Exclusiv
Publicat in: Stiri
Plata fondurilor structurale nu poate demara până când guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finanţări UE, a declarat joi la Bruxelles comisarul european pentru politică regională Danuta Hubner, care va efectua o vizită în România săptămâna viitoare, informeaza NewsIn.

"România trebuie să ne trimită un raport de conformitate, adică o descriere a sistemului care va gestiona fondurile, certificat de autorităţile naţionale de audit. Suntem în faza finală şi sper că vom primi încă în luna septembrie de la guvernul român descrierea completă ce ne lipseşte încă, astfel încât în luna octombrie să putem adopta aceste documente, care ne vor permite să facem plăţi", a spus Hubner la un briefing cu jurnaliştii români acreditaţi la Bruxelles.
Ea a precizat că deocamdată au fost acordate României plăţi în avans în valoare de 1,6 miliarde de euro, dar că "pentru a efectua plăţi ulterioare, trebuie finalizat acest proces de a accepta sistemul prezentat de guvernul român".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Comisarul european a atras atenţia că nici absorbţia fondurilor de preaderare din programul ISPA nu s-a finalizat încă. "Mai sunt de absorbit aproximativ 58% din fonduri până în 2010, adică 1,1 miliarde de euro. Am plătit deja României aproape 900 de milioane în cadrul ISPA, dar e nevoie să accelerăm mai mult procesul", a spus Hubner.

"Am văzut progrese anul trecut, în implementarea mai bună a proiectelor ISPA, dar acum trebuie să vedem cum să evităm pierderea de fonduri. Acesta este un mesaj pe care vreau să-l transmit partenerilor români, că trebuie să continue cu aceeaşi viteză obţinută anul trecut", a spus comisarul european.

Întrebată dacă măsura aplicată Bulgariei în luna iulie de Comisia Europeană de a îngheţa plata fondurilor europene poate fi un precedent pentru România, Hubner a răspuns că "este întotdeauna mai bine să înveţi de la ceilalţi şi este important pentru toate statele membre să urmărească această experienţă. În ceea ce priveşte România, chiar dacă raportul CE a fost relativ pozitiv, aşteptarea noastră continuă să fie ca sistemul judiciar să devină mai eficient", a explicat Hubner.

"Corupţia este un factor care nu afectează doar România ca stat membru, dar dăunează şi creşterii economice, pentru că deviază resursele spre zone în care nu ar trebui să se îndrepte. Orice caz de corupţie trebuie rezolvat imediat, iar aici atât DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.) cât şi DLAF (Departamentul pentru Luptă Antifraudă, n.r.) sunt eficiente, dar nu e vorba doar de un singur eveniment, ci de un proces continuu care trebuie susţinut".

Un alt mesaj pe care comisarul european va ţine să îl transmită premierului român este legat de continuarea reformelor chiar şi în perioada electorală. "Cu atât de multe alegeri planificate în perioada următoare - parlamentare, europene, prezidenţiale - este foarte important pentru România să păstreze ritmul reformelor şi schimbării. Sperăm ca procesul democratic al alegerilor să nu submineze eforturile României în îndeplinirea angajamentelor europene şi în procesul de integrare UE", a ţinut să sublinieze Hubner.

Referitor la situaţia fondurilor SAPARD, care au fost suspendate în luna iulie datorită unor deficienţe în sistemul de plăţi, Tassos Haniotis, şeful unităţii de analiză a politicilor agricole din cadrul CE a spus că "fondurile structurale nu sunt în aceeaşi situaţie ca cele SAPARD. Proiectele plătite din fonduri structurale nu vor fi implementate de autorităţi locale sau naţionale, ci vor trece prin licitaţii publice. Există riscuri şi la ISPA şi apoi la fondurile structurale, dar procesul este diferit faţă de plăţile directe din agricultură", a subliniat oficialul.

În cursul şederii sale în România, în perioada 16-18 septembrie, Hubner va vizita şi două regiuni de dezvoltare - cea din sud, Muntenia, şi cea din nord-est, Moldova. Referitor la faptul că aceasta din urmă este cea mai săracă regiune din UE, Hubner a spus că ceea ce va încerca să le transmită primarilor şi autorităţilor locale cu care urmează să se întâlnească să fie "inventivi", să identifice un plus care să le facă regiunea atractivă - cum ar fi Universitatea din Iaşi, cea mai veche din ţară, sau mănăstirile din regiune.

Hubner a apreciat iniţiativa guvernului român de a crea poluri de dezvoltare, amintind Clujul şi Timişoara ca oraşe care au o performanţă ridicată în atragerea de investiţii străine, mai ales în sectorul de IT, dar şi zona Craoiva-Ploieşti-Piteşti unde se dezvoltă industria de automobile.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFIR: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje
AFIR: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje
Cu ajutorul acesteia, crescatorii de animale vor putea accesa fonduri europene in vederea...
Fonduri europene: 300.000 euro/ferma pentru achizitia de utilaje
Fonduri europene: 300.000 euro/ferma pentru achizitia de utilaje
Aceasta linie de finantare din fonduri europene este una mult asteptata de catre fermieri. De...
Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect
Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect
In cazul acestor fonduri europene, proiectele se depun la Agentia pentru Finantarea Investitiilor...
Fonduri europene: O noua finantare pentru tinerii fermieri
Fonduri europene: O noua finantare pentru tinerii fermieri
Noua finantare pentru tinerii fermieri poarta numele de "DR-12 - Investitii in consolidarea...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Gestionarea unei ferme productive necesita utilizarea unor echipamente specializate, care sa asigure atat randamentul, cat si bunastarea animalelor. Printre cele mai importante dispozitive se numara grupurile de muls si mansoanele, care sunt concepute pentru a simplifica procesul de muls si a obtine... citeste mai mult
Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare.... citeste mai mult
Rolul unei baterii auto este crucial, asigurand energia necesara pornirii motorului si functionarii componentelor electrice precum farurile, sistemul de climatizare si radioul. O baterie defecta poate afecta intreaga experienta de condus, iar prevenirea unui astfel de scenariu este esentiala. In ace... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton