Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania are unul din cel mai mari potentiale agricole, insa productivitatea e nesatisfacatoare

romania-are-unul-din-cel-mai-mari-potentiale-agricole-insa-productivitatea-e-nesatisfacatoare

Desi cea mai mare parte a suprafetei cultivate este utilizata pentru cereale, acestea genereaza mai putin de 25% din valoarea productiei agricole totale.


Romania este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat potential in sectorul agricol, avand a 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile UE, insa se confrunta cu un randament foarte scazut al productiei agricole, din cauza mai multor factori.
 
Astfel, Romania avea la nivelul anului 2013 o suprafata agricola utilizata de 13,9 milioane de hectare, dupa cea a Frantei (29 mil. ha), Spaniei (23,6 mil. ha), Marii Britanii (17,3 mil. ha), Germaniei (16,7 mil. ha) si Poloniei (14,4 mil. ha), dar mai mare decat cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha).
 
60% din suprafata agricola utilizata a Romaniei (8,2 mil. ha) o reprezinta terenul arabil, iar din aceasta suprafata circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face ca Romania este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 in lume la exportul de grau si locul 6 la exportul de porumb).
 
Desi cea mai mare parte a suprafetei cultivate este utilizata pentru cereale, acestea genereaza mai putin de 25% din valoarea productiei agricole totale (in valoare de 14.2 miliarde de euro in 2015).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Ponderea agriculturii in PIB a scazut constant in ultimii 20 de ani, de la 22,6% in 1993 la sub 5% din PIB in 2015. Aceasta scadere a venit pe fondul transformarii structurale a economiei romanesti, de la o economie preponderent industrial-agrara, la una bazata in principal pe servicii.
 
Deşi contributia agriculturii la PIB este in scadere, Romania are in continuare cea mai mare pondere a sectorului agricol in structura PIB dintre toate tarile din Uniunea Europeana, de 3 ori si jumatate mai mare decat media europeana. In plus, la nivelul anului 2014, agricultura angaja 27,3% din populatia activa a Romaniei, de peste 6 ori mai mare decat media europeana de 4,4% din populatia activa.
 
Ponderea fortei de munca din Romania ocupata in agricultura avea in 2014 o valoare destul de apropiata de cea inregistrata in 1992, desi ponderea agriculturii in PIB a scazut de peste 4 ori in aceasta perioada, semnaland pierderi importante de eficienta.
 
Practic, valoarea adaugata bruta pe persoana ocupata in agricultura se ridica in anul 2013 la doar 18% din media Uniunii Europene, iar situatia este si mai ingrijoratoare daca ne raportam la tarile din Europa de Vest. Valoarea adaugata bruta generata de o persoana ocupata in agricultura in Romania este de doar 7% din cea generata in Franţa, respectiv 9% din cea generata in Spania.
 
Daca luam in considerare valoarea adaugata bruta la hectar, Romania se situeaza tot pe una dintre ultimele pozitii, aceasta fiind in jur de 600 euro/ha (2013). Prin comparatie in tarile din Europa de Vest valoarea adaugata bruta la hectar depaşeşte 1.000 euro/ha.
 
Aproximativ 85% din totalul fortei de munca din agricultura este nesalariata – lucrand pe propriile exploatatii agricole de subzistenta. Prin contrast, ponderea medie a lucratorilor nesalariati din sectorul agricol in UE este de 72%, iar in unele state chiar cu mult mai redusa (Spania- 50.%, Franţa – 63.1%, Germania – 55.8% ).
 
Randamentele Romaniei sunt in urma mediei europene cu 37,1% la productia de grau si 49,3% la producţia de porumb, iar Romania este depasita de multe tari din Europa Centrala si de Est la acest capitol.
 
Randamentele slabe in productia de cereale limiteaza volumul, valoarea si contribuţia la PIB a productiei anuale de cereale. Exista mai multi factori care explica acest randament slab, printre care fragmentarea exploatatiilor agricole, nivelul de pregatire al fermierilor, nivelul redus al capitalizarii in agricultura si evaziunea fiscala ridicata.
 
Aproape 75% dintre fermele din Romania au sub doua hectare, iar ponderea fermelor sub 10 hectare este de 98% din total ca numar si 39% din total suprafata agricola utilizata. La polul opus, fermele cu dimensiuni de peste 100 hectare reprezinta doar 0,5% din numarul total, dar exploateaza 49% din suprafata agricola. In contrast cu celelalte alte state europene, segmentul fermelor mijlocii, intre 10 şi 100 de hectare, este relativ slab reprezentat in Romania.
 
Forta de munca din sectorul agricol romanesc prezinta un nivel de instruire inadecvat in raport cu cel al altor state europene. Astfel, conform datelor Comisiei Europene, 96,4% dintre fermierii romani au declarat ca si-au insusit cunostintele in domeniul agricol strict pe baza experientei practice, fata de 70,9% dintre fermieri la nivelul Uniunii Europene.
 
Nivelul de instruire al fermierilor din Romania se situeaza sub cel al noilor state membre precum Ungaria si Polonia, in cazul carora 17,9%, respectiv 47,8% dintre fermieri raporteaza ca au avut parte de instruire formala de baza si completa in domeniul agriculturii.
 
Romania se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeana din perspectiva capitalizarii exploatatiilor agricole. Simptomele capitalizarii scazute in agricultura sunt numeroase si afecteaza in mod semnificativ randamentele productiei. De exemplu, dotarile tehnologice ale exploatatiilor agricole sunt rudimentare. Spre exemplu, mai puţin de 2% din exploatatiile din Romania detin cel putin un tractor.
 
O alta problema o reprezinta lipsa de acces la infrastructura necesara, cum ar fi combustibilul lichid. Toate tarile din UE, inclusiv Ungaria şi Bulgaria, au atins o acoperire de 100% a zonelor agricole cu infrastructura de combustibil lichid, in timp ce in Romania acoperirea este de doar 56%.
Romania este mult in urma altor tari europene si din punctul de vedere a sistemului de irigatii, in conditiile in care secetele afecteaza frecvent peste 50% din terenul agricol dar numai 12% din terenul agricol dispune de irigatii viabile.
 
Romania este in urma celorlalte state membre UE din punct de vedere al cheltuielilor fermierilor cu produse de protecţie a plantelor, care este inca un factor care afecteaza randamentele din agricultura.
 
Romania este pe penultimul loc din UE din perspectiva cheltuielilor din bugetul de stat pentru agricultura. Aceasta statistica nu spune povestea completa, deoarece o mare parte din investiţiile in agricultura din Romania vin din programe ca Programul Naţional de Dezvoltare Rurala sau Politica Agricola Comuna care sunt finantate in mare parte din bani europeni.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016