Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania a solicitat ajutor de la Bruxelles pentru fermierii afectati de pesta porcina Africana

romania-a-solicitat-ajutor-de-la-bruxelles-pentru-fermierii-afectati-de-pesta-porcina-africana

Prin vocea sefului MADR, autoritatile romane au solicitat sprijin pentru instituirea de masuri exceptionale care vor include compensatii pentru animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact, pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata, produsele de origine animala distruse, pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator.


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat, la Bruxelles, sprijin financiar concret pentru fermierii romani afectati de virusul pestei porcine africane si de masurile radicale de interventie ce au trebuit luate.

„Am socotit necesar, stimati colegi, sa va informez si sa ma folosesc de aceasta intalnire si sa solicit in numele tarii mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura si lui Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sanatate si siguranta alimentara, o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii romani greu incercati de prezenta acestui virus si de masurile radicale de interventie necesare a fi luate. Romania apeleaza astfel la ajutorul financiar al UE, acordat in baza Regulamentului nr. 652 din 2014 si Regulamentului nr. 1308 din 2013”, a declarat Petre Daea la Consiliul ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene.

Conform MADR, ministrul a solicitat sprijin pentru instituirea de masuri exceptionale care vor include compensatii pentru animalele ucise sau distruse din focare si din exploatatiile contact, pierderile suferite ca urmare a incetarii productiei de carne de porc pe o perioada determinata, produsele de origine animala distruse, pierderile fermierilor generate de scaderea preturilor pentru porcii din zonele afectate trimisi la abator.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, el a precizat ca ajutoarele vor viza si costurile operationale legate de curatire, dezinfectie, transportul si distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

Petre Daea a mai subliniat ca Romania este in razboi cu pesta porcina africana pe o suprafata de aproape 1.400 km la granita de rasarit a UE.

„Romania nu este izvor de pesta porcina, dar este in razboi cu aceasta boala pe un front de aproape 1.400 de km la granita de rasarit a Uniunii Europene. Nu am fost, nu suntem si nu vom fi aparatorii pasivi ai acestei frontiere, nu suntem in situatia capitularii in fata acestui virus cum de altfel nu am fost in fata altor evenimente, dar principiul solidaritatii europene trebuie sa functioneze in orice situatie. Frontiera de est a Uniunii Europene, care are pe teritoriul Romaniei aproape 1.400 de km, din care 274 de km frontiera terestra, mai mult de 1.000 de km frontiera fluviala si aproximativ 32 de km frontiera maritima, a fost amenintata de pesta porcina africana din tarile vecine, Ucraina si Republica Moldova. Dupa cum bine stiti, in anul 2015 au fost confirmate focare de boala in Ucraina. De la inceputul anului 2017 virusul pestei porcine africane a fost confirmat in ambele state vecine Romaniei, Ucraina si Republica Moldova, la distante mai mici de 30 de km de granita nationala. Stiindu-se pericolul iminent prin prezenta virusului in apropierea granitelor, institutiile statului roman au luat masurile de preventie stabilite si au pus in stare de functiune structurile abilitate pentru prevenirea patrunderii in tara a acestuia”, a explicat Petre Daea.

Acesta a mentionat ca au fost aprobate acte normative cu putere de lege in Guvern si Parlament, pentru a introduce cele mai potrivite masuri, insa, cu toate acestea, in data de 31 iulie 2017, a aparut primul focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei intr-o zona apropiata, la 6 km de Ucraina.

„S-a aplicat cu strictete planul de contingenta privind prevenirea si eradicarea bolii. Desi au mai aparut focare, boala a fost mentinuta in aceeasi zona, unde structurile veterinare au fost in permanenta legatura cu expertii UE, in legatura cu domnul comisar Vytenis Andriukaitis, carora doresc sa le multumesc pentru sprijinul acordat. Au fost numeroase intalniri intre specialisti, unde Romania a fost prezenta, participand activ si conformandu-se regulilor sanitar-veterinare, mobilizandu-si resursele interne si facand fata acestei prime incercari in lupta cu boala. La inceputul anului 2018 focarele s-au multiplicat in aceeasi zona apropiata Ucrainei, dar zona s-a tinut in continuare sub control", a mai spus oficialul roman.

Ministrul Agriculturii a subliniat insa ca, la inceputul anului 2018, focarele s-au multiplicat in aceeasi zona apropiata Ucrainei si ca, la un an de la confirmarea primului focar, in data de 10 iunie 2018, acest virus a fost depistat si in alte zone, aflate tot in vecinatatea Ucrainei, in Delta Dunarii, zona aflata sub protectia mediului ca rezervatie naturala.

El a subliniat, totodata, ca sunt pierderi de tot felul, atat in plan financiar cat si social, cu efecte imediate pe termen mediu si lung, afectand si increderea consumatorilor. De asemenea, bancile au devenit reticente in folosirea instrumentelor financiare pentru acest sector extrem de afectat in zona si vor fi probleme si in aplicarea masurilor de bunastare a animalelor.

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii.

In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton