Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania - locul trei in UE la absorbtia de fonduri europene pe dezvoltare rurala

romania-locul-trei-in-ue-la-absorbtia-de-fonduri-europene-pe-dezvoltare-rurala

Primele locuri in acest clasament intocmit pe primele doua trimestre ale anului sunt Franta si Germania.


Romania ocupa locul trei in Uniunea Europeana in ceea ce priveste sumele efectiv absorbite prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 dupa primele doua trimestre din acest an, fiind doar in urma Frantei si Germaniei, conform secretarului de stat in Ministerul Agriculturii Alexandru Potor.
 
„Romania este performer european la absorbtia de fonduri europene la dezvoltare rurala, la nivelul lunii iunie, pentru ca se afla pe locul trei in Uniunea Europeana la sume efectiv absorbite pe Pilonul II prin PNDR. Suntem in urma Frantei si Germaniei, cu doar vreo 200 de milioane de euro. Acestea sunt cifrele pe care le avem disponibile pana la luna a sasea, care nu iau in calcul eforturile facute de catre AFIR, AM-PNDR si APIA in lunile iulie, august si septembrie. Eu cred ca, dupa ce vom avea si aceste sume, Romania urca in clasamentul european, dar consider ca si pozitia a treia este extrem de prestigioasa si de aceea adresez multumiri colegilor, beneficiarilor care au facut eforturi sa depuna aceste proiecte si tuturor care au avut o contributie la acest progres. Platile pentru trimestrul trei se vor deconta in luna decembrie, iar cele din perioada octombrie — decembrie la inceputul lunii anului 2018”, a precizat Potor.
 
Acesta a subliniat ca orice suma adusa din fonduri europene sprijina bugetul national, iar mecanismul de rambursare este suficient de rapid si de flexibil, astfel incat sa asigure reintroducerea in economia nationala a sumelor care au fost cheltuite ca avans de catre statul membru si nu produce un deficit.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ceea ce priveste preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene la nivel european in anul 2019 de catre Romania, Potor a mentionat ca in prezent se fac eforturi pentru a pregati preluarea si „sustinerea in foarte bine conditii si cu perfomanta” pentru gestionarea Consiliul European pe partea de agricultura.
 
„Exista 27 de grupuri de lucru tehnice in care ne pregatim sa avem expertii cei mai buni ai MADR, ai agentiilor de plati, in asa fel incat, dupa 2019, sa pregatim un program foarte bun pentru perioada 2020 — 2027, un program care sa raspunda cu adevarat nevoilor de dezvoltare ale Romaniei pe partea de agricultura, dezvoltare rurala si pescuit”, a explicat el.
 
Nu in ultimul rand, oficialul MADR a subliniat ca in anul 2018 se va pune toata anvelopa financiara din PNDR 2020 la dispozitia beneficiarilor, fermierilor, ONG-urilor si autoritatilor locale.
 
Potrivit datelor prezentate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in 2017 s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al platilor efectuate intr-un an prin PNDR 2020, cu un total de 1,73 miliarde de euro platiti catre fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice locale.
 
Din totalul platilor efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezinta contributia Uniunii Europene, iar restul de 164 de milioane de euro sunt contributia bugetului de stat.
 
Suma reprezinta atat platile aferente proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2020, cat si valoarea platilor compensatorii pentru masurile de mediu si clima, masuri delegate Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura spre implementare.
 
De la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala in 2015, AFIR a primit solicitari de finantare in valoare de peste 6,8 miliarde de euro si a semnat 42.000 de contracte de finantare cu beneficiarii proiectelor de investitii, in valoarea totala de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.
 
Valoarea totala a platilor efectuate de AFIR pana la acest moment se ridica la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibila pana la finele anului 2023. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016