Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania importa anual carne de porc in valoare de 350 de milioane de euro
Carnea de porc este principalul produs agro-alimentar importat de Romania. Peste 350 milioane euro s-au cheltuit anul trecut pe porcii si carnea de porc aduse din strainatate. Pentru ca Romania nu-si poate asigura necesarul intern de carne de porc, materie prima in industria alimentara, tara noastra a importat anul trecut peste 230 mii de tone de porci si carne de porc (33 mii tone porci vii si aproape 200 mii tone carne proaspata, congelata sau refrigerata).
Intreaga cantitate a fost adusa din state ale Uniunii Europene. Valoarea importurilor de porci si carne de porc de anul trecut se ridica la peste 350 milioane euro.
„Este normal sa importam. Exista o piaţa, trebuie sa functioneze. Problema este ca eu sa fiu pe plus, sa nu am importuri mai mari decat exporturi”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
In cazul carnii de porc nu se aplica acest procedeu însa, pentru ca importurile au depasit 230.000 tone, iar exporturile nu au atins nici 4.000 tone. Cu toate acestea, importurile nu au depasit cantitatea obtinuta de fermierii romani, productia autohtona ridicandu-se la aproximativ 400 mii tone.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. in decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comuniatra cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.
Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. in prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.
Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro.
Expertii Comisiei Europene vor mai efectua o noua misiune de evaluare in Romania, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obtinerii acordului de reluare a exporturilor pe piata comunitara cu carne si produse din carne de porc. Dupa toate semnalele, Romania va primi liber pentru export in aceasta toama, din partea autoritatilor europene.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura