Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania, obligata sa raporteze la Bruxelles, inainte de platile prin fonduri structurale


Plata fondurilor structurale nu poate demara până când guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finanţări UE, a declarat joi la Bruxelles comisarul european pentru politică regională Danuta Hubner, care va efectua o vizită în România săptămâna viitoare, informeaza NewsIn.

"România trebuie să ne trimită un raport de conformitate, adică o descriere a sistemului care va gestiona fondurile, certificat de autorităţile naţionale de audit. Suntem în faza finală şi sper că vom primi încă în luna septembrie de la guvernul român descrierea completă ce ne lipseşte încă, astfel încât în luna octombrie să putem adopta aceste documente, care ne vor permite să facem plăţi", a spus Hubner la un briefing cu jurnaliştii români acreditaţi la Bruxelles.
Ea a precizat că deocamdată au fost acordate României plăţi în avans în valoare de 1,6 miliarde de euro, dar că "pentru a efectua plăţi ulterioare, trebuie finalizat acest proces de a accepta sistemul prezentat de guvernul român".

Comisarul european a atras atenţia că nici absorbţia fondurilor de preaderare din programul ISPA nu s-a finalizat încă. "Mai sunt de absorbit aproximativ 58% din fonduri până în 2010, adică 1,1 miliarde de euro. Am plătit deja României aproape 900 de milioane în cadrul ISPA, dar e nevoie să accelerăm mai mult procesul", a spus Hubner.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Am văzut progrese anul trecut, în implementarea mai bună a proiectelor ISPA, dar acum trebuie să vedem cum să evităm pierderea de fonduri. Acesta este un mesaj pe care vreau să-l transmit partenerilor români, că trebuie să continue cu aceeaşi viteză obţinută anul trecut", a spus comisarul european.

Întrebată dacă măsura aplicată Bulgariei în luna iulie de Comisia Europeană de a îngheţa plata fondurilor europene poate fi un precedent pentru România, Hubner a răspuns că "este întotdeauna mai bine să înveţi de la ceilalţi şi este important pentru toate statele membre să urmărească această experienţă. În ceea ce priveşte România, chiar dacă raportul CE a fost relativ pozitiv, aşteptarea noastră continuă să fie ca sistemul judiciar să devină mai eficient", a explicat Hubner.

"Corupţia este un factor care nu afectează doar România ca stat membru, dar dăunează şi creşterii economice, pentru că deviază resursele spre zone în care nu ar trebui să se îndrepte. Orice caz de corupţie trebuie rezolvat imediat, iar aici atât DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.) cât şi DLAF (Departamentul pentru Luptă Antifraudă, n.r.) sunt eficiente, dar nu e vorba doar de un singur eveniment, ci de un proces continuu care trebuie susţinut".

Un alt mesaj pe care comisarul european va ţine să îl transmită premierului român este legat de continuarea reformelor chiar şi în perioada electorală. "Cu atât de multe alegeri planificate în perioada următoare - parlamentare, europene, prezidenţiale - este foarte important pentru România să păstreze ritmul reformelor şi schimbării. Sperăm ca procesul democratic al alegerilor să nu submineze eforturile României în îndeplinirea angajamentelor europene şi în procesul de integrare UE", a ţinut să sublinieze Hubner.

Referitor la situaţia fondurilor SAPARD, care au fost suspendate în luna iulie datorită unor deficienţe în sistemul de plăţi, Tassos Haniotis, şeful unităţii de analiză a politicilor agricole din cadrul CE a spus că "fondurile structurale nu sunt în aceeaşi situaţie ca cele SAPARD. Proiectele plătite din fonduri structurale nu vor fi implementate de autorităţi locale sau naţionale, ci vor trece prin licitaţii publice. Există riscuri şi la ISPA şi apoi la fondurile structurale, dar procesul este diferit faţă de plăţile directe din agricultură", a subliniat oficialul.

În cursul şederii sale în România, în perioada 16-18 septembrie, Hubner va vizita şi două regiuni de dezvoltare - cea din sud, Muntenia, şi cea din nord-est, Moldova. Referitor la faptul că aceasta din urmă este cea mai săracă regiune din UE, Hubner a spus că ceea ce va încerca să le transmită primarilor şi autorităţilor locale cu care urmează să se întâlnească să fie "inventivi", să identifice un plus care să le facă regiunea atractivă - cum ar fi Universitatea din Iaşi, cea mai veche din ţară, sau mănăstirile din regiune.

Hubner a apreciat iniţiativa guvernului român de a crea poluri de dezvoltare, amintind Clujul şi Timişoara ca oraşe care au o performanţă ridicată în atragerea de investiţii străine, mai ales în sectorul de IT, dar şi zona Craoiva-Ploieşti-Piteşti unde se dezvoltă industria de automobile.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016