru ca trebuie sa ii majorezi si salariul urmatorului angajat. Deci, daca vom avea de la 1 ianuarie o majorare a salariului minim, vom avea si o majorare a pretului carnii si al alimentelor", a afirmat Sorin Minea.
In opinia sa, o astfel de decizie ar produce o scumpire a alimentelor de cateva procente, la fel ca in cazul majorarii tarifelor la energie.
"Pretul alimentelor s-ar putea majora cu cateva procente in functie de eventuala majorare a salariului minim, care e o prostie. Daca se face majorarea salariului minim din 'poignet' la nivel de minister, atunci producatorii s-ar putea sa fie obligati sa majoreze preturile. Nu e vorba de zeci de procente, e vorba de cateva procente, deoarece apetitul cumparatorului e redus. Ceea ce ridica intr-adevar pretul alimentelor, desi nici aici cu multe procente, sunt gazul si energia electrica, dar care nu au influente la fel de mari ca materia prima, ci una mai redusa, in functie de fiecare fabrica si de ceea ce produce. (...) S-au scumpit curentul electric si gazele in toata Europa, nu numai in Romania, dar ne purtam ca si cum s-ar fi scumpit doar in Romania", a precizat Sorin Minea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Liderul Romalimenta a subliniat ca pretul materiei prime la majoritatea produselor alimentare nu a crescut, in conditiile in care acesta influenteaza cel mai mult pretul final de vanzare al alimentelor.
"Noi, ca asociatie profesionala, nu putem sa preconizam scumpiri, este imposibil. Membrii, fiecare firma, daca doreste sa-si majoreze pretul, o face de sine statator, in functie de calculele pe care le are. La carne, deocamdata, pretul in comunitatea europeana este relativ pe loc, intr-o usoara crestere. Daca nu apare o crestere brusca, pretul va stagna pana undeva prin toamna. (...)
La lapte, dupa cunostintele mele, materia prima nu a crescut si nici cererea nu a crescut, deci e foarte greu de spus daca va creste. Pretul porumbului este mai mic, productia de porumb este foarte mare, lucerna a avut productie mare. Am avut un an bun, imi pare rau ca altii spun ca e un an rau. (...) Practic, tentativa de a creste preturile a existat intotdeauna, iar cei care dicteaza pretul nu sunt procesatorii, ci sunt producatorii agricoli, care cresc pretul la materia prima si automat ne obliga sa majoram si noi pretul. Daca pretul materiei prime ramane constant si se calculeaza doar cresterile date de utilitati, atunci cresterile de preturi sunt reduse, sunt niste cresteri normale, ca sa le spunem asa", a aratat Sorin Minea.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>